Besegra värmen med Philips luftrenare - nu med upp till 30% rabatt! Handla nu
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
Besegra värmen med Philips luftrenare - nu med upp till 30% rabatt! Handla nu
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 6 Min

  Viktiga dagliga vitaminer (och hur man får i sig dem genom vitaminrik mat)


  Alla vet att vitaminer är viktiga, men vilka av dem behöver vi dagligen och hur kan du få in vitaminrik mat i din kost? Här förklarar vi allt du behöver veta om dagliga vitaminer, samt några läckra recept som hjälper dig att uppnå en hälsosam, balanserad kost.

  Mango pineapple smoothie

  Vad ska du äta för att få dina dagliga vitaminer? Här är din guide till vitaminrika livsmedel


  Du kanske undrar vilken mat med B12 som du ska äta? Eller vad du kan äta för D-vitaminrika livsmedel? Här är de viktigaste vitaminerna och i vilka frukter och grönsaker vitaminer finns i:

  C-vitamin


  Detta är utan tvekan den mest kända av vitaminerna och den spelar en avgörande roll i att stärka vårt immunsystem samt i at bygga upp vävnad, ben och tänder. Här är några fakta om C-vitamin:

   

  • Det dagliga rekommenderade intaget av C-vitamin varierar beroende på ålder, kön och hälsa så kontakta alltid din läkare om du har frågor.
  • För att du ska få den mängd C-vitamin du behöver kan du äta färsk frukt (särskilt citrusfrukter) och grönsaker, så som broccoli och brysselkål.
  • Eftersom värme förstör denna vitamin bör du försöka konsumera råa grönsaker när det är möjligt.

  A-vitamin

   

  A-vitamin, eller retinol, finns främst i animaliska produkter och det främjar god syn, stärker immunsystemet och hjälper hjärtat och njurarna att fungera som de ska. Här är några fakta om A-vitamin:

  • Du kan hitta A-vitamin i produkter som lever, äggulor och ost.
  • Om du inte äter kött kan du fortfarande få dina dagliga vitaminer på andra sätt. Betakaroten är exempel på ett näringsämne som människokroppen omvandlar till vitamin A.
  • Betakaroten finns i röda och gröna grönsaker, som morötter, kål, spenat och tomater, samt citrusfrukter, aprikoser och mango.

  B-vitamin

   

  B-vitamin komplexet består av åtta olika B-vitaminer vilket inkluderar vitamin B12 och folsyra. Du kanske undrar hur du får i dig vitamin B12 från livsmedel? Fortsätt läsa för att få svar på dina frågor och ta del av andra fakta om B-vitamin:

   

  • Vitamin B12 i mat finns är i allmänhet i alla animaliska produkter, till exempel i kött, fisk, ägg och mjölk, så det kan vara svårt för vegetarianer och veganer att få tillräckligt av denna viktiga vitamin.
  • För att uppnå ditt rekommenderade dagliga intag av B12 om du inte äter animaliska produkter kan du prova jästextrakt eller näringsjäst. Detta är en bra, vegansk källa för B-vitaminer och kan användas i vilken maträtt som helst, från morgonmackan till sallader, pasta och popcorn.
  • Folsyra spelar också en roll i många metaboliska processer, bland annat celldelningen. Gröna grönsaker, särskilt bladgrönsaker som spenat och sallader, är bra källor till folsyra.

  E-vitamin


  Detta är ett vitamin som endast produceras av växter, i motsats till många andra vitaminer, och har en antioxidativ effekt. Mandel är en stor källa till detta näringsämne, då endast 30 gram (23 hela nötter) innehållande cirka 7 milligram vitamin E. Om du inte gillar råa nötter kan du prova vår mandelbiskotti för ett gott sätt att lägga till E-vitamin i din kost.

  K-vitamin


  K-vitamin behövs för koagulering av blodet och finns främst i gröna bladgrönsaker, så som spenat, sallad, kål och linser. Det rekommenderade dagliga intaget för personer mellan 14 och 18 år är 75 mikrogram. Från 19 år och uppåt ökar behovet till 120 mikrogram för män och 90 mikrogram för kvinnor. Medan råa grönsaker är den bästa källan till vitaminer, är en utsökt cannellinisoppa med spenat ett bra sätt att lägga till gröna bladgrönsaker till hela familjens kost.

  D-vitamin


  Den så kallade ”solvitaminen" kan absorberas både genom mat och exponering av solen. Vet du hur mycket D-vitamin du behöver per dag? Om du äter för lite D-vitamin, se då till att du kommer ut i solen varje dag. Försök även äta mat som tonfisk, lax, ost och äggulor då detta innehåller mycket av detta vitamin.

  Vad du behöver

  Näringsämnen för en hälsosam, balanserad kost

   

  Medan frukter och grönsaker innehåller vitaminer som är viktiga för vår hälsa, behöver vi också många minerala näringsämnen och mikronäringsämnen för att få en balanserad, hälsosam kost. Dessa inkluderar:

   

  • Kalcium som finns i mejeriprodukter
  • Järn som finns i bönor, ärtor och mörkgröna grönsaker
  • Magnesium som finns i nötter, bönor och gröna bladgrönsaker
  • Kalium som finns i apelsiner, bananer och spenat
  • Zink som finns i nötkött, bönor och ärtor

   

  Tips: Prova denna krämiga soppa med kål och köttbullar som är fylld med vitaminer och mineraler!


  Genom att förbereda livsmedel med omtanke kan vi enklare upprätthålla en hälsosam balans med vitaminrik mat. Om du vill vara säker på att dina måltider innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler för en hälsosam livsstil kan du använda en maskin som Philips soppmaskin.

   

  Ta en titt på Philips hela sortiment av köksmaskiner, från mixer till airfryer. Vår kollektion av moderna maskiner hjälper dig att förbereda vitaminrika livsmedel på rätt sätt.

   

  Källor:
   Livsmedelsverket

  1177 Vårdguiden

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.