0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Ont i tandköttet: gravid med tandköttsinflammation

    Lästid: 9 Min

    Om ditt tandkött blöder under graviditeten är du inte ensam. Tandköttsproblem är mycket vanliga hos gravida eftersom de hormonella förändringarna du upplever under graviditeten kan göra dig mer mottaglig för tandköttsinflammation.1 Faktum är att nästan 40 % av alla graviditeter resulterar i någon form av tandproblem.2

     

    Här går vi igenom några av de vanligaste anledningarna till graviditetsgingivit (tandköttsinflammation som gravid), bland annat:

     

    • Ökade nivåer av progesteron
    • Muntorrhet
    • Minskat immunsvar mot bakterier i munnen
    • Ökat blodflöde i munnens slemhinna

     

    Vi tar även en titt på vad du kan göra för att förebygga inflammerat tandkött som gravid och vilka symtom som tyder på graviditetsgingivit, behandlingsalternativ och hur du kan förhindra svullet tandkött som gravid med en noggrann munhygien.
    Läs vidare för att upptäcka allt du behöver för att hålla ditt tandkött friskt under graviditeten.

    Tandköttsinflammation & gravid? Orsaker till graviditetsgingivit

     

    Är du gravid med ett rött och svullet tandkött som dessutom ofta blöder när du borstar tänderna eller upplever du ett irriterat och kliande tandkött som gravid? Då kan det vara så att du lider av graviditetsgingivit. Under graviditeten förändras nämligen din hormonbalans, vilket gör att blodkärlen expanderar och gör blödningar i tandköttet vanligare.
     Du kan också få ont i tänderna som gravid då de hormonella förändringarna även påverkar munslemhinnans yta vilket gynnar ansamlingen av bakteriell plack. Detta kan i sin tur orsaka flera olika munhälsoproblem  som kan leda till smärta och ömmande tänder.

     

    Några av orsakerna till ett inflammerat tandkött under graviditeten inkluderar:

     

    • Hormonförändringar. Höjda nivåer av progesteron och östrogen kan öka risken för tandköttssjukdomar och andra munhälsoproblem under graviditeten. Dina hormoner kan också påverka din munhälsa under amningen och klimakteriet.3

    • Torr mun. Graviditet kan leda till snarkning eller andning med öppen mun, vilket kan torka ut munnen. Efter en tid kan muntorrhet leda till en ökning av plack och en högre risk för tandköttssjukdomar. Vissa sugtabletter och att regelbundet dricka vatten kan hjälpa till att lindra muntorrhet.4 Ta gärna en sväng förbi apoteket och fråga personalen efter olika produkter som kan hjälpa dig med din torra mun.

    • Förändringar i ditt immunförsvar. Under graviditeten försvagas ditt immunförsvar naturligt5 viket kan leda till att bakterier får fäste som kan orsaka infektioner i munnen.

    • Ökat blodflöde. Under graviditeten ökar blodflödet med mellan 20 - 100 %.6 Ett ökat blodflöde i och runt munnen gör att det lättare blöder från tandköttet vid felaktig borstning.

    • Dålig munhygien. Även om du använder rätt metod för tandborstning löper du större risk för munhälsoproblem under graviditeten. Boka därför gärna in ett extra tandläkarbesök under din graviditet.

     

    Tips: Det är extra viktigt med god tandvård under graviditeten – speciellt eftersom det kan hjälpa dig att undvika risker för ditt ofödda barn till följd av tandköttsproblem.7 Boka in ett extra besök hos din tandläkare, och tänk på att berätta att du är gravid eftersom det finns behandlingar, exempelvis borttagning av amalgamfyllning, som bör skjutas upp till efter graviditeten.1

    En kvinna tar en selfie med sin man och sin lilla dotter.

    Symtom på inflammerat tandkött som gravid

     

    Det finns en rad symptom som tyder på graviditetsgingivit, bland annat:

     

    • Rött och svullet tandkött under graviditeten
    • Blödande tandkött när du borstar tänderna eller använder tandtråd som gravid
    • Ömt tandkött under graviditeten och smärta när du tuggar

    Bör du vara orolig för tandköttsinflammation som gravid?

     

    Som vi tidigare berättat är en mild tandköttsinflammation under graviditeten mycket vanligt och kan oftast hanteras med råd från din tandläkare och en regelbunden, noggrann tandborstning och munhygien.

     

    Med detta sagt kan dålig munhälsa påverka hela din kropp, och under graviditeten är det extra viktigt att vara uppmärksam på din munhygien samtidigt som du tar hand om resten av kroppen. När skadliga bakterier samlas i munnen och orsakar tandköttssjukdomar kan de nämligen också spridas genom resten av kroppen.14

     

    Studier tyder på att obehandlad tandköttssjukdom kan påverka graviditeten och öka sannolikheten för komplikationer. Tänk på att hålla efter din mun och borsta tänderna minst två gånger om dagen, helst med en elektrisk tandborste.14,15

    Vad ska jag göra om jag hat ont i tandköttet som gravid?

