0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  En nybörjarguide till
  det åtta månader gamla barnets värld

  För ett åtta månader gammalt barn är världen, eller åtminstone golvet i vardagsrummet, en riktig äventyrlig lekplats som barnet är redo att utforska. Ditt barn kanske kan krypa nu eller visa andra tecken på att vilja röra sig, till exempel rulla eller hasa sig fram på rumpan. Det kan till och med hända att barnet kan dra sig upp i stående ställning genom att klamra sig fast vid soffan.

  På väg


  Utforskning är vad det handlar om i denna ålder, och du kommer att bli förvånad över hur långt din tidigare immobila lilla krabat kan ta sig på bara några få sekunder. Om du inte redan gjort det är det nu dags att barnsäkra hemmet så att barnet är säkert när det förflyttar sig i hemmet.

   

  Att undersöka föremål är det som intresserar en nyfiken liten åttamånadersbebis mest. Barnet kanske plockar upp leksaker eller andra små föremål och stoppar in dem i munnen för att testa hur de känns. Att skaka en leksak eller dänga den i väggen eller golvet är också jättekul. Barnet håller just på att lära sig om orsak och verkan, så bli inte förvånad om du börjar bete dig som gubben i lådan som ideligen springer omkring och plockar upp leksaker som barnet skrattandes kastar ut från barnvagnen om och om igen. Skäm bort barnet om du kan. Det iakttar, lär sig och har helroligt av sin nyvunna erfarenhet.

  Mat är kul


  Nu när barnet kan plocka upp små matbitar och mata sig själv får måltiderna en helt ny och lekfull dimension. Det är bara ett enda långt spel från att vifta med bröd i luften till att smeta ner hela ansiktet, bordet och förmodligen dig också med yoghurt. Motstå frestelsen att förstöra nöjet för henne genom att grabba tag i skeden och städa upp röran alltför tidigt. Det är en viktig sinnesupplevelse även om det är lite kladdigt.

  Titta på mig!


  Ditt barns inlärningsförmåga ökar också nu, och du kanske till och med kan hitta på små lekar för barnet, som att be det försöka hitta en leksak du gömt bakom en kudde eller peka på ett föremål samtidigt som du säger vad det heter. Det kan hända att barnet också börjar kommunicera med dig och andra genom gester som att vinka eller klappa i händerna.

  Ångest och empati


  Du kanske lägger märke till att ditt barn blir mer oroligt eller upprört än tidigare när du lämnar rummet. Detta kallas separationsångest och kan vara lika smärtsamt för dig som ditt barn. Den goda nyheten är att separationsångest inte varar för evigt. När väl ditt barn förstår att du alltid kommer tillbaka blir det mycket lättare att lämna det under de nästföljande månaderna.

  Din åttamånadersbebis är nu kapabel att känna empati också. Om barnet helt plötsligt får ett gråtanfall när det hör ett annat barn gråta är det mest sannolika att det handlar om reflexmässigt gråtande ‒ det första tecknet på att barnet känner empati för andra.

   

  Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips AVENT kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.