1
LED-uppgradering

Upptäck vårt nya sortiment för LED-uppgradering

Ju klarare sikt desto bättre körning, snabbare reaktion och säkrare färd. 

Låt inte mörkret vinna. Välj Philips och kör på natten med mer självförtroende och kontroll.

Har du frågor?

Här är allt du behöver veta om LED-lampor!

Har du en fråga? Läs svar från våra LED-belysningsexperter. 

Vad är LED-uppgraderingslampor? Vad använder jag dem till?


Det är en lösning för förare som vill uppgradera sin belysning genom att byta ut halogenlampor eller vanliga

lampor.

Användningsområdet delas in i interiör och exteriör belysning:

 • Interiör:
 • Exteriör:
Vad är skillnaden mellan Vision- och X-tremeUltinon-serien?


Det finns två skillnader mellan serierna: X-tremeUltinon presterar bättre med både toppmodern

LED-teknik och längre livslängd.

Hur beräknas livstiden för en LED-lampa?

Den viktigaste delen av en LED-lampa är PCB (Printed Circuit Board) eftersom den värmer upp mycket och om den inte kyls ned ordentligt kan dess prestanda sjunka. Därför beräknar vi alltid livslängden på LED-lampan utifrån dess PCB.
Vad är syftet med kontrollboxen?

Den omvandlar bilspänningen (12 V) till den spänning som krävs för att LED-lampan ska fungera ordentligt.
Var brukar det bli fel först på en LED-lampa?

LED-lampans konstruktion är avgörande för att behålla optimala prestanda under hela livstiden. Eftersom värme är ett stort problem för LED-lampor är systemet som kyler ned LED-lampan en viktig del (fläkt och/eller kylelement). Lampan måste sitta stadigt inuti strålkastaren så att den inte rör sig och/eller skadas vid körning.
Varför ska jag köpa den här produkten?


Det finns många fördelar med den här serien:

 • Du kan byta ut en vanlig lampa och få den senaste belysningstekniken till en överkomlig kostnad (du behöver inte byta ut hela strålkastaren eller köpa en ny bil med LED-lampor)
 • Du får bättre sikt på vägen, vilket ökar säkerheten för dig och andra trafikanter
 • Du får en elegant, vitare belysning som ger bilen en exklusiv look och matchar bilens varselljus
 • De har längre livslängd vilket innebär kostnadsbesparingar jämfört med att byta ut vanliga lampor varje till vart tredje år
Är Philips LED-serie miljövänlig?


Ja, Philips LED-serie skyddar miljön på följande sätt:

1. Betydande energibesparingar, vilket förbrukar mindre resurser och minskar CO₂-utsläpp

2. Fullständig överensstämmelse med RoHS/REACH, vilket innebär att det inte finns några farliga ämnen som kan skada miljön

3. Lång livslängd, vilket gör att du slipper onödiga utbytesrelaterade kostnader och samtidigt minskar den totala resursförbrukningen.

Kan jag spara pengar på att byta till LED-lampor?

Ja, Philips LED-lampor har en längre livslängd, vilket innebär att du sparar in på kostnaden och besväret med byte av vanliga lampor som i genomsnitt krävs varje till vart tredje år. Dessutom förbrukar en LED-lampa betydligt mindre ström (t.ex. halogen H4 förbrukar 55 W medan en H4 LED drar 23 W).
Hur ser jag skillnad på en äkta och en falsk Philips/Lumileds-lampa?

När du köper en Philips LED-uppgraderingslampa till dina strålkastare kan du kontrollera äktheten online med hjälp av koden som finns på etiketten. Det är en försäkran om att du har en äkta Philips LED-lampa.
Hur vet jag om den här LED-uppgraderingen är kompatibel med mina strålkastare?


Kontrollera LED-lampans kompatibilitet med din bil:

1. Mät strålkastarens diameter och utrymmet bakom armaturen. För att kunna installera LED-lampan behövs minst 60 mm i diameter och 70 mm utrymme bakom armaturen.

