0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Hur stryker man en skjorta enkelt och snabbt?

   

  Vi vet alla att utseendet spelar roll – och en skrynklig skjorta kan skapa ett dåligt intryck. Oavsett om det är din arbetsskjorta eller en festskjorta kommer den se bättre ut om den är nystruken. Kanske ställer du dig frågan ”Hur stryker man egentligen”? I så fall hjälper dig den här artikeln lite på traven. Om du redan kan grunderna men vill få tips på hur man stryker en skjorta, eller om du vill veta hur man stryker en t-shirt, kommer här några tips för dig.

  Hur man stryker en skjorta: innan du börjar

   

  Hur man stryker en skjorta: innan du börjar

  Kontrollera alltid etiketten på ett plagg innan du tvättar eller stryker det. Här är grundreglerna:

   

  • Ett strykjärn med prickar inuti – antalet prickar talar om hur varmt strykjärnet ska vara. En prick: kallt. Två prickar: medium. Tre prickar: varmt.
  • En överstruken strykjärnssymbol – du kan inte stryka skjortan.
  • En symbol som ser ut som ett strykjärn som sitter på ett bord, med bara bordsbenen överstrukna – du kan stryka plagget, men du kan inte använda ånga.

   

  Eftersom olika kläder behöver olika värme på strykjärnet kan det ta tid att kontrollera och byta inställningar medan du stryker. Om du däremot vill investera i ett smart strykjärn, som Philips PerfectCare Elite Plus med OptimalTEMP-teknik får du ett strykjärn som känner av tyget det arbetar på och automatiskt väljer rätt temperaturinställning för dig.

  Hur man stryker en skjorta: inställningar

   

   

  Här är en steg-för-steg-guide för hur man stryker en skjorta. Om du redan vet hur du ställer in strykjärnet kan du hoppa ner till steg 6.

   

  1. Ånginställningen är effektiv för att få bort skrynklor i tyget. Häll vatten i strykjärnets behållare och ställ in på ånga. (Att använda filtrerat eller flaskvatten hjälper till att förhindra att ditt strykjärn täpps igen).

  2. De flesta strykbrädor har en metallkorg baktill. Sätt strykjärnet här och ställ in temperaturen enligt etiketten innan du kopplar in järnet.

  3. Låt strykjärnet värmas upp helt före användning. Under tiden följer du stegen nedan.

  4. Lägg skjortan på strykbrädan, på avigsidan. Om du stryker främst på insidan är det mer sannolikt att utsidan inte tar skada.

  5. Det bästa sättet att stryka en skjorta beror på tyget. Du kan lägga strykjärnet direkt på bomull eller linne. Om du stryker mer ömtåliga eller syntetiska tyger som siden eller nylon, är det mindre troligt att du skadar dina kläder om du lägger en ren kökshandduk ovanpå och stryker igenom den.

  Wie bügelt man? Die Vorbereitung

  Hur man stryker en skjorta: metod

   

  6. Stryk kragen först. Platta ut den och stryk undersidan, sedan utsidan.

  7. Gör samma sak med de uppknäppta ärmarna. Undersidan, sedan utsidan. Stryk runt knapparna med spetsen.

  8. Näst på tur är skjortärmarna. Lägg ut skjortan på strykbrädan, med sömmen i kanten. Flytta från axeln mot mudden när du stryker, vänd sedan ärmen och upprepa.

  9. När du använder ett strykjärn kan skjortans axlar göra det svårt att hålla tyget plant. Haka axeln över den spetsiga änden av brädan för att få den att ligga platt.

  10. Stryk framsidan av din skjorta, arbeta dig nedåt från toppen. Gör klart ena sidan, byt sedan sida och stryk den andra.

  11. Lägg baksidan av skjortan platt med kragen vid spetsen av brädet. Återigen, stryk uppifrån och ner. Du kanske tycker det är lättare att lägga halva baksidan på brädan åt gången.

  12. Stäng av strykjärnet och låt det svalna.

  13. Töm vattenbehållaren innan du lägger undan strykjärnet för att förhindra kalkavlagringar

  14. Häng din skjorta på en galge för att hålla den skrynkelfri.

  Vad du behöver

  Hur man stryker en t-shirt

  Hur man stryker en t-shirt

   

  Att stryka en t-shirt är en enklare process. Använd föregående guide för att komma i gång (steg 1 till 5), sedan:

   

  • Trä strykbrädan genom t-shirten så att du bara stryker ett lager tyg åt gången.
  • Vrid din T-shirt runt strykbrädan när du stryker för att se till att hela plagget blir struket.
  • När du stryker en t-shirt kan du sträcka tyget genom att flytta strykjärnet i cirklar eller i raka linjer, så flytta strykjärnet till en plats i taget och försök att flytta det så lite som möjligt.
  • Låt t-shirten svalna en stund innan du viker den för att undvika veck.

  Hur man stryker en skjorta utan strykjärn

   

  Om du vill ha ett snabbt och enkelt sätt att stryka en skjorta utan strykjärn kan du investera i en handhållen steamer. Den är lättare att använda och mer manövrerbar än de flesta strykjärn och kan användas på kläder som hänger på en galge, vilket sparar dig besväret med att ställa fram strykbrädan.

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.