Föräldrar och barn
Föräldrar och barn

Recept för barn

När barnet är redo att börja med fast föda kan du börja med att mosa bara en slags frukt eller grönsak och sedan gradvis introducera nya sorter.

Vanlig puré på frukt eller grönsaker

Puré på äpple och päron

De flesta sorters frukt eller grönsaker kan tillagas på samma enkla sätt. Lämpliga ingredienser att börja med är persikor, äpplen, päron, pumpa, blomkål och broccoli. En frukt är vanligtvis en ganska lagom portion.

Ingredienser

1 apple

1 päron

Räcker till två portioner.

Andra bra fruktkombinationer är banan och aprikos eller persika och plommon.

Gör så här

  • Skala äpplet och päronet
  • Kärna ur och hacka
  • Tillsätt 10 matskedar vatten i en liten kastrull
  • Koka äpplet och päronet på låg värme tills de är mjuka
  • Mosa med din minimixer eller mosa

Tillbaka till Recept

Puré på broccoli och potatis

Ingredienser

1 potatis

1 liten broccolibukett

Räcker till två portioner.

Andra bra grönsakskombinationer är ärtor och morötter eller squash och sötpotatis.

Gör så här

  • Ta bort stjälkarna från broccolin och hacka i bitar
  • Skala, hacka och koka potatisen
  • Lägg broccolin i en ångkokare och placera över en kastrull med kokande vatten
  • Täck över och ångkoka i ungefär 10 minuter eller tills broccolin mjuknar
  • Mosa med din minimixer eller mosa

Tillbaka till Recept

Barnet växer snabbt och behöver massor av näring och energirik mat. Frukt och grönsaker fortsätter att vara viktiga, men från 6 månaders ålder ska du även börja med kött, fisk, ägg eller baljväxter i de två huvudmåltiderna. Pasta, ris, potatis och annan stärkelserik mat ska också ingå.

Använd örter och milda kryddor som smaksättning, men undvik salt.

Läcker aubergine

Ingredienser

1 tomat utan kärnor, skalad och hackad

1/3 aubergine, skalad och skivad

1 msk russin

2 msk kokt ris

En nypa kanel (valfritt)

Gör så här

  • Lägg aubergine och tomat i en kastrull med lite vatten
  • Koka upp
  • Tillsätt russin. Var försiktig med russinen eftersom smaken kan ta över.
  • Koka tills de är mjuka (cirka 15 minuter)
  • Smaksätt med kanel
  • Låt vattnet rinna av och spara lite av kokvattnet för att göra maten tunnare om det behövs
  • Tillsätt ris och mosa alla ingredienser
  • Servera en portion och kyl eller frys in resten

Tillbaka till Recept

Kyckling med tomat och potatis

Ingredienser

1 tomat utan kärnor, skalad och hackad

1 liten potatis, skalad och tärnad

30 g kycklingbröst, hackat

Gör så här

  • Lägg potatis och kycklingbröst i en kastrull med lite vatten
  • Koka upp
  • Småkoka tills de är mjuka (cirka 15 minuter)
  • Låt tomaten koka med de sista 2 minuterna
  • Låt vattnet rinna av och spara lite av kokvattnet för att göra maten tunnare om det behövs
  • Mosa ingredienserna

Tillbaka till Recept

Torsk med broccoli

Ingredienser

1 liten potatis, skalad och tärnad

90 g broccoli, sköljd, skalad och finhackad

30 g torsk

Gör så här

  • Koka upp potatis och broccoli
  • Tillsätt torsk och låt småkoka tills allt är mjukt (cirka 15 minuter)
  • Mosa och tillsätt lite av barnets vanliga mjölk tills konsistensen är lagom

Tillbaka till Recept

Från 6 till 7 månaders ålder kan du börja ge barnet grövre mat – små, mjuka matbitar stimulerar barnet att öva på att tugga.

Grönsaksmedley

Ingredienser

2 potatisar, skalade och tärnade

1 zucchini, sköljd och hackad

1 aubergine, sköljd och hackad

100 g svamp, rensade och skivade

1 lök, skalad och skivad

Flera vitlöksklyftor

Färsk rosmarin

Salt

Nymalen peppar

Mild olivolja



Till två vuxna och ett barn. Klart på 60 minuter.