2. Kontrollera om fästdonet även används som lamphållare. Om så är fallet kan du inte montera LED-lampan. Om du är osäker ska du kolla med återförsäljaren/installatören.

Vad finns det för fördelar med Philips LED-design?


Philips LED-design är patenterad. LED-lampans konstruktion är unik och har många fördelar:

1. Lampan är optimerad för bästa möjliga prestanda och livslängd

2. Ljusstrålen är perfekt justerad för att fördela ljuset där det behövs

3. LED-chipen är placerade precis som på en vanlig lampa, vilket ger exakt samma ljusfördelning

4. LED-lamporna är extra robusta, stöttåliga samt skyddade mot fukt och spänningsöverskott.

Vad står CANbus för?

Det står för Control Area Network Bus. En CANbus övervakar fordonets tillstånd under drift. De flesta nya europeiska modeller är utrustade med CANbus. Därför rekommenderar Philips att fråga återförsäljaren vilket system bilen har innan du köper.
Vad innebär ”AirFlux”, ”CeraLight” och ”SafeBeam”?
 
 • SafeBeam: projicerar ljuset precis där det behövs i säkerhetssyfte (ingen bländning för mötande förare). FOM-värdet (Figure Of Merit, ljuset som lyser på vägen) överensstämmer med ECE R112.
 • AirFlux: Den senaste värmehanteringen med aktiva (H7) och passiva (H4) kylsystem för längre livslängd och ökade prestanda. Vi använder passiv kylning när utrymmet i strålkastaren är tillräckligt stort för att avleda värmen effektivt utan risk för försämrade prestanda. I H7-strålkastare är strålkastarinsatsen i allmänhet mindre än i H4, så värmeavledningen måste vara aktiv för att effektivt leda den varma luften bort från LED-lampans baksida.
 • CeraLight (specifik för T10 XU): Använder keramiska komponenter för bästa möjliga värmeavledning som säkerställer den bästa hållbarheten under extrema förhållanden.
Varför har LED-4 ett kylelement och LED-7 en fläkt?


Konstruktionen i strålkastare för halogen H4 och H7 är annorlunda.

Halogen H4 monteras vanligtvis på strålkastare som är större i storlek (för att täcka både halv- och helljusfunktion). Därför är utrymmet i strålkastaren tillräckligt för att avleda värmen från lampan effektivt.

Strålkastaren för en H7 är mindre och därför behövs en fläkt för att cirkulera varmluften fortare.

Hur kan jag kontrollera vilken LED jag ska använda för att byta ut den gamla lampan?

Använd avsnittet ”Hitta rätt lampa till din bil” på Philips webbplats för att ta reda på vilken typ av lampa du behöver. För varje typ anges motsvarande ECE-namn. Se jämförelsetabellen mellan halogenlampor och LED-uppgraderingslampor nedan:
Är det bättre att använda en Xenon HID-konverteringssats eller en LED-uppgraderingslampa?

Om du vill uppgradera dina halogenlampor till Xenon behöver du byta ut hela strålkastaren, vilket innebär ett omfattande och kostsamt arbete på bilen. Med en LED-uppgraderingslampa behöver du bara byta ut lampan och du kan ha kvar den befintliga strålkastaren. Xenon-konverteringssatsen har bättre prestanda jämfört med LED-lampan, men den totala underhållskostnaden är lägre för LED-uppgraderingslampor.
Måste man använda en CANbus-adapter vid montering av en LED-lampa?

Vi rekommenderar starkt att du använder en CANbus-adapter för att undvika att blinkandet har för hög hastighet eller ett felmeddelande på instrumentbrädan.
Vad betyder SMD och SMT?

Det står för Single Mounted Device (enkelmontering) och Surface Mounted Technology (ytmontering). Det syftar på hur LED-lamporna är byggda och hur lysdioderna används för att sprida ljuset inuti strålkastarinsatsen.
Varför använder de flesta konkurrenterna Lumileds-chip?

