1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    • Fördelar med Philips Shop

    • 30 dagars returgaranti

    • 2 års garanti

    • Fri frakt

    Artiklar

    Olika avvänjningssteg

    Avvänjning handlar om inlärning, och barn accepterar och uppskattar endast nya smaker och konsistenser om de får prova på dem.

    Utveckling via avvänjningssteg


    Taget från Clinical Paediatric Dietetics 3rd ed. 2007

     

    När din lilla knodd är redo att äta fast föda ska mat från fyra matgrupper ingå varje dag, så att barnet får i sig alla näringsämnen. Det bästa är om barnet äter samma mat som övriga familjen:

     

    De fyra matgrupperna är:

     

    • Mat med stärkelse – potatis, ris, havre, pasta och andra spannmål
    • Kött, fisk, ägg och slätt nötsmör och baljväxter som linser, dhal, hummus
    • Frukt och grönsaker
    • Fet yoghurt och ost. Helmjölk kan också användas i matlagningen.

    Vilken mat när?

    Steg 1: 4 till 6 månader


    Du kan välja vad du vill av följande mat att introduceras som första avvänjningsmat, men många mammor börjar med spannmål, rotfrukter eller frukt, mixat med bröstmjölk.

     

    Alla grönsaker

     

    Alla frukter

     

    Alla spannmål som ris, havre, vete och majs

     

    Magert kött, fågel eller fisk – välkokta

     

    Ägg – hårdkokta

     

    Dhal, linser, hummus, kikärter och andra baljväxter

     

    Nötter – malda eller som nötsmör, t.ex. mald mandel och slätt jordnötssmör

     

    Vanlig färskost och yoghurt

     

    Riven ost som smälts över varm mat.

     

    Struktur

     

    Börja med en lös puré för de första smakportionerna. Fortsätt sedan med tjockare puréer eller välmosad mat när barnet har vant sig vid att ta mat från en sked.

     

    Färdigheter att lära in:

     

    • Ta mat från en sked
    • Flytta mat i utkanten av munnen längre bak för sväljning
    • Hantera tjockare puréer och mosad mat

    Steg 2: 6 till 9 månader

     

    Du kan erbjuda all mat ovan, och dessutom:

     

    Lever – begränsa det till en liten portion per vecka på grund av höga halter av A-vitamin.

     

    Struktur

     

    Mosad mat med mjuka bitar och mjuk mat som äts med händerna. Kött kan fortfarande behöva pureas men kan mosas om det är väldigt mjukt.

     

    Färdigheter att lära in:

     

    • Flytta runt bitar i munnen
    • Tugga bitar
    • Äta självständigt med händerna och fingrarna
    • Dricka från en mugg
     

    Exempel på mjuk mat som äts med händerna

     

    Mjuka fruktbitar, t.ex. mango, melon, banan, mjuka, mogna päron, persika, papaya och kiwi

     

    Kokta grönsaksstavar, t.ex. morotsstavar, gröna bönor, zucchinistavar, potatis och sötpotatis

     

    Kokta grönsaksbitar, t.ex. blomkål och broccolibuketter

     

    Kokta pastabitar

     

    Smulor av bröd eller rostat bröd

     

    Osttärningar

     

    Rostade mjuka grönsaksstavar, t.ex. potatis, sötpotatis, palsternacka, paprika, morot, zucchini.

     

    Dryck

     

    Klunkar med vatten från en mugg vid måltiderna – måltiderna bör avslutas med mjölk eller mjölkdessert

     

    Väl utspädd fruktjuice från en mugg, vilket främjar järnupptaget från vegetarisk mat.

    Steg 3: 9 till 12 månader


    Du kan erbjuda all mat ovan, och familjens mat som har tillagats utan salt eller socker.

     

    Struktur

     

    Finhackad och hackad mat, mat som äts med händerna (som färsk frukt och grönsaksstavar) och olika familjemåltider, som smörgåsar eller rostat bröd.

     

    Färdigheter att lära in:

     

    • Tugga finhackad och hackad mat
    • Försök till självständigt ätande med sked

    Efter 12 månaders ålder

     

    Från ett års ålder kan de flesta småbarn äta samma mat som övriga familjen, med en varierad kost som mål. Det kan innebära mat som inte rekommenderas för spädbarn:

     

    Honung

     

    Mat som konserverats med salt, som bacon och konserverad mat med tillsatt salt

     

    Opastöriserad mjukost

     

    Mat med tillsatt socker – ska endast erbjudas i samband med måltider för att undvika karies.

     

    Dryck

     

    Du kan introducera komjölk i barnets kost vid ett års ålder. Lättmjölk ska inte introduceras förrän barnet är två år.

     

    Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips AVENT kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.