1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Artiklar om fordon

  Byta bilens glödlampor: ett jobb för en mekaniker

   

  Bilbelysningsområdet håller på att genomgå en stor förändring. Under de senaste åren har mer intelligenta system kommit samtidigt som nya ljuskällor har utvecklats. Konventionella halogenlampor har nu kompletterats med LED-, Xenon- och laserteknik. De här nya teknikerna är mer kraftfulla och mer exakta, men också mindre tillgängliga för enskilda eftersom de här typerna av belysning ofta behöver installeras av en mekaniker. Det beror dock mer på delarnas layout i vissa modeller än på belysningstypen. En faktor som ytterligare komplicerar det hela är att lamporna konstrueras för varje specifik typ av glödlampa eftersom belysningskvaliteten beror på specifika inställningar. Återigen är det mekanikern som måste ta ansvar för belysningens pålitlighet. Fyra av fem förare säger att de regelbundet möter fordon med dåligt inställd eller felaktig belysning och 40 % av de här förarna har redan varit med om en farlig situation relaterad till sådana omständigheter. Felaktig hantering kan också förkorta glödlampans livslängd och försämra ljusintensiteten, särskilt om den hanteras med bara händer. Det här gäller även de glödlampor som har högst prestanda.

   

  Hitta rätt glödlampa

   

  Philips Automotive erbjuder ett snabbt och okomplicerat väljarverktyg för att hitta rätt lampa för ett särskilt fordon. Välj helt enkelt belysningstyp samt bilmärke, -modell och -serie så tas produktnamnet fram av verktyget samtidigt som du får tillgång till katalogen. Du når verktyget via följande länk (https://www.philips.se/c-m-li/billampor/billampsokare.html).

   

  Som en påminnelse måste en glödlampa som gått sönder bytas omedelbart. Bortsett från säkerhetsaspekten – särskilt för helljus, halvljus, körriktningsvisare och bromsljus – är det under fransk lagstiftning straffbart med böter på 68 Euro (motsvarar ca 625 SEK) att köra med felaktig belysning. Det rekommenderas också att glödlamporna byts i par för att behålla samma ljusintensitet på vägen.

   

  På moderna bilar finns nästan 45 lampor som kan behöva bytas.

  Car parts

  Läs mer:

  Byt lamporna parvis

  Byt lamporna parvis

  Vad gör en halogenlampa bra

  Vad gör en halogenlampa bra