• Fördelar med Philips Shop

 • 30 dagars returgaranti

 • 2 års garanti

 • Gratis frakt från 850 SEK

1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Klädvård

  Steamer eller strykjärn - vad är bäst?

  För inte så länge sedan fanns minst ett strykjärn i varje hem. Men att stryka kläder kanske inte är det allra roligaste att göra, dessutom är proceduren ganska tidskrävande. Därför är strykjärnets plats i hemmet inte längre lika självklart, och allt fler börjar få upp ögonen för steamers. Men vad är det egentligen för skillnad på strykjärn och steamers, och vad är egentligen bäst? 

  Den stora skillnaden mellan strykjärn och steamers

   

  Den största egentliga skillnaden är att med en steamer behöver du ingen strykbräda, utan kan steama plagget direkt på galgen. Det är både smidigare, och mindre tidskrävande helt enkelt.

  Så funkar en steamer

   

  Det är den heta ångan som pressar ut skrynklor på textilerna. Utöver att ta bort skrynklor och veck, fräschar den heta ångan också upp kläderna. Odörer som cigarettlukt och annan ofräsch lukt försvinner tack vare den heta ångan, vilket resulterar i att du inte behöver tvätta kläderna lika ofta. 

  Fungerar steamers på alla typer av plagg?

   

  Med en steamer kan du ångsteama allt ifrån sidenplagg, kashmir och spets till hängande gardiner eller ytterrockar och kappor. Steamers är alltså bra på svårstrukna plagg, och kan också fräscha upp plagg som annars kanske hade behövt kemtvättas. 

  När är strykjärn bättre?

   

  Ett klassiskt strykjärn är fortfarande oslagbart när det gäller att få till det där krispigt släta utseendet på skjortor. Behöver du stryka många plagg på en och samma gång kan det också upplevas som irriterande att behöva fylla på steamerns vattentank hela tiden. Det behöver du ju inte göra med ett vanligt strykjärn, samtidigt har de flesta stående steamers en betydligt större vattentank än de handhållna.

  Vad skiljer olika steamers åt?

   

  Det finns både mindre, handhållna steamers samt stående steamers som har en speciell galge, steamerbräda och större vattentank. 

  En handhållen steamer är lätt att packa ner i resväskan, och de stående, mer stationära, har större kapacitet. 

   

  En stående steamer är bättre om du ska steama många plagg. Ångtrycket på olika varumärken och modeller steamers kan skilja sig åt. Vill du till exempel få till pressveck med en steamer behöver du ha en slät yta bakom, och också använda en steamer med bra ångtryck. Oftast gäller tumregeln, ju större vattentank desto bättre ångtryck. Samtidigt utvecklas tekniken kontinuerligt, och Philips nyare modeller exempelvis, är väldigt bra för sin storlek.

  Handhållen steamer

  Stående steamer

  Philips Klädvård

  Läs mer om klädvård från Philips

  Relaterat

  • Klimatsmart klädvård - Enkla råd

   Klimatsmart klädvård - Enkla råd