Hårborttagning
Lumea IPL

Philips Lumea IPL
Ljusbaserad hårborttagning med långvarigt resultat


Slipp irriterad hud och stickig utväxt

Över åtta av tio kvinnor i Norden använder rakning som primär hårborttagningsmetod. För de flesta av oss innebär det besvär som irriterad hud, inåtväxta hårstrån och stickig utväxt redan efter någon dag. Med Philips Lumea IPL slipper du bieffekterna av rakning, vaxning, eller hårborttagningsmedel och kan istället njuta av len och hårfri hud med långvarigt resultat.

Köp en Lumea IPL* från Philips och få ett lyxigthudvårds-kit från Elemis på köpet!

Lumea Prestige

Lumea Prestige

 • Hårfri hud i upp till 8 veckor
 • Undvik stickig utväxt och irriterad hud
 • Stort behandlingsfönster 4 cm²
 • Extra filter för ansikte och bikinilinje
 • Sladdlös för extra bekvämlighet
Lumea advanced

Lumea Advanced

 • Hårfri hud i upp till 8 veckor
 • Undvik stickig utväxt och irriterad hud
 • Stort behandlingsfönster 4 cm²
 • Extra filter för ansikte och bikinilinje
 • Hudtonssensor
Lumea Essential

Lumea Essential

 • Hårfri hud i upp till 8 veckor
 • Undvik stickig utväxt och irriterad hud
 • 10 min behandlingstid för båda benen
 • Helkroppslösning (för ansikte, bikiniområde och kropp)
 • Automatisk ljusinställningsfunktion

Hur fungerar Lumea IPL?

 

IPL (Intense Pulsed Light) är en ljuspulsbehandling som når djupt ner i hårsäcken och försätter hårsäcken i en vilofas. Utöver att håret faller bort förhindras dessutom hårets återväxt, vilket gör att du får en silkeslen, mjuk hy i upp till åtta veckor. Ljuspulsteknologin som används i Philips Lumea IPL har utvecklats ur samma teknologi som används på professionella salonger. Kliniska tester visar på att Lumea IPL reducerar hårväxten med 75 % redan efter den fjärde behandlingen.

 

1. I början av behandlingen måste du raka huden innan du använder Phlips Lumea. De första 2 månaderna ska behandlingsfrekvensen vara varannan vecka

 

2. Mellan IPL-behandlingarna faller håret bort av sig själv och återväxten avstannar

 

3. Upprepa sedan IPL-behandlingen vid behov.

Vilka resultat kan jag förvänta mig?

 

IPL (Intense Pulsed Light) reducerar hårväxten upp till 75 % redan efter 4 behandlingar. För långvarigt resultat bör behandlingen upprepas var fjärde till var åttonde vecka. Det är viktigt att du upprepar behandlingen enligt anvisningarna för att du ska uppnå bra resultat.

 

Katarina, 29 år:

"Äntligen slipper jag att ständigt raka benen!"

 

Lorraine, 40 år:

"Jag trodde aldrig att det skulle gå så fort att behandla, det är mycket snabbare än att vaxa! Dessutom slipper jag vänta på att håret ska växa till en viss längd innan jag kan vaxa."

 

Sarah 26 år:
"Jag trodde förut att IPL och laser var samma sak, och det kändes lite läskigt att behandla själv. Nu när jag använt IPL kan jag säga att jag känner mig fullkomligt trygg med att använda IPL hemma!"

Hur använder jag Lumea IPL?

 

Steg 1: Ta bort hår på huden du ska behandla genom att raka, vaxa eller epilera (ej hårborttagningskräm) för att säkerställa att ljusenergin lätt kommer åt själva hårsäcken.

 

Steg 2: Titta på matrisen för hud- och hårtyp och välj den ljusintensiteten som passar just din hudton och hårfärg. Tänk på att om du solat och fått en mörkare hudton kan du behöva använda en lägre ljusinställning än vanligt.

 

Steg 3: När du använder Lumea IPL skickas lätta ljuspulser ner till håret. Ljuset producerar värme i håret, som överförs till hårsäcken. Detta stimulerar hårsäcken att gå in i en vilofas.

 

Steg 4: Som en konsekvens av ljuspulsbehandlingen faller håret bort naturligt och håråterväxten hämmas.

