0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Lästid: 5 Min

    Hur ofta ska man städa hemma? Så skapar du ett städschema hemma


    Ett rent hus är ett lyckligt hus, men livet kan lätt komma i vägen för sysslorna. Som med så mycket annat gör rätt planering hushållsuppgifterna avservärt lättare. Vet du hur ofta man ska städa hemma? I den här artikeln lär vi dig hur du skapar ett städschema hemma så att du kan koncentrera dig på de roliga sakerna i livet.

    Hur ofta ska man städa huset?

    Hur ofta ska man städa huset?

     

    Så, låt oss börja med frågan som du säkert ställt dig någon gång. Hur ofta behöver man egentligen damma, sopa, moppa och rengöra? Kanske tror du att det bästa är att ha ett dagligt städschema, men i regel räcker det faktiskt att städa ditt hem en gång i veckan. Det finns dock tillfällen då det är en bra idé att göra en mer grundlig städning än ditt städschema med dammsugning och damning, såsom den klassiska vårstädningen eller städningen innan gästerna kommer för att sova över. Med vår hjälp blir din veckostädning enkel! Vi lär dig att skapa ett städschema för veckovis rengöring och röjning.

    Vad ska vara med i ditt veckovisa städschema?

     

    Nu är det dags för detaljerna. Här går vi igenom vad som ska ingå i städschemat varje vecka. För det mesta består ett bra städschema av sex uppgifter som utförs vecka efter vecka:

     

    • Damning
    • Moppning
    • Rengöring av köket
    • Rengöring av badrummet

    Steg ett i ditt städschema: Städning

    Steg ett i ditt städschema: Städning

     
    Försök att hålla ditt hem så städat som möjligt varje dag för att förhindra att städningen blir en onödig tidsbov i ditt städschema hemma. Det är bra att ha några regler som alla i hushållet följer:

     

    • Lägg tillbaka böckerna på hyllorna efter läsning.
    • Lägg tillbaka leksaker på sina platser.
    • Häng tillbaka kläderna efter att de har används eller tvättats.

     

    Tips för att göra städschemat enklare

    Här är några tips för att göra ditt städschema lättare att följa.
     
    • Se till att du involverar dina barn. Se till att alla är ansvariga för att städa sitt eget rum, med lite hjälp från de vuxna vid behov. Lagarbete gör allt lättare.
    • Förvaring är viktigt. Ha lådor eller andra behållare i olika storlekar som kan användas för förvaring av leksaker och kontorsmaterial.
    • Förvaring är inte bara för leksaker. Använd mappar för att hålla reda på viktiga dokument som räkningar och bruksanvisningar för hushållsapparater.

    Steg två i ditt städschema: Damning

    Steg två i ditt städschema: Damning


    Damning är en väldigt viktig del av städning i hemmet. Här är några bra tips för att underlätta detta steg.

     

    • Damma alltid innan du dammsuger. Detta säkerställer att damm inte faller ner på ditt rena golv.
    • Glöm inte att damma alla områden. Detta inkluderar möbler som hyllor, sidobord och byråer, liksom de "gömda" områdena som bakom soffan och under kylskåpet.
    • Använd en dammvippa. Denna kommer väl till pass i svåråtkomliga ställen.
    • Använd en lätt fuktad trasa. För andra områden är detta ett bra sätt att ta bort damm eftersom fuktigheten hjälper till att stoppa dammet som virvlar upp när du torkar. Perfekt om det finns allergiker i ditt hushåll.

    Steg tre och fyra i ditt städschema: Dammsugning och moppning

    Steg tre och fyra i ditt städschema: Dammsugning och moppning


    Nu är det dags att dammsuga - nummer tre på ditt städschema där hemma. Ställ upp stolarna på bordet och ta bort växter och dekorativa föremål från golvet, så att du kommer åt alla ytor bättre. Efter dammsugningen, moppa de smutsigaste områdena som köket och hallen.

    Tips:
    Se till att rengöringsmedlet du väljer passar din golvtyp.

     

    För att spara tid genom att hantera olika typer av smuts på en och samma gång, prova PowerPro Aqua , en två-i-en sladdlös mopp- och dammsugare som kan användas för både våttorkning och dammsugning samtidigt.

    Vad du behöver

    Tips för kök och badrum

     
    Naturligtvis måste kök och badrum vara en del av ditt städschema. Samma steg gäller här som för resten av huset. Först damning, och dammsug sedan innan du börjar rengöra med vatten. Här är några punkter att tänka på när du rengör kök och badrum:

     

    • Tips för rengöring av ugnen: Torka av ugnen väl efter varje användning, ta bort smutsen direkt. Det hjälper till att förhindra uppbyggnaden av smuts - något som är mycket svårare att hantera.
    • Tips för rengöring av ditt kylskåp: Rengör kylskåpet noggrant en gång i månaden för att förhindra att bakterier och virus sprider sig. Det är en bra idé att göra detta precis innan du fyller på med nya matvaror, eftersom du måste ta ut alla varor för att rengöra kylen. Tina frysfacket under tiden.
    • Tips för att avkalka badrummet: Att använda ättika är en praktisk metod för att ta bort de störande kalkfläckarna i duschen och munstycket. Dessutom är det både billigt och miljövänligt att göra din egen blandning av ättika och vatten.
    • Tips för badrumsförvaring: Lådor och små korgar hjälper till att få ordning på badrummet. Förvara allt från smink till toalettartiklar, borstar och nagelklippare i dem.


    Med dessa tips på hur du skapar ditt städschema för hushållet kommer du snabbt att klara av städningen i hemmet varje vecka, innan du kopplar av med en kopp kaffe och en tidning. 

    Upptäck mer

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

    Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

    Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

    *

    Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.