     

    Problem med inflammerat tandkött som gravid har kopplats till potentiella risker för fostret. Om du därför märker att ditt tandkött är extra känsligt under graviditeten eller ser andra tecken på tandköttssjukdomar råder vi dig att kontakta din tandläkare.7

    Så tar du hand om ditt tandkött: gravid med gingivit

     

    Tyvärr är det vanligt att ha svullet tandkött som gravid och ofta kommer tandköttsinflammation som ett brev på posten. Därför är det extra viktigt att veta hur du tar hand om din mun under denna tid. Dessa tips hjälper dig att förebygga ett känsligt tandkött som gravid:

     

    1. Rengör munnen noggrant. Var extra noga med din munhygien och tänk på följande:

      •    Se till att som vanligt att borsta tänderna två gånger om dagen i minst två minuter.
      •    Förutom att borsta ordentligt kan du hålla rent mellan tänderna med tandtråd, interdentalborstar eller genom att använda ett verktyg som Philips Sonicare Power Flosser.
      •    Använd en alkoholfri, antibakteriell munskölj. För att säkerställa att din tandkräm har tid att verka fullt ut bör du vänta ett tag innan du använder munsköljen efter att du har borstat tänderna.8

    2. Använd rätt tandborste. Det är inte bara metoden utan också tandborsten du använder som påverkar din munhälsa. För bästa resultat under graviditeten gör du bäst i att använda en tandborste som är skonsam mot ditt tandkött.

      Tips: Gör ditt liv enklare under graviditeten genom att använda en modern elektrisk eller sonisk tandborste. Exempelvis har Philips Sonicare ProtectiveClean med G3 Premium Gum Care borsthuvud en inbyggd trycksensor som hjälper dig att ta hand om ditt tandkött samtidigt som de flexibla sidorna på borsthuvudet anpassar sig efter din muns konturer.

    3. Se till att du äter och dricker hälsosamt. Genom att äta och dricka nyttigt under graviditeten tar du hand om både din fysiska, mentala och orala hälsa. Följande kostval hjälper dig att ta hand om ditt tandkött under graviditeten:

      •    Livsmedel som innehåller mycket vitaminer och mineraler är nyckeln till en hälsosam mun.9 Men för mycket vitamin A kan orsaka problem under graviditeten, så undvik lever, paté och vitamin A-tillskott.10
      •    Dra ner på sockerhaltiga och sura livsmedel som kolsyrade drycker och godis.11
      •    Håll dig till hälsosamma mellanmål som grönsaker, färsk frukt och osötad yoghurt.12

    4. Sluta röka. Tobaksprodukter är dåliga för både din allmänna hälsa och din mun, oavsett om du är gravid eller inte. Rökning ökar risken för tandköttssjukdomar8 och kan också öka risken för andra komplikationer under graviditeten.13

    5. Skölj munnen med vatten. Detta är särskilt viktigt om du kräks av illamående på morgonen under graviditeten. Att dricka eller skölja munnen med vatten skyddar dina tänder från frätskador.1

      Tips: Tänk på att inte borsta tänderna precis efter att du har kräkts av graviditetsillamående. Magsyran mjukar nämligen upp dina tänders emalj, och borstar du för tidigt gör du mer skada än nytta. Det rekommenderas därför att vänta ungefär en timme med tandborstningen,1 och om du oroar dig för dålig andedräkt kan du i stället tugga ett sockerfritt tuggummi med xylitol.

    6. Rengör dina tänder hos tandläkaren. Försök att gå till tandläkaren minst två gånger under graviditeten, med ett besök i början av graviditeten då det ger dig tillfälle att ställa alla olika frågor du kan tänkas ha. Detta är speciellt viktigt om du har ett ömt tandkött som gravid.

     

    Vi hoppas att denna artikel gett dig svar på frågorna du kan tänkas ha haft om tandköttsinflammation som gravid. Även om det finns saker du kan göra för att förebygga tandköttsproblem är det viktigt att du alltid rådfrågar din tandläkare om du lupplever problem trots en noggrann tandborstning och god munhygien.


    Källor:

    1 Tänder och graviditet, Distrikts Tandvården
    2 Srinivas and Parry, Periodontal disease and pregnancy outcomes: time to move on?, Journal of Women’s Health 21(2), 121–125.
    3 Yenen and Ataçağ, Oral care in pregnancy, Journal of the Turkish–German Gynecological Association 20(4), 264–268.
    4 Dry mouth, NHS Devon Salaried Dental Service.
    5 Pregnancy: how to protect you and your baby, Gov.uk.
    6 Sanghavi and Rutherford, Cardiovascular physiology of pregnancy, Circulation 130(12), 1003–1008.
    7 Oral health for pregnancy, NHS Leeds Community Healthcare.
    8 Gum disease, NHS.
    9 Cagetti et al., The role of vitamins in oral health. a systematic review and meta-analysis, International Journal of Environmental Research and Public Health 17(3), 938.
    10 Vitamins and minerals: vitamin A, NHS.
    11 Moynihan, Sugars and dental caries: evidence for setting a recommended threshold for intake, Advances in Nutrition 7(1), 149–156.
    12 The best foods for a healthy smile and whole body, University of Illinois College of Dentistry.
    13 Stop smoking in pregnancy, NHS.
    14 Sanz M, et al. J Periodontol 2013;84(4 Suppl.):S164-S169 doi:10.1902/ jop.2013.1340016.
    15 Han YW, Wang X. Mobile microbiome: Oral bacteria in extra-oral infections and inflammation. J Dent Res 2013; 92: 485-491.

    Vad du behöver

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.