0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Milstolpar i den fysiska utvecklingen

    Från den dag när barnet föds kommer det att lära sig nya saker hela tiden. Barnets utveckling sker naturligt, och allt du behöver göra är att sörja för en bra miljö och vägleda ditt barn i rätt riktning.

    Tre saker att komma ihåg


    Det finns tre saker som påverkar ditt barns utveckling: genotyp, personlighet och miljö. Även om du inte kan påverka ditt barns genetiska potential eller personlighet kan du ordna med en närande och stimulerande miljö som hjälper barnet att nå sin fulla potential.

    Alla barn är olika

     

    Det är viktigt att komma ihåg att barn utvecklas olika. Det är också mycket vanligt att de lär sig en ny färdighet och det sedan verkar som att de förlorat den nyvunna färdigheten ett tag. Känn dig inte frestad att jämföra ditt barn med andra eftersom varje barn utvecklas i sin egen takt och, såvida inte det finns ett underliggande problem, kommer barnen ikapp varandra i tvåårsåldern.

     

    Även om du inte behöver oroa dig för att ditt barn inte håller jämna steg med andra är det en bra idé att stimulera det. En bra rutin och massor med sömn är också mycket viktigt för utvecklingen. Bästa tiden att stimulera barnet är när det är lugnt och piggt. Det vill säga direkt när barnet har vaknat, har fått sina blöjor bytta eller fått mat. Lek med ditt barn vid dessa tidpunkter, men sluta om barnet blir trött eller irriterat. Den lugna och pigga fasen kanske bara varar 15‒20 minuter för en nyfödd, men kommer att öka till cirka 45 minuter vid omkring tre månaders ålder.

    Det sker med tiden

     

    Ditt barn kommer att utvecklas mycket snabbt fysiskt de första två åren. När barnet föds baseras rörelserna endast på reflexer. Händerna kommer att vara knutna och benen och armarna i en hopkrupen position. Allteftersom muskulaturen stärks och benen rätas ut under de första sex veckorna bör du märka en stor förändring. Den första fysiska utmaningen som barnet kommer att möta är att öka styrkan i huvudet och halsen.

     

    De delar av hjärnan som kontrollerar rörelserna utvecklas i en sekvens från huvud till tår. Detta är anledningen till att barn utvecklar färdigheter i en viss ordning. Det enklaste sättet att veta hur du bäst stimulerar ditt barn, vilka spel du bör spela med barnet och vilka leksaker som kan passa bäst är att ha förståelse för ordningen på dessa milstolpar. Om du vet vad ditt barn bör uppnå härnäst går resten mycket enkelt.

    Barnets milstolpar

     

    • Vid tre månaders ålder blir barnets huvudrörelser mer koordinerade när det sitter upp
    • Vid fyra månaders ålder bör ditt barn kunna rulla över från mage till rygg
    • När barnet är mellan fyra och fem månader bör det kunna kontrollera sina huvudrörelser
    • Vid sex månaders ålder bör ditt barn kunna sitta upp med stöd
    • Vid åtta månaders ålder bör ditt barn kunna sitta upp utan stöd
    • När barnet är mellan sju och åtta månader bör det ha börjat krypa
    • Vid 13 månaders ålder bör ditt barn kunna stå själv under korta stunder
    • När barn är mellan 13 och 15 månader börjar de flesta gå utan stöd.
     

    Kom ihåg att ovanstående endast är ungefärliga milstolpar. Det kan hända att ditt barn gör vissa saker något tidigare och vissa saker senare. Det kanske också hoppar över några milstolpar (till exempel att rulla över från mage till rygg och att krypa). Det är inget problem med det, men de här stora stegen uppnås genom övande, så det är bra om föräldrarna uppmuntrar barnen att uppnå dem. Om ditt barn inte kan sitta vid 10 månaders ålder eller gå när det är 18 månader kan det vara bra att tala med din BVC-sköterska.

     

    Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips AVENT kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.