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 °C
  • Smörj en ugnsform med olivolja
  • Lägg i potatis och grönsaker
  • Lägg vitlöksklyftor och rosmarin mellan lagren
  • Gör en portion utan vitlök, lök, örter och kryddor till barnet
  • Stänk över olivolja
  • Sätt formen i mitten av ugnen i 45 minuter, täck med aluminiumfolie under de första 30 minuterna
  • För de vuxna tillsätter du salt och malen peppar
  • Mixa eller mosa en portion till barnet

Tillbaka till Recept

Spagetti med sås

Ingredienser

Cirka 40 g spagetti

1 liten tomat utan kärnor, skalad och hackad

2 morötter, skalade och skivade

1 msk frysta ärter

Cirka 40 g nötfärs

Mild olive oil or vegetable-based margarine

Gör så här

  • Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet
  • Koka morötter och ärter de sista 5 minuterna med spagettin
  • Lägg i tomat den sista minuten
  • Värm upp olivolja eller margarin och stek nötfärs tills den är välstekt (cirka 10 minuter)
  • Låt spagettin och grönsakerna rinna av, och spara lite av kokvattnet
  • Mixa eller mosa till önskad konsistens

Tillbaka till Recept

Kyckling och ris

Ingredienser

Cirka 60 g broccoli, sköljd och finhackad

½ nektarin, skalad, utan kärnor och i skivor

30 g kycklingbröst, hackat

Mild olivolja eller vegetabiliskt margarin

Cirka 40 g ris

Gör så här

  • Värm upp knappt 1 dl vatten i en kastrull
  • Tillsätt ris och koka försiktigt tills det är klart
  • Tillsätt broccoli och nektarin de sista 6–8 minuterna
  • Det mesta av vattnet avdunstar
  • Stek kycklingen i olivolja eller margarin tills den är genomstekt (ungefär 10 minuter)
  • Blanda kycklingen med ris, nektarin och broccoli
  • Mixa eller mosa till önskad konsistens

Tillbaka till Recept

Ettåringar kan äta mer varierad mat och delta i familjens måltid. Du kan börja tillsätta lite salt i barnets mat, men örter och kryddor är bättre som smaksättning. Ge barnet tid att vänja sig vid nya smaker och konsistenser.

Couscous med grönsakspuré

Ingredienser

125 ml couscous

1 tomat utan kärnor, skalad och hackad

¼ lök, skalad och finhackad

½ röd eller gul paprika, skalad och finhackad

¼ zucchini, sköljd och tärnad

Mild olivolja eller vegetabiliskt margarin

100 g nötfärs

torkade örter

Gör så här

  • Koka couscous enligt anvisningarna på paketet
  • Värm olivolja eller margarin i en stekpanna
  • Stek färsen tills den är genomstekt
  • Tillsätt lök, paprika, zucchini och tomat
  • Tillsätt torkade örter efter smak
  • Koka försiktigt tills grönsakerna är mjuka (ungefär 10 minuter)
  • Servera en portion och kyl eller frys in resten

Tillbaka till Recept

Pastapuré

Ingredienser

50 g penne rigate

2 tomater utan kärnor, skalade och hackade – eller 10–12 körsbärstomater i halvor,

1 matsked mild olivolja eller vegetabiliskt margarin

Basilika

Cirka 15 g riven ost

Gör så här

  • Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen
  • Värm olivolja eller margarin i en stekpanna eller wokpanna
  • Stek tomaterna på svag värme tills de ser krossade ut
  • Smaksätt med basilika
  • Häll av vattnet från pastan och häll över i tomatsåsen
  • Blanda i den rivna osten

Tillbaka till Recept

Stekt ris

Ingredienser

50 g ris

5 gröna bönor

2 morötter

2 blomkålsbuketter

Cirka 40 g kycklingfiléer

1–2 teskedar jordnötssmör (valfritt)

Gör så här

  • Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen
  • Skölj och finhacka grönsakerna
  • Tärna kycklingbröstet
  • Koka grönsakerna och kycklingen i lite vatten tills kycklingen är klar (cirka 15 minuter)
  • Häll av och tillsätt ris
  • Tillsätt jordnötssmör efter smak och blanda ordentligt

Tillbaka till Recept

Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips Avent kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

Relaterade produkter

Relaterade råd

Småbarnsmat – en balanserad kost

Småbarnsmat – en balanserad kost