1
Produkter

Philips AVENT - Chunkier food choices for your baby

Grövre mat för ditt barn

Från omkring nio månader kan du börja ge barnet lite mer varierad mat, inklusive hårdare mat som äts med händerna som råa grönsaksstavar.

Philips AVENT - Chunkier food choices for you baby

Hur du tillagar barnmat

Trots att du fortfarande behöver hjälpa barnet att äta är det bra att uppmuntra barnet att prova att äta själv under måltiden. Om du erbjuder lite varierad mat med olika färger och konsistenser håller du barnets intresse vid liv när han/hon smakar på ny mat.

Kom ihåg att små magar blir fulla snabbt. Eftersom barn behöver energi ska du vanligtvis undvika att bjuda på mat som enbart består av fiberrik mat, som grovt bröd eller fullkornsbröd.

Fett är viktigt för energiproduktionen och innehåller värdefulla vitaminer som vitamin A. Ge inte mjölk, ost och yoghurt med låg fetthalt till barn under två år.

Under barnets andra år är det ganska vanligt att barnet börjar avvisa ny mat eller mat som han/hon har tyckt om tidigare. Den goda nyheten är att om du erbjuder många olika maträtter under den här perioden minskar du sannolikheten för att ditt barn går igenom en krånglig fas när han/hon blir äldre.

Även om barnet blir petigt med mat lär sig de flesta så småningom att äta samma mat som övriga familjen. Därför är det bra att äta tillsammans med barnet så ofta som möjligt och att äta med andra barn. Det hjälper dem också att utveckla sociala färdigheter.

Matplanerare för tre dagar

Dag 1

Frukost:

Cornflakes med kiwi

Lunch:

Kycklingcurry med ris och ångkokad blomkål

Yoghurt blandad med färsk mangopuré

Middag:

Pasta med söt paprikasås

Brylépudding och hallon

Mat som äts med händerna:

Kiwifruktskivor, blomkålsbuketter, grissini, kokta pastabitar

Dag 2

Frukost:

Barnmüsli med blåbär

Lunch:

Pasta med köttfärssås

Clementinklyftor

Middag:

Fisk och potatisbullar med snabbfrästa grönsaker

Persiko- och hallonsmoothie

Mat som äts med händerna:

Blåbär, kokta pastabitar, snabbfrästa grönsaksstavar

Dag 3

Frukost:

Äggröra med rostade brödbitar

Lunch:

Lamm med couscous och ångkokta grönsaker

Risgrynsgröt

Middag:

Sparris med fetaost

Jordgubbar

Mat som äts med händerna:

Mjuka, mogna päronbitar, ångkokta grönsaksstavar, körsbärstomater

Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips Avent kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

Relaterade produkter

Relaterade råd

Recept för barn

Recept för barn

Småbarnsmat – en balanserad kost

Småbarnsmat – en balanserad kost