 

Steg 5: För att förhindra hårstrån från att växa tillbaka, måste behandlingen upprepas varannan vecka (eller varje månad för benen). Successivt kommer håråterväxten att minska mer och mer desto längre tid du behandlar.

Vem kan använda Lumea?

 

Philips Lumea fungerar effektivt på (naturligt) mörkblont, brunt och svart hår. Som med andra ljuspulsbaserade behandlingar, beror behandlingens effekt på nivån av melanin i håret. Melanin är det färgpigment i håret som absorberar IPL. Ljuspulsbehandlingar är inte effektivt på ljusblont, vitt/grått eller rött hår, eftersom hårstrån i dessa färger inte har tillräckligt mycket melanin. IPL-behandling är inte heller lämplig för personer med naturligt mörk hudton. Se om Lumea IPL passar för dig i matrisen nedan.

Lampliga Table

Hur känns det att behandla med Lumea?

 

Vid kliniska tester med Lumea har ingen av kvinnorna som använt Lumea IPL upplevt behandlingen som smärtsam, förutsatt att de använt rätt intenstitetsinställningar för deras hud- och hårtyp. Vissa kvinnorna upplevde en "varm känsla", "stickningar" eller "klåda" under behandlingen med IPL, men för de flesta försvann detta inom några minuter eller upp till en timme efter behandlingen. För att vänja dig vid Philips Lumea, rekommenderar vi att du först testar hur det känns med den lägsta ljusinställningen. När du känner dig bekväm med detta, kan du öka ljusinställningen och fortsätta behandlingen. Men kom ihåg att behandling med Lumea IPL aldrig ska kännas obekvämt.

När ska du inte använda Lumea?

 

 • Om du har solat, vänta minst 2 dagar innan du använder Lumea IPL
 • Anpassa alltid ljusintensiteten till en lägre inställning om du fått mörkare hud
 • Använd inte Lumea IPL om du är gravid eller ammar
 • Använd inte i närheten av piercingar, tatueringar, injektionsställen (t.ex. för insulin), pacemakers eller implantat.
 • Om du har medicinska tillstånd som hudcancer, epilepsi, kärlsjukdomar, immunsuppressiva sjukdomar, skadad hud eller har hudallergier för ljus.
Lumea Prestige

Lumea Prestige
För kropp, ansikte och bikinilinje
 

 • Hårfri hud i upp till 8 veckor
 • Undvik stickig utväxt och irriterad hud
 • Stort behandlingsfönster 4 cm²
 • Extra filter för ansikte och bikinilinje
 • Sladdlös för extra bekvämlighet

Philips Lumea IPL - Frågor och svar

Vad är effekterna med IPL-användning ur ett långsiktigt perspektiv? Är det säkert?

Professionella IPL-behandlingar har redan funnits i 25 år och inga undersökningar har indikerat uppkomst av hudcancer eller fertilitetsproblem och det har inte rapporterats några allvarliga bieffekter eller skador från långvarig IPL-användning. Philips Lumea IPL-teknologi kommer från samma teknologi som används på professionella salonger. Vi har anpassat teknologin för att den ska kunna användas på ett säkert och effektivt sätt hemma. Philips Lumea har utvecklats i samarbete med ledande dermatologer och har testats på över 2 000 kvinnor. Den uppfyller alla säkerhetsföreskrifter för IPL-lösningar för hemmabruk. Som med alla hudprodukter är det viktigt att använda produkten enligt användarmanualen.

Lumeas säkerhetssystem säkerställer att ljuspulserna bara kan starta om din IPL har full kontakt med huden. Det inbyggda UV-filtret ser till att ljuset bara påverkar håret och inte huden. Om din hud är för mörk förhindrar hudtonssensorn dessutom din IPL från att starta ljuspulserna. Vi rekommenderar att Lumea används i ett välbelyst rum, på detta sätt upplever man ljusimpulserna mindre starka. Bieffekter och komplikationer är mycket osannolika om du använder Lumea enligt instruktionerna och försiktighetsåtgärderna i användarmanualen.  