De är bäst på marknaden när det gäller prestanda och hållbarhet. Dessutom är de minst av alla chip: 16 x 20 mm istället för 35 x 35 mm eller till och med 50 x 50 mm som länge var standard för bilar. Tack vare den lilla storleken har de nästan exakt samma form och placering som filamentet hos halogenlampan som ersätts.
Gruppering av LED-chip. Hur väljer jag dem för att få samma CCT för varje PCB?

Som tillverkare av LED-lampor har vi kunskap om bästa möjliga LED-chip. Alla LED-lampor som valts ut i tillverkningen har exakt samma färgtemperatur, vilket innebär att du kan vara säker på att du får bästa möjliga ljusflöde och homogenitet.
Varför har inte Philips LED-lampor någon integrerad CANbus?


Vi valde att ha en separat CANbus av två anledningar:

1. I de flesta fall behöver ingen CANbus installeras.

2. När det behövs är det bättre att få den separat än inbyggd, eftersom en inbyggd CANbus inuti LED-lampan gör lampan större och för dyr. Förutom för blinkers där CANbus är obligatoriska (säljs automatiskt med CANbus i förpackningen) så att de blinkar i rätt takt, krävs det oftast inte för installation. Nedan följer de fall där en CANbus kan vara eller är nödvändig:

 • Blinkers (fram och bak)
 • Strålkastare (halv-/helljus och dimljus)
 • Parkeringsljus
Är 24 V festoon utrustad med CANbus?

Det finns inga CANbus på 24 V festoon, eftersom det inte behövs på alla fordon. Om en CANbus behövs för att undvika felmeddelande eller blinkning ska du använda Philips 21 W CANbus.
Går det att använda en 21 W CANbus för 24 V LED-lampor? Hur många behövs det i så fall per lampa?

Varken Philips CANbus 5 W eller 21 W är specifikt avsedda för ett ändamål. Deras syfte är att öka LED-lampans watt så att den inte får något felmeddelande fram, inte blinkar när LED-lampan tänds och förhindrar att blinkersen blinkar snabbare än de borde.
Tar CANbus bort restströmmen när lampan släcks?

Philips CANbus är utformad för att reglera strömmen i det elektriska systemet innan den når LED-lampan. När LED-lampan slocknar dras den återstående strömmen av CANbus så att LED-lampan förblir släckt.
Är de yttre lampornas progressiva på/av-funktion (som finns på vissa fordon) kvar när jag har installerat LED-lampor?

Philips LED-serie för uppgradering har utformats för att sömlöst ersätta bilens nuvarande lampkonfiguration. Det innebär att den progressiva på/av-funktionen fortsätter att fungera efter LED-installationen.
Hur passar ljusstrålens geometri jämfört med en vanlig H4/H8/H11?

Alla LED-lampor från Philips har utformats utifrån halogenlampor/vanliga lampor enligt specifikationen för varje certifiering för att säkerställa en tillförlitlig produkt för föraren och andra trafikanter. Lampans geometri är noggrant anpassad efter lampan som ska ersättas.
På LED-lampans drivbox står det : ”Varning: rör inte – het yta”. Hur varm blir den? Blir den så varm att den kan skada kablar eller andra bildelar under huven?

Philips rekommenderar starkt att drivboxen alltid är ordentligt fastsatt med plastremsorna för att undvika rörelser under körning, och att lådan är fastsatt på en metalldel om den skulle bli varm.
Kommer jag att få ett felmeddelande på instrumentbrädan efter att ha installerat en LED-lampa?

LED-lampor har lägre wattförbrukning (lägre strömförbrukning) än vanliga lampor. Vissa bilar är utrustade med ett lampdetekteringssystem som varnar föraren om en lampa inte fungerar. Det innebär att systemet skickar elektriska impulser i elsystemet för att kontrollera lampornas funktion. När systemet kontrollerar detta är effekten för låg för att detekteras. För dessa fall har Philips utvecklat ett CANbus-system som omvandlar effekten för att undvika felmeddelanden.
Vad händer om det blir fel på blinkersen?

Om det blir fel på blinkersen men inte CANbus kommer blinkningen fortfarande att fungera (CANbus drar fortfarande tillräckligt med ström för att blinka) men LED-lampan fungerar inte längre. Då behövs det en visuell kontroll för att upptäcka om lampan fortfarande fungerar.
Hur byter jag ut en glödlampa mot en LED-lampa? Är det svårt?

