Mammor och barn måste få vara tillsammans för att få bästa möjliga start på amningen. Direkt från själva förlossningsögonblicket då barnet läggs upp mot mammans nakna bröst (hud mot hud-kontakt) stimuleras hennes kraftfulla modershormon prolaktin.
- Prolaktin sätter igång mjölkproduktionen även om barnet till en början inte är intresserat av amningen.
- Närheten till barnet stimulerar kärlekshormonet oxytocin, som hjälper mamman att knyta an till barnet.
- Oxytocin har en lugnande effekt på både mamma och barn, och främjar utsöndring av hormoner som motverkar effekterna av det adrenalin som produceras under förlossningen.
- Även om ett barn inte ammar direkt efter förlossningen stimuleras matsmältningen genom det instinktiva sök- och sugbeteendet mot mammans bröst.
- Hud mot hud-kontakten vid förlossningen stimulerar fler neurologiska reaktioner hos barnet, till exempel att krypa till bröstvårtan, hand till mun-rörelser och massering av bröstet.
- Pappan kan också ge hud mot hud-kontakt om inte mamma kan ‒ det finns ingen tidsgräns och det är inte någon engångsaktivitet. Den ska ske utan brådska och utan avbrott så långt det är möjligt. Hud mot hud-kontakten med pappa förstärker anknytningen till pappan.
Det är inte alla barn som vill amma direkt efter förlossningen, men det är inget att oroa sig för ‒ var bara uppmärksam på signaler när ditt barn är redo.