1
Sverige

Ingefärskakor

Ingefärskakor

Traditionell julgodsak

Portioner 1 p, Tillagningstid 60 m

Ingredienser

  • Till kakdegen:
  • 350 g vetemjöl
  • 100 g hasselnötter eller valnötter
  • 50 g mandelspån
  • 3 msk kakaopulver
  • 1 msk kanel
  • ½ tsk malen ingefära
  • ¾ tsk salt
  • ¼ tsk bikarbonat
  • 1 tsk apelsinessens
  • 50 g mjukt smör
  • 225 g honung
  • 175 g råsocker
  • 2 ägg
  • ½ msk finhackade syltade apelsinskal eller aprikoser
  • Till glasyren:
  • 225 g florsocker
  • 1 äggvita

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 180 °C
  • Använd mixern och knappen intervall för att mala mjöl, nötter, mandelspån, kakao, kanel, ingefära, kryddnejlika, salt, bakpulver, bikarbonat och apelsinessens till ett kryddigt nötmjöl. Använd matberedarskålen och stålkniven för att röra smör, honung och socker smidigt.
  • Blanda ner äggen, ett i taget, i smör- och honungsblandningen. Tillsätt sedan nötmjölet och vetemjölet lite i taget innan du blandar i apelsinskal eller aprikoser. Blanda med knappen intervall så kort tid som möjligt.
  • Lägg upp degen på en mjölad yta och kavla ut till 5 mm tjocklek. Använd olika kakformar (stjärna, hjärta, gran osv.) till att ta ut figurer och lägg över på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. (Eller forma små kulor med fuktade händer, lägg dem på en bakplåt och platta ut genom att trycka till dem).
  • Grädda i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
  • Glasyr: blanda florsocker och äggvita. Dekorera de avsvalnade kakorna med glasyr med hjälp av en spritspåse eller plastspruta.
  • 45 minuters tillagningstid + 15 minuter i ugnen + 15–30 minuter för dekoration
Ingefärskakor