0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Hur rengör man ett strykjärn? Tips och tricks för att göra rent strykjärn

   

  Du har tvättat och förbereder dig nu för den kommande hektiska veckan genom att stryka skjortor, blusar och kavaljer. Sedan märker du en svart, klibbig sörja på underdelen av ditt strykjärn. Hjälp! Men oroa dig inte, lyckligtvis finns det lösningar till hands. Oavsett om du vill veta hur man rengör ett klibbigt strykjärn eller vill veta hur man får bort brännmärken, är rengöring av strykjärn en ganska enkel process när du väl vet vad du ska göra. Här kommer några råd om hur du rengör ett strykjärn med huskurer (och några sätt att hålla din vattenbehållare fräsch).

  Att rengöra strykjärn

   

  Hur vet man om ett strykjärn behöver rengöras? Och hur rengör man strykjärn? Det är lätt att se om strykjärnet har synliga brännmärken eller är klibbigt vid beröring, men en ren strykjärnssula ska också röra sig smidigt över dina kläder, utan att vara långsam eller lämna märken.

   

  Innan du försöker rengöra ett strykjärn, se till att det är urkopplat och att plattan har svalnat helt. Ett uppenbart sätt att rengöra sulan är att använda rengöringsmedel till strykjärn designad speciellt för detta ändamål. Alternativt kan du prova några snabba huskurer. Kom bara ihåg, att oavsett din metod bör du testa den på en liten del av plattan innan du rengör resten, ifall det skulle orsaka problem.

  Huskurer för att rengöra strykjärnssulan

  Huskurer för att rengöra strykjärnssulan

   

  Tvål och vatten – om ditt strykjärn bara behöver en lätt rengöring kan du skrubba det med en svamp doppad i tvålvatten. Använd inte stålull – det kommer att skada sulan.

   

  Tandkräm – om stryksulan fortfarande inte är ren efter tvålvattnet kan du prova att använda tandkräm. När strykjärnet har torkat tar du en liten klick tandkräm och gnuggar den över hela sulans yta med en gammal trasa eller kökshandduk. Torka av tandkrämen med en fuktig svamp eller trasa.

   

  Vinäger – du kan använda vinäger för att få bort mer envisa märken eller klibbiga rester på strykjärnet. Lägg tidningspapper under strykjärnet innan du börjar, eftersom vinäger kan skada sten- eller träytor. Här är stegen för hur man rengör en strykjärnssula med vinäger:

   

  1. Blanda lika mängder vinäger och salt i en kastrull.
  2. Värm blandningen försiktigt (värm bara upp den innan den kokar). Ta kastrullen från spisen och låt svalna lite.
  3. Ta på dig gummihandskar för att skydda händerna från värmen och doppa sedan en svamp i salt- och vinägerblandningen.
  4. Skrubba försiktigt botten av strykjärnet.

   

  Även om metoderna för hur man rengör brända strykjärn och hur man rengör ett klibbigt strykjärn i allmänhet är samma, kanske du upptäcker att vissa fungerar bättre än andra.

   

  För att undvika brännmärken, överväg att använda ett ångstrykjärn med en effektiv lösning mot kalkavlagringar. Philips PerfectCare Elite Plus har ett Easy De-Calc-system som säger till när det är dags att avkalka, medan den smarta DynamiQ-sensorn garanterar att inga brännmärken eller veck lämnas på alla typer av tyger.

  Vad du behöver

  Hur man rengör en vattenbehållare för ångstrykjärn

   

  Planerar du att rengöra ett ångstrykjärn och avkalka vattenbehållaren? Kontrollera tillverkarens instruktioner för att se om ditt strykjärn har en självrengörande funktion och lär dig mer om hur du rengör en ånggenerator utformad med enkel avkalkning i åtanke.

   

  Men om ditt strykjärn inte har en självrengörande funktion är det upp till dig att rengöra behållaren.

   

  Vinäger – kan hjälpa till, men kontrollera tillverkarens instruktioner först eftersom dem kanske inte rekommenderas att använda vinäger i behållaren för din modell.

   

  • Blanda lika mängder vinäger och vatten, lägg blandningen i behållaren, vrid strykjärnet till medelvärme och ge det cirka tio minuter att ånga.
  • Töm sedan behållaren, fyll den med destillerat vatten, sätt på strykjärnet och låt det ånga i ytterligare några minuter för att rensa bort det sista av vinägern.

   

  Destillerat vatten – om ditt strykjärns tillverkare avråder från vinäger kan du bara fylla behållaren med destillerat vatten. Välj medelhög värme och låt den nästan torka, utan att använda steget med vinäger först.

   

  För att förhindra kalkavlagringar, töm alltid vattenbehållaren innan du ställer undan strykjärnet. Nu har du lärt dig hur rengöring av strykjärnets undersida går till, hur du rengör ångstrykjärn och får bukt med ett bränt strykjärn.

  Hur man rengör en vattenbehållare för ångstrykjärn

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.