Hela Philips LED-sortimentet finns till för att uppgradera från halogenlampor och vanliga lampor – så det är enkelt att byta ut dem. Du behöver bara följa instruktionerna på eller i förpackningen, och vara säker på att strålkastarinsatsen har tillräckligt med utrymme för en LED-lampa innan du köper den.
LED-lampan tänds inte efter installationen. Hur kan jag åtgärda detta?


Om LED-lampan inte tänds efter installationen är det troligt att du måste växla om polariteten genom att vända på LED-lampan. LED-lampor fungerar som batterier med en plus- och en minuspol. Om LED-lampan inte tänds tar du helt enkelt ut den, vänder håll på den och sätter in den igen enligt förklaringen och bilden nedan:
1. Ta ur LED-lampan från sockeln.

2. Vänd på LED-lampan.

3. Sätt tillbaka LED-lampan i sockeln.

4. Kontrollera om LED-lampan tänds.

Vilken CANbus-adapter behöver jag: 5 W eller 21 W?

En CANbus på 5 W används för interiöra lampor och registreringsskyltsbelysning. CANbus-adaptern på 21 W används för exteriöra lampor som parkeringsljus och halv-/helljus. Läs alltid det ursprungliga wattalet på halogenlampan/den traditionella lampan. Exempelvis brukar en P21W dra 21 W när vår LED-RED [≈P21W] har ett wattal på 1,9 W. Skillnaden är då 21–1,9 = 19,1 W. Det betyder att du bör använda en Philips 21 W CANbus för att kompensera för skillnaden.
Hur installerar jag en LED CANbus-adapter?

Om du får ett felmeddelande på instrumentbrädan, om lampan blinkar snabbt eller om den går in i felsäkert läge vid installation av en LED-lampa bör du överväga att köpa och installera en Philips CANbus-adapterlösning. Se bilden nedan för installationsinstruktioner för CANbus-adaptern:
Varför har LED-lampor problem med polaritet?

Vanliga glödlampor kan dra ström i vilken riktning som helst eftersom de inte har någon ”positiv” eller ”negativ” sida. Glödlampan fungerar oavsett i vilken riktning den sätts in. LED-lampor drar bara ström i en riktning. Det kan jämföras med batterier som har en plus- och minuspol. Om LED-lampor sätts in fel fungerar de inte. Lösningen är då att vända på LED-lampan.
När jag installerade LED-lampan får jag felmeddelanden som om lampan är släckt eller har gått sönder. Vad beror det på?

Felmeddelandena visas eftersom LED-lampans wattförbrukning är mycket lägre än för vanliga lampor, vilket kan göra att avbrottsvarningssystemet inte kan upptäcka lampan. Om din bil visar varningar när du har installerat en LED-lampa kan du överväga att köpa och installera en Philips CANbus-adapter.
Jag har installerat en LED-lampa och bilen startar inte. Vad ska jag göra?

Efter installation av LED-lampor hamnar vissa bilar i felsäkert läge. LED-lampan har ett annat motståndsvärde än en glödlampa, så bilens dator letar efter glödlampans motståndsvärde. Därför hamnar bilen i felsäkert läge när en LED-lampa har installerats. Föraren meddelas om att något inte fungerar. Lyckligtvis händer detta sällan och problemet går att lösa. Kontrollera först att det felsäkra läget orsakas av LED-lamporna genom att byta ut dem igen mot glödlamporna. Om bilen fungerar som den ska var orsaken troligtvis LED-lamporna. I det fallet behöver du ett lastmotstånd, en så kallad CANbus.
När jag installerar LED-lampor för blinkers, blinkar de lika snabbt som vanliga lampor eller blinkar de snabbare?


I varje blinkerslåda finns två CANbus-adaptrar som behöver installeras för att se till att LED-lampan blinkar med samma hastighet som den vanliga lampan. Om adaptrarna inte installeras blinkar LED-lampan snabbare som om en av lamporna är trasig.


