Consumer
Produkter
Recept - Mini-bakelse med passionsfruktsgrädde på kolabotten

Ingredienser:

 
Botten:
100 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
1 dl rågflingor (eller havregryn)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:

2 dl vispad grädde
4 passionsfrukter
1 vaniljstång
½ dl florsocker

Chokladkronor:

50 gram mörk choklad
 

Mini-bakelse med passionsfruktsgrädde på kolabotten

 
Gör så här:

  • Ta fram smöret en stund före
  • Vispa smör, vaniljsocker och socker pösigt (lättast med bakmaskin)
  • Häll i sirapen
  • Rör ihop gryn, mjöl och bakpulver i en annan skål
  • Rör till sist ned mjölkblandningen i smöret till en smet
  • Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper, cirka 0,5 cm kaka
  • Grädda 10-12 minuter på 200 grader
  • Direkt, ta ut ringar från smeten med hjälp av kaffekopp eller timbalring. Lägg upp med spade på galler.
  • Vispa grädden relativt hårt. Halvera passionsfrukterna och skrapa ur innehållet. Blanda i grädden och florsockret. Skrapa ur vaniljstångens innehåll och blanda samman allt (skalen till vaniljstången kan du spara och använda till smaksättning). Lägg i spritspåse som du ställer in en stund i kylen.
  • När bottnarna kallnat, spritsa en gräddtopp på varje rundel.
  • Gör eventuellt chokladkronor: smält chokladen i vattenbad och med en toppig sked, bred ut kronor på ett smörpapper. Ställ in i kylen. Dekorera med kronorna.

 

Extragott kallt te: Bubblig tedryck

Mixa 1 dl kallt te och 1 dl frysta hallon och 2 msk socker. Häll i ramlösa.

 



Recept: Husmor Lisa