0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 4 Min

  Hur man gör espresso: bästa tipsen för att göra espresso hemma


  Oavsett om du behöver en stark koffeinkick på morgonen eller är sugen på en uppfriskande is-macchiato så spelar espresso en central roll i kaffevärlden. Och när du vet hur man gör espresso hemma får du  tillgång till en mängd olika kaffedrycker varje dag. Här får du svaret på frågor som hur man gör den perfekta espresson hemma, och hur man gör espresso utan en maskin.

   

  Den här artikeln visar vi steg för steg  hur man gör espresso med en espressomaskin och hur man gör espresso med olika typer av kaffebryggare. Upptäck våra tips om allt från det rätta trycket till den bästa vattentemperaturen och malningsgraden.

  Hur gör man espresso utan en maskin?


  Kanske vill du ha en stark kopp espresso på morgonen, men har ingen espressomaskin? Du kan lära dig att brygga espresso hemma med andra typer av kaffebryggare, som till exempel en kaffepress, istället.

   

  Mal först bönorna och brygg espresson som du brukar göra när du gör kaffe med kaffepress. Filtrera kaffet genom en sil eller ett filter i en behållare. Upprepa detta igen för att börja brygga ytterligare en omgång kaffe. Men i stället för att använda vatten, som du normalt skulle, så använder du kaffet du just bryggt.

   

  Även om du inte kan förvänta dig att få någon crema med kaffepress-metoden så kommer du fortfarande att ha ett starkt espressokaffe.

   

  Nu vet du hur man gör espresso utan maskin, men godast espresso får du med hjälp av en maskin.

  Hur man gör espresso med maskin i fem steg

   

  Följ dessa steg för att göra hemmagjord espresso med en halvautomatisk espressomaskin:

   

  1. Dra en "tom shot": Förvärm maskinen genom att låta vatten rinna genom portafiltret och din kopp utan att använda någon espresso.

  2. Mal de färska hela bönorna: Gör detta precis innan du brygger. Satsa på en konsistens som liknar strösocker för att få den perfekta smaken.

  3. Fyll portafiltret: För en enkel espresso, använd ca 6 g malda bönor (en rågad tesked). Använd 17 g (en rågad matsked) malda bönor för en dubbel espresso.

  4. Packa pulvret: Se till att pulvret är jämnt fördelat för att säkerställa rätt konsistens när vattnet pressas igenom.

  5. Brygg espresson: Sätt in portafiltret i maskinen med koppen under. Ha en timer redo för att säkerställa att bryggtiden är 20-30 sekunder.

  Hur man gör espresso med maskin i fem steg

  Vad du behöver

  Experttips: hur man gör en perfekt espresso

   

  Vad är hemligheten bakom en riktigt god espresso? I slutändan är nyckeln förberedelser och noggrannhet. Så här gör du espresso hemma som ligger så nära barista-standarden som möjligt:

   

  • Packa kaffepulvret i en 90 graders vinkel. Packningen kan göra enorm skillnad för smaken. Följ dessa steg för att packa pulvret som ett proffs:
  • Använd fingret för att jämna ut pulvret och få bort allt överskott.
  • Böj armbågen i en 90 graders vinkel och applicera cirka 7 kg tryck.
  • När du har fått till en pulverkaka, applicera mer tryck för att göra den ännu mer kompakt (cirka 9-13 kg tryck bör göra susen).

   

  Praktiskt tips: Om du inte är säker på hur mycket kraft som behövs för packningen, stå på en våg och tryck ned pulvret på bänkskivan tills du ser din viktminskning. Detta visar hur hårt du behöver trycka på för att nå rätt tryck medan du packar.

   

  • Proportionerna mellan kaffe och vatten. Espressons intensiva smak beror på den höga mängden kaffe i förhållande till vattnet. Se till att den flytande espressons vikt är ungefär en till tre gånger mängden torrt kaffe som används. Till exempel, om du använder tre teskedar torrt kaffe, kommer du att få en vanlig 37 ml espresso.

  • Kontrollera konsistensen på ditt malda kaffepulver. För att uppnå den perfekta hemmagjorda espresson måste malningen vara perfekt. Om ditt espresso smakar bittert eller bränt kan det bero på  överbryggning av ett för fint pulver. Om det smakar svagt eller surt kan pulvret vara för grovt. Även om det är ens personliga smak som styr hur bittert eller svagt man vill ha sitt kaffe så är det bäst att sträva efter ett fint, jämnt malet pulver.

  • Se till att vattnet är varmt. Vattentemperaturen är nyckeln till den perfekta espresson. Det ska vara 90-96°C.

  Hur man brygger espresso hemma så enkelt som möjligt


  Om du tycker att det är för mycket krångel att göra espresso hemma för hand så kan en helautomatisk espressomaskin vara något för dig. Med endast en knapptryckning gör den hela jobbet åt dig!

   

  Nu vet du hur man gör espresso utan maskin och hur man gör espresso med maskin, samt hur man gör livet enkelt med den mest användbara typen av maskin på marknaden!

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.