1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Lästid: 7 Min

    Så bibehåller du näring i grönsaker: Guide till att laga de nyttigaste grönsakerna hälsosamt

     

    Grönsaker kan vara vår bästa vän när det gäller att äta hälsosamt, men vet du vilket det bästa sättet är för att laga grönsaker utan att förlora energigivande näringsämnen?

     

    Men bara för att grönsakerna kan förlora lite av sina näringsämnen genom uppvärmning behöver det inte betyda att du måste byta helt till raw food. Det kan vara bra att veta att det finns enkla sätt att äta grönt på samtidigt som du bevarar de viktiga näringsämnena. Läs vidare för att upptäcka hur värme påverkar näringsämnen samt enkla steg till det mest näringsrika sättet att laga grönsaker.

    Hur man bevarar näringsämnen när man lagar mat: Ska du servera dina grönsaker råa eller kokta?


    Låt oss börja med att förtydliga en sak. I allmänhet förstörs inte vitaminer vid tillagning av grönsaker – men näringsvärdet kan minska, beroende på hur du lagar dem. Det hälsosammaste sättet att tillaga hälsosamma grönsaker på kan bero på ett antal faktorer, inklusive grönsaken, hur du planerar att laga till den samt vilken typ av vitaminer den innehåller.


    Effekterna av matlagning på vitaminer skiljer sig åt. Detta beror på att vissa vitaminer är värmekänsliga, medan andra tål värme bättre. Du kanske ställer dig frågorna, är c vitamin värmekänsligt och vilka grönsaker innehåller c vitamin? Vilka är de energigivande näringsämnen? Hur mycket grönsaker per dag ska man äta? Här är en snabb och enkel guide till olika typer av vitaminer och näringsämnen.

     

    Värmekänsliga vitaminer

    Det finns många saker att tänka på då det gäller att koka grönsaker, näring är en av dem. En lista över värmekänsliga vitaminer och livsmedel som innehåller viktiga vitaminer inkluderar:
     

    • Vitamin C: Detta finns i paprika, gräslök, koriander, broccoli, grön paprika, tomater, mörkgröna grönsaker och potatis.
    • Vitamin B1 (tiamin): Detta finns i linser, potatis, sparris och spenat.
    • Vitamin B5 (pantotensyra): Detta finns i linser, kikärter och potatis.
    • Vitamin B9 (folsyra): Detta finns i sallad, tomater, sparris, kål och baljväxter.
    • Vitamin B6: Detta finns i potatis, baljväxter, kål och avokado.
    • Vitamin B12: Detta finns i ägg och mejeriprodukter.

    Värmetåliga vitaminer


    Försvinner näringen när man kokar grönsaker? Värmetåliga vitaminer försvinner inte när de kokas eller värms upp. Dessa inkluderar:

    • Vitamin A: Detta finns i morötter, paprika och spenat.
    • Vitamin D: Detta finns i svamp och mjölk.
    • Vitamin E: Detta finns i vegetabiliska oljor, paprika, sparris och margarin.
    • Vitamin B2 (riboflavin): Detta finns i mjölk och mejeriprodukter, broccoli och grönkål.
    • Vitamin B3 (niacin): Detta finns i mindre mängd i växter och spannmål.
    Hur man lagar hälsosamma grönsaker utan att förlora näringsämnen

    Hur man lagar hälsosamma grönsaker utan att förlora näringsämnen: Den bästa tiden och metoden

     

    Det finns inte bara ett svar på hur man bevarar matens näringssammansättning, eftersom alla livsmedel reagerar olika på värme.


    När det gäller att tillaga grönsaker finns det några allmänna regler att tänka på.

     

    • Använd bara lite vatten.
    • Håll temperaturen låg.
    • Koka dem snabbt.

    Intressant fakta: Rå broccoli innehåller cirka 540 mg av vitamin C. Efter tillagning i några minuter minskar det till cirka 260 mg. Ju längre du tillagar den, desto mindre vitaminer har den kvar. För grönsaker med värmekänsliga vitaminer är detta viktigt att komma ihåg.

    Vad du behöver

    Hur man bevarar näringsämnen vid matlagning: Ångkokning

    Hur man bevarar näringsämnen vid matlagning: Ångkokning


    Vid ångning värms maten jämnt av varm ånga från alla sidor och ska förbli krispig och aromatisk.

     

    • Var försiktig om de värmekänsliga vitaminerna också är vattenlösliga – särskilt när det gäller tillagningstiden.
    • Vattenlösliga vitaminer (C & B-vitaminer) läcker ut i kokvattnet under både tillagning och ångning.
    • Använd lite vatten för att ånga dem så snabbt som möjligt eller kör dem i mikron med några matskedar vatten.
    • Ett undantag från detta är naturligtvis flytande livsmedel där vattnet ingår i måltiden. Till exempel i en grönsakssoppa där du kan bevara alla vitaminer som är vattenlösliga.

    Hur man bevarar näringsämnen vid matlagning: Matlagning med fett


    Livsmedel som innehåller många fettlösliga vitaminer bör beredas med lite olja eller fett, annars kommer kroppen inte kunna absorbera dessa vitaminer. Fettlösliga vitaminer inkluderar:

     

    • Vitamin A som finns i morötter, paprika och spenat.
    • Vitamin D som finns i svamp och mjölk.
    • Vitamin E som finns i vegetabiliska oljor, paprika, sparris och margarin.
    • Vitamin K som finns i gröna bladgrönsaker.

    Hur man bevarar näringsämnen vid matlagning: Matlagning utan fett

     

    Ångkokning, varmluftskokning och varmluftsfritering är några av metoderna som kan hjälpa dig att tillaga dina grönsaker ordentligt. Med en maskin som Philips Air Cooker värms grönsakerna inte bara försiktigt och snabbt för att bevara värmekänsliga vitaminer, utan kan även tillaga dem på ett sätt som förhindrar förlusten av fettlösliga vitaminer, såsom A, E, D och K. Till exempel kan du tillaga de nyttigaste grönsakerna i en varmluftskokare för att bevara deras krispighet, smak och näringsinnehåll.

     

    Detta var en kort sammanfattning om allt du behöver veta om värmens effekt på de nyttigaste grönsakerna och hur du bevarar näring i grönsaker när du lagar maten.

    Upptäck mer

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.