Är det säkert att använda Lumea i ansiktet?
Huden i ansiktet är känsligare och utsätts för sol mer regelbundet. De flesta Lumea-modellerna (SC1996, SC1997, SC1999, SC2006, SC2007, SC2008, SC2009) har en ett särskilt ansiktstillbehör med ett UV-filter som förhindrar skador på huden. Kontrollera din hudtyp för att välja rätt inställning som säkerställer effektiv men skonsam behandling för ditt ansikte. Eftersom området kring ögonen är särskilt känsligt rekommenderar vi att Lumea bara används nedan kindbenen för att undvika risken för ögonskador. Stå gärna framför en spegel om du ska behandla kinder, överläpp och haka. På så vis är det lättare att kontrollera behandlingen. (Observera: Lumea Advanced SC1991, SC1992, SC1993, SC1995 ska inte användas i ansiktet).
Är det blinkande ljuset från Lumea säkert för mina ögon?
Philips Lumea har utvecklats med säkerhet i fokus och den skadar inte dina ögon. Säkerhetssystemet förhindrar ljuset från att blinka när apparaten inte har full kontakt med huden. Se till att få god kontakt med huden för att undvika att ljuset sprider sig och använd aldrig Lumea på området runt ögonen eller på ögonbrynen. Du behöver inte ha skyddsglasögon när du använder apparaten. Ett tips är att använda Lumea i ett välbelyst rum så att du blir mindre bländad av ljuset från apparaten. 
Kan jag använda Lumea till en fullständig hårborttagning för bikiniområdet (som en brasiliansk hårborttagning)
Lumea är tillräckligt säker och skonsam för att behandla hela bikiniområdet, så om du vill ha en ”brasiliansk hårborttagning, bara en remsa av hår eller inget hår alls, är det bara att sätta igång. Du ska dock aldrig använda Lumea på de inre blygdläpparna, vaginan eller anus. För att förhindra obehag rekommenderar vi att du använder en lägre inställning för mörkare och pigmenterade områden. För känsliga områden i blygdområdet kan du använda en lägre inställning utifrån bekvämlighetsnivå. Anledningen till att du ska ha lägre inställning är att dessa områden är känsligare för IPL/känns mindre behagligt om du använder IPL. Men som sagt - använd aldrig Lumea på de inre blygdläpparna, vaginan eller anus. 
Kan jag använda Lumea om jag är gravid eller ammar?
Nej. Philips Lumea har aldrig testats på gravida eller ammande kvinnor och därför rekommenderar vi att inte att man använder Lumea i dessa fall. Philips samarbetade med ledande dermatologer för att utveckla Lumea och de har rekommenderat att man inte använder Lumea eller någon annan ljusbaserad hårborttagningsmetod under graviditet eller om man ammar för att undvika eventuella bieffekter. 
Kan jag använda Philips Lumea på födelsemärken eller fräknar?
Nej, använd inte Philips Lumea direkt på eller nära stora födelsemärken eller fräknar. Om det finns ett födelsemärke i det område som du vill behandla får du försöka lysa runt det, eftersom ljusenergin kommer att absorberas av pigmentet i födelsemärket. Att behandla födelsemärken eller fräknar direkt kan orsaka obehag eller till och med en brännskada. 
Har IPL någon negativ påverkan på min hälsa eller fertilitet?
Nej, varken IPL eller professionell laserbehandling har någon negativ påverkan på hälsan eller fertiliteten. Professionella IPL-behandlingar har funnits i 25 år och undersökningar har inte visat på uppkomst av hudcancer eller fertilitetsproblem
Kan Lumea användas på sommaren?
Ja. Philips Lumea kan användas året om, även på sommaren. Det finns dock försiktighetsåtgärder som bör vidtas före och efter solning. Med att sola menar vi solbada, det är dock ok att få lite sol på sig när man är utomhus.
Solning före användning av Philips Lumea:

* Vänta minst 48 timmar efter solning innan du använder Philips Lumea.

* Använd inte Philips Lumea om du har bränt dig i solen eller så länge som du har en helt ”ny” solbränna.

* Tänk på att all typ av solning gör huden mörkare, så kolla regelbundet hudtonsmatrisen innan användning.

Solning efter användning av Philips Lumea:

* Din hud kommer att vara mer känslig direkt efter behandlingen.

* Vänta minst 24 timmar eller tills all rodnad är borta innan du utsätter behandlade områden för sol.

* Täck behandlade områden när du går ut i solen eller använd en solskyddsprodukt (*50 SPF) 48 timmar efter behandlingen.

Gör Lumea-behandlingen ont?

