0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Ät bra under amningsperioden

  Det är viktigt att ha en varierad och nyttig amningsdiet precis som under graviditeten.

   

  Att producera bröstmjölk som ska mätta en hungrig nyfödd är ett hårt arbete som förbrukar mycket energi – cirka 500 kalorier om dagen. Så försök att äta lite mer än vanligt. Om du äter för lite producerar kroppen ändå mjölk av bra kvalitet, men du blir trött. Det kan också förhala barnets återhämtning efter förlossningen.

  Din amningsdiet – få tillräckligt med mat


  Försök att äta ett eller två energirika mellanmål under dagen, utöver dina tre huvudmål. Du kan exempelvis äta en skink- eller kycklingsmörgås, ost på rostat bröd eller torkad frukt och nötter (men bara om du inte har nötallergi i familjen). Yoghurt, flingor eller färska soppor är också bra val.

  Järnrik mat


  Du kanske behöver ta tillskott om du upptäcker att du har låga järnvärden – de hjälper verkligen mot trötthet. Du kan inkludera järnrik mat i din amningsdiet, som rött kött, berikade spannmål, hårdkokta ägg och grönsaker med gröna blad. Vitamin C hjälper kroppen att ta upp järn från ägg, grönsaker och spannmål, så glöm inte att äta mat som potatis, citrusfrukter, tomater och paprika.

  Mat som ska ätas i måttliga mängder


  Troligtvis kan en del mat orsaka problem för barn när den förs vidare via bröstmjölken. Symptomen kan vara för mycket gas, koliksymptom och till och med diarré. Den vanligaste maten som kan orsaka reaktioner är tomater, för mycket citrusjuice eller -frukt, vitlök och rå lök, kål och brysselkål, jordgubbar, champinjoner, kolsyrade drycker, kryddstark mat, choklad och alla typer av bönor. Du behöver inte utesluta dem helt ur kosten, men äta dem i måttliga mängder och bara ta bort dem om du tror att de skapar problem för barnet.

   

  Ibland kan känslighet för mjölkprodukter ge barnet kolikartade symptom. Om du funderar på att utesluta mjölkprodukter under en period bör du först rådfråga sjukvårdspersonalen för att kontrollera om du får i dig alla viktiga näringsämnen som du och barnet behöver.

   

  Ett annat bra tips är att försöka undvika för mycket koffein i te, kaffe, cola och annan läskedryck. Annars kan du få ett skakigt och piggt barn att handskas med.

  Känna sig bekväm


  Du kan känna dig bekvämare om du över hemma först, utan kuddar och i olika stolar. Prova olika typer av kläder som går lätt att knäppa upp, eller en amningströja.

   

  När du är redo att testa att amma offentligt ska du sätta dig i en bekväm stol med bra stöd. Om du tror att du kommer att känna dig besvärad kan du sitta med ryggen mot större delen av folkmassan på restaurangen eller kaféet. En scarf eller en sjal kan också göra det lättare att amma mer diskret. Dra den bara över din bara hud när barnet har fått ett bra tag.

   

  Ett bra tips är att ha vatten till hands – man blir törstig av amning! Försök också att sitta så nära en värmekälla som möjligt, eftersom det ökar kroppstemperaturen.

   

  Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips AVENT kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.