Obs! Fäst CANbus-adaptern ordentligt på en metallyta för att undvika rörelser och skador på fordonet.

Vad finns det för rättsliga risker med att köra ett fordon utrustat med LED-lampor?

Riskerna varierar från land till land, men i allmänhet riskerar du att förlora körkortet och bilförsäkringen samt att få rättsliga påföljder.
Varför är de till för rally och körning på tävlingsbana?

Med undantag för bilar som redan är utrustade med LED-lampor från biltillverkaren är det inte tillåtet eller ECE-certifierat att ersätta halogenlampor med LED-lampor eftersom lampkåpan inte har tillverkats för det ändamålet, och därför inte lyser på vägen exakt där det krävs för att vara godkänt.
Klarar den besiktningen?

Philips LED-serie är utformad för smidig ersättning av ursprungliga vanliga lampor på bilen utan ändringar på fordonet. Eftersom det inte är den ursprungliga tekniken och eftersom den endast är avsedd för terrängkörning behöver du inte klara besiktningen, trots ECE-certifieringen avseende prestanda och tekniska aspekter.
Varför är LED-lampor fortfarande inte godkända enligt lag för allmän användning på alla vägar?

Philips LED-serie för uppgradering har utformats för att ersätta halogen/vanlig teknik i strålkastarinsatser som har certifierats enligt standarder för halogen/vanliga lampor. Just nu finns det ingen certifiering som kan tillämpas på LED-uppgraderingslampor, vilket gör att de inte är godkända i trafik.
Vilka särskilda föreskrifter måste LED-lampor uppfylla?


För tillfället finns det ingen ECE-certifiering för uppgradering från halogen till LED-lampor. ECE-certifieringarna som finns idag är bara för lampor (halogen, xenon, LED) där strålkastarinsatsen har utvecklats för den typen av lampa:

 • ECE R37 för halogen
 • ECE R99 för Xenon
 • ECE R128 för LED
Vad innebär R128 och varför uppfyller inte Philips LED-lampor det?

ECE R128 är en certifiering för LED-strålkastarinsatser som innebär att strålkastaren har utvecklats med hänsyn till att ljuskällan är en LED-lampa. Därför gäller inte certifieringen för LED-uppgraderingslampor som används för att ersätta halogenlampor certifierade enligt ECE R37.
Juridiska konsekvenser för försäljning av LED-lampor


Följande juridiska påföljder kan förekomma beroende på land inom EMEA:

 • Straffavgifter
 • Produktåterkallelse och försäljningsstopp
 • Andra konsekvenser som verksamhetsförbud eller straffrättsliga påföljder
När en konsument upptäcks med LED-lampor på vägen, vem bär ansvaret för brottet, kunden eller återförsäljaren/affären?

I länder där det finns undantag för terrängkörning är konsumenten ansvarig för användningen av LED-uppgraderingar på allmänna vägar, eftersom konsumenten har blivit varnad av Lumileds och dess partner med en tydlig varning om de potentiella riskerna.
Hur vet jag om en LED-lampa är godkänd enligt lag (andra leverantörer erbjuder LED-lampor som de påstår är godkända)?

Det finns inga godkända uppgraderingslampor i Europa idag, såvida inte lamporna är inkapslade i strålkastarinsatsen och att kombinationen av både uppgraderingslösningen och strålkastarinsatsen har godkänts. Det innebär att för varje fordon på vägen måste ett fullständigt test utföras för att vara certifierat (t.ex. Osram med Golf VII LED-lampor). ECE-certifieringen är R48.
Det är ditt eget ansvar att användningen av LED-lampor överensstämmer med gällande lagliga krav.

Varför ska du välja lampor från Philips?

belysning-egenskaper
Optimal ljusprestanda för din säkerhet och komfort
ece-certifiering
Godkännande enligt DOT/SAE och ECE-certifiering
tillförlitliga-prestanda
Originalprodukter för mest pålitlig prestanda
kvicksilverfria-produkter
Hållbarhet för miljön: bly- och kvicksilverfria produkter - för att vi tar ansvar