Philips Lumea har gjort omfattande kliniska studier om Lumea IPL. I undersökningen har inga kvinnor angett upplevelsen som smärtsam, när rätt inställningar användes enligt hudton och hårfärg. I testerna har vissa kvinnor beskrivit känslan som varm, stickande eller kliande, men i de flesta fall gick den över inom några få minuter upp till en timma. För att vänja sig vid Philips Lumea rekommenderar vi att du gör ett test vid det område som du vill behandla, och prövar en ljusimpuls med den lägst rekommenderade ljusinställningen. När du är bekväm med detta kan du öka ljusinställningen, steg för steg om nödvändigt. Kom ihåg att det aldrig ska vara smärtsamt.

 

Smärta kan ibland upplevas under eller efter behandling:

* om du har använt Lumea på orakad hud

* om du använder Lumea med en ljusintensitet som är för hög för din hudton

* om du ljusbehandlar på samma område flera gånger

* om du använder Lumea på öppna sår, inflammationer, infektioner, tatueringar, brännskador etc.

Finns det några bieffekter som kan uppstå under eller efter behandling?

Om du använder Lumea enligt instruktionerna ska inga allvarliga bieffekter uppkomma.

Dessa mindre hudreaktioner kan dock uppstå:

 

Rodnad
Uppkomst av lätt till måttlig rodnad direkt efter behandlingen är både ofarligt och normalt och försvinner snabbt.

 

Värme
Du kan känna en varm, kliande och brännande eller kittlande känsla under behandlingen. Detta är också normalt och du kommer att märka att känslan försvinner direkt efter behandlingen.

Läs användarmanualen, särskilt listan över kontraindikationer (tillstånd där du ska undvika att använda IPL) noggrant och följ alltid instruktionerna.

 

Om någon annan bieffekt skulle uppkomma bör du kontakta en läkare.

Använd aldrig IPL om du har någon av följande sjukdomar:


· Om du har en hudsjukdom som till exempel aktiv hudcancer, om du har haft hudcancer eller annan lokal cancer på de områden som ska behandlas.

 

· Om du har eller har haft någon kärlåkomma, som till exempel åderbråck eller kapillärutvidgning i de områden som ska behandlas.

· Om din hud är känslig mot ljus och tenderar att utveckla utslag eller allergiska reaktioner.

· Om du har några infektioner, eksem, brännskador, inflammerade hårsäckar, öppna sår, skrubbsår, herpes simplex, skador eller hematom i områdena som ska behandlas.

· Om du har diabetes, lupus erythematosus, porfyri eller kongestiv hjärtsjukdom.

Använd aldrig Lumea IPL på följande områden:

På vårtor, tatueringar eller permanent makeup. Detta kan orsaka brännskador och förändrad hudfärg.

 

OBS! Listan är inte helt uttömmande, vi har försökt vara så utförliga som möjligt men det kan finnas tillstånd vi inte listat där IPL inte är lämpligt. Om du är osäker på om du kan använda apparaten rekommenderar vi att du rådfrågar en läkare.

Varför kan inte IPL användas på mörk hud?

IPL (intensivt pulserande ljus) minskar återväxten av hår genom att ljusimpulser når hårsäcken under huden. Ljusimpulserna absorberas av hårets melanin (färgpigment). Effektiviteten beror alltså på melaninhalten i håret. (Blont, grått och vitt hår innehåller inte tillräckligt med melanin för att IPL ska kunna fungera. Rött hår innehåller en annan typ av melanin som inte svarar på IPL.)

Dessutom kräver IPL en låg melaninhalt i huden, så att inte huden attraherar ljuset. Mörka och mycket mörka hudtoner har större benägenhet att absorbera ljuset. Detta kan leda till skador som till exempel brännskador, blåsor eller missfärgningar. Du kan fastställa din hudton i tabellen för hudton/hårfärg i användarmanualen och online. (Observera: Lumea-modellerna SC2004, SC2005, SC2006, SC2007, SC2008, SC2009 lämpar sig för något mörkare hudtoner, men inga Lumea-modeller lämpar sig för mycket mörka hudtoner.)

Philips Lumea-modellerna BRI860, BRI861, BRI862, BRI863, BRI864, SC1981-SC1985, SC1996, SC1997, SC1999 har en hudtonssensor som säkerställer att impulserna bara kan starta om hudtonen är lämplig.

Vilken Lumea IPL passar mig?

Lumea Comparison Table