0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Parkettgolv: Hur gör man rent parkettgolv och får dem att blänka?

   

  Oavsett om det är bok, björk eller ek så är ett parkettgolv det perfekta sättet att få in den mysiga känslan av ett naturmaterial i hemmet och totalt förändra atmosfären i ett rum. Samtidigt ger parkett ditt hem även en viss elegans med sina autentiska färger och träkänsla. Som grädde på moset är den här typen av golv dessutom slitstarka och hållbara, och att rengöra parkettgolv är lättare än andra golvbeläggningar.

   

  För att bevara skönheten i din parkett - och bidra till dess hållbarhet - är det viktigt att du tar hand om den och ser till att du rengör parkettgolvet regelbundet. Fortsätt läsa för att upptäcka vår enkla guide till parkettgolv, från hur man rengör parkettgolv till hur man går tillväga för att ta bort fläckar, bästa sätten att tvätta parkettgolvet, och hur du polerar golvet så att det skiner.

  Rengöring av parkettgolv: Experttips för vanligt parkettgolv

   

  När det gäller vård av parkettgolv är det viktigaste att du rengör det regelbundet och noggrant. Dessa enkla steg visar det bästa sättet att rengöra parkettgolv regelbundet.

   

  • Regelbunden dammsugning är viktigt. Grundläggande och regelbunden rengöring är viktigt för att ditt parkettgolv ska se så bra ut som möjligt. Vi rekommenderar att du använder ett munstycke med en borste för att undvika oönskade repor på golvet. En dammsugare med parkettfunktion och ett speciellt munstycke för hårda golv - till exempel den påslösa Philips PowerPro Ultimate dammsugaren  - passar bäst för detta jobb. Den filtrerar minst 99,95% av dammet från luften och tack vare sin kraftfulla PowerCyclone 8-teknik kan du rengöra ditt eleganta parkettgolv noggrant på nolltid.
  • Moppa ditt parkettgolv noggrant. Efter att ha dammsugit, prova att försiktigt torka ditt parkettgolv med en fuktig trasa och lite pH-neutralt rengöringsmedel. Detta rengör golvet på ett snabbt och enkelt sätt. Om du upptäcker envisa märken och fläckar, använd vår guide nedan till hur du rengör parkettgolv och tar bort fläckar.
  • Låt inte golvet bli för blött. Var noga med att inte moppa för blött eftersom det kan orsaka skador som skevhet eller till och med ge mögel i ditt golv. Testa alltid rengöringsmedlet på en liten yta först för att säkerställa att det inte orsakar oönskade skador som missfärgning. Moppa eller polera golvet endast om du har förseglat parkettgolv. Om du är osäker, kolla tillverkarens riktlinjer för vård.
  • För oljad parkett, överväg att använda återfettande såpa för trägolv. Med lite vatten och såpa för trägolv kan du få tillbaka glansen på ditt oljade parkettgolv.

   

  Tips: Använd aldrig mikrofiberdukar för att rengöra oljade parkettgolv.

  Hur man rengör parkettgolv och tar bort fläckar

  Hur man rengör parkettgolv och tar bort fläckar

   

  Som med alla golv som används regelbundet så kommer rengöringen av parkettgolvet ibland innebära att du måste ta bort oönskade fläckar. Här går vi igenom hur du får bort fläckar från parkettgolv, beroende på vilken typ av fläck du har att göra med.

   

  Kom ihåg: precis som varje typ av parkett är imponerande på sitt sätt, reagerar de också olika på olika typer av rengöring. Testa alltid din rengöringsmetod på ett litet, dolt område av golvet först för att undvika obehagliga överraskningar.

  Vad du behöver

  Ljusa vattenfläckar

   

  1. Använd en neutral tvål och en mjuk trasa.
  2. Om fläcken är envis, försök gnugga in den med en blandning av bakpulver och vatten.
  3. Låt blandningen verka i 24 timmar innan du torkar parkettgolvet.

  Mörka vattenfläckar

   

  1. Med fläckar som redan trängt djupt in i träet på oljad parkett: prova att försiktigt gnida dem med en mjuk tvål eller en blandning av tandkräm och bakpulver.
  2. Efter en halvtimme, skölj noggrant med ljummet vatten.

  Rengöring av fläckar på parkettgolv - inklusive kaffe, rött vin, fett, med mera

   

  1. Köp en speciell fläckborttagare avsedd för parkettgolv.
  2. Följ alltid tillverkarens instruktioner på etiketten.
  3. Testa först dessa fläckborttagare på en liten, avskild plats.

   

  När det gäller vård av parkettgolv kan du aldrig vara för försiktig. Efterbehandla alltid alla områden där du har tagit bort en fläck med en vårdolja: se bara till att den passar din specifika typ av trägolv.

  Så här får du parkettgolv att blänka: Vad du ska och inte ska göra med ditt parkettgolv


  Nu när du vet hur man rengör parkettgolv och tar bort vanliga fläckar så är det dags att gå igenom hur du skyddar ditt golv. För att upprätthålla kvaliteten på ditt parkettgolv och få det att hålla länge finns det några viktiga saker att hålla i åtanke när det gäller parkettgolv.

   

  • Dammsug minst en gång i veckan. Överväg att lägga till detta i din städplan för ditt hem, så kommer du aldrig att glömma det.
  • Ta av dig skorna. Eller torka åtminstone av dem på en dörrmatta innan du går på trägolvet. Även de minsta sandkornen kan trots allt lämna hemska repor.
  • Skydda ditt golv från möbler och inomhusväxter. Var noga med att fästa små möbeltassar under möbelbenen för att förhindra repor, och placera alltid ett vattentätt fat under dina inomhusväxter.
  • Använd en speciell golvbehandling som en del av skötseln. Då och då (med högst några års mellanrum) ska du även skämma bort ditt parkettgolv lite extra: använd en speciell parkettbehandling. Om du inte är säker på vilken som är bäst, kontakta din återförsäljare.
  • Använd inte starka rengöringsmedel. Detta innefattar sådana som innehåller klor eller ammoniak.
  • Använd inte skurmedel. Detta gäller stålull och andra slipande föremål eftersom dessa kan skada golvet.
  • Använd inte en ångrengörare för din parkett. Tyvärr kan detta skada limmet som används för att fästa parkettgolvet.


  Så, nu vet du det bästa sättet att rengöra parkettgolv och ta bort fläckar på, och ditt parkettgolv kommer berika ditt hem med sin charm i många år framöver.

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.