Avvänjning handlar om inlärning, och barn accepterar och uppskattar endast nya smaker och konsistenser om de får prova på dem.
När din lilla knodd är redo att äta fast föda ska mat från fyra matgrupper ingå varje dag, så att barnet får i sig alla näringsämnen. Det bästa är om barnet äter samma mat som övriga familjen: De fyra matgrupperna är:
Taget från Clinical Paediatric Dietetics 3rd ed. 2007
Du kan välja vad du vill av följande mat att introduceras som första avvänjningsmat, men många mammor börjar med spannmål, rotfrukter eller frukt, mixat med bröstmjölk. Alla frukter Alla spannmål som ris, havre, vete och majs Magert kött, fågel eller fisk – välkokta Ägg – hårdkokta Dhal, linser, hummus, kikärter och andra baljväxter Nötter – malda eller som nötsmör, t.ex. mald mandel och slätt jordnötssmör Vanlig färskost och yoghurt Riven ost som smälts över varm mat. Börja med en lös puré för de första smakportionerna. Fortsätt sedan med tjockare puréer eller välmosad mat när barnet har vant sig vid att ta mat från en sked. Färdigheter att lära in: Alla grönsaker
Struktur
Du kan erbjuda all mat ovan, och dessutom: Lever – begränsa det till en liten portion per vecka på grund av höga halter av A-vitamin. Mosad mat med mjuka bitar och mjuk mat som äts med händerna. Kött kan fortfarande behöva pureas men kan mosas om det är väldigt mjukt. Färdigheter att lära in: Mjuka fruktbitar, t.ex. mango, melon, banan, mjuka, mogna päron, persika, papaya och kiwi Kokta grönsaksstavar, t.ex. morotsstavar, gröna bönor, zucchinistavar, potatis och sötpotatis Kokta grönsaksbitar, t.ex. blomkål och broccolibuketter Kokta pastabitar Smulor av bröd eller rostat bröd Osttärningar Rostade mjuka grönsaksstavar, t.ex. potatis, sötpotatis, palsternacka, paprika, morot, zucchini. Klunkar med vatten från en mugg vid måltiderna – måltiderna bör avslutas med mjölk eller mjölkdessert Väl utspädd fruktjuice från en mugg, vilket främjar järnupptaget från vegetarisk mat.Struktur
Exempel på mjuk mat som äts med händerna
Dryck
Du kan erbjuda all mat ovan, och familjens mat som har tillagats utan salt eller socker. Finhackad och hackad mat, mat som äts med händerna (som färsk frukt och grönsaksstavar) och olika familjemåltider, som smörgåsar eller rostat bröd. Färdigheter att lära in:
Struktur
Från ett års ålder kan de flesta småbarn äta samma mat som övriga familjen, med en varierad kost som mål. Det kan innebära mat som inte rekommenderas för spädbarn: Honung Mat som konserverats med salt, som bacon och konserverad mat med tillsatt salt Opastöriserad mjukost Mat med tillsatt socker – ska endast erbjudas i samband med måltider för att undvika karies. Du kan introducera komjölk i barnets kost vid ett års ålder. Lättmjölk ska inte introduceras förrän barnet är två år.Dryck
Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips AVENT kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.
You are about to visit a Philips global content page
Continue