0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  En guide till rengöring av linoleumgolv och vinylgolv

   

  Linoleum, vinyl, kakel, trä, laminat - varje golv har sin egen karaktär och kräver behandling därefter. I den här guiden fokuserar vi på en typ av golv som nästan har glömts bort: linoleum. Linoleum är en naturlig produkt och upplever för närvarande en riktig renässans - med god anledning. Läs vidare för att upptäcka vår enkla guide för hur du rengör linoleumgolv, med bonussteg för hur du rengör vinylgolv. Nu kör vi!

  Rengöring av linoleum och vinyl

  Rengöring av linoleum och vinyl: Vad är skillnaden mellan dessa golvtyper?


  Innan vi visar dig hur du rengör linoleum- eller vinylgolv ska vi titta närmare på vad som skiljer de två åt. Här är vår enkla guide till linoleum- och vinylgolv.

  Allt om linoleum

   

  • Linoleum är inte bara robust och lätt att rengöra utan också en naturlig produkt, vilket gör den till ett utmärkt miljövänligt val.
  • Det är också mycket hygieniskt tack vare dess bakteriostatiska effekt (som förhindrar bakterier från att växa) och svampdödande egenskaper.
  • Dessutom innehåller det flamskyddsmedel.
  • Det är också elastiskt, så det är skonsamt för lederna - en klar fördel för de yngre och äldre medlemmarna i hushållet.

   

  Allt om vinyl

   

  • Vinyl är en modern version av det traditionella PVC-golvet.
  • Detta syntetiska golv har en mjukare ytstruktur än linoleumgolv, vilket gör det mer mottagligt för repor och bucklor.
  • Det är dock varmt för fötterna, ljudabsorberande och mycket lätt att underhålla.

  Rengöring av linoleumgolv: Två enkla steg

  Rengöring av linoleumgolv: Två enkla steg

   

  Linoleumgolv rengör man lätt i två enkla steg.

  Steg 1: Hur man dammsuger linoleumgolv

  Innan du rengör linoleumgolv bör du alltid dammsuga det först för att bli av med damm och lös smuts. Använd en kraftfull dammsugare, som SpeedPro Max, som med sitt 360° munstycke tar bort skräp från hårda golv som linoleum, laminat och vinyl.

  Steg 2: Hur man moppar linoleumgolv

  Vi har täckt dammsugning, så nu går vi vidare till hur man moppar golvet. Du kan tvätta ditt linoleumgolv med antingen diskmedel, ättika eller produkter som är specialtillverkade för linoleumgolv-rengöring. Häll helt enkelt en liten mängd av ditt föredragna rengöringsmedel i en hink med vatten och använd blandningen för att torka av golvet. Så enkelt är det att rengöra linoleum!

   

  Tips: Du kan ta bort svarta märken från skor med hjälp av ett suddgummi.

  Hur man rengör vinylgolv: Fyra enkla steg

  Hur man rengör vinylgolv: Fyra enkla steg


  Vi kommer att avhandla fyra områden som berör rengöringen av ett vinylgolv, från polering efter installation till tips och tricks för regelbunden rengöring.

  Steg 1: Polering av nylagt vinylgolv

  Man ska absolut inte använda polermedel på vinylgolv, men du bör använda en specialprodukt för att täta ditt nya golv - detta är ett bra sätt att få det att skina. Nylagda vinylgolv måste rengöras noggrant innan du kan använda dem dagligen.

   

  • Börja med att torka av golvet för att ta bort eventuell smuts.
  • Använd sedan en specialvårdsprodukt för att torka ytan på ditt vinylgolv. Detta gör tätningen mer robust och hjälper till att behålla den vackra glansen i ditt nya golv.


  Steg 2: Hur man ger vinylgolv en snabb rengöring

  När man rengör vinylgolvytor börjar man, precis som med linoleum, med dammsugningen. Moppa sedan golvet med vatten och lite diskmedel eller en specialiserad vinylrengöring. Sträva efter regelbunden golvrengöring med dammsugare och att torka av golvet en gång i veckan.

  Steg 3: Moppa vinylgolv för en djupare golvrengöring

  När det gäller att moppa vinylgolv för en grundlig rengöring, glöm inte följande viktiga steg: 

   

  • Vrid alltid ur moppen så att det inte kommer vatten in i kanterna, eftersom detta kan orsaka att golvbrädorna sväller.
  • Lämna aldrig kvar vattenpölar som sjunker in i golvet. Se alltid till att ditt golv är helt torrt, och torka upp eventuellt spill direkt.


  Steg 4: Hur man tar bort fläckar från vinylgolv

  Nu vet du hur man rengör vinylgolv, men hur får du bort fläckar på ditt golv?

   

  • Använd steg 1, rengör bara lite mer noggrant - det kan kräva lite mer ansträngning! Se bara till att du aldrig använder ett slipmedel.
  • Vill du ha fler tips på hur du tar bort fläckar från vinylgolv? Beroende på färgen på ditt vinylgolv kan du behandla fläckar med lite blekmedel utspätt i vatten. Alternativt kan du använda alkohol.
  • För en miljövänlig fläckborttagare, prova bikarbonat.


  Se till att du läser tillverkarens instruktioner om vilka kemikalier som är lämpliga för ditt vinylgolv och följ alltid instruktionerna för vilket rengöringsmedel du ska använda för att tvätta golvet. När du provar en ny rengöringsmetod, testa alltid på ett litet, dolt område först.

   

  Nu när du vet vad du ska göra nästa gång det är dags för golvtvätt så kan du börja dammsuga, moppa och polera vinylgolv eller rengöra linoleumgolv så mycket du vill!

  Vad du behöver

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.