0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Håll dina plagg fräscha längre: hur du får bort dåligt lukt från kläder

   

  Du har tvättat dina kläder, men på något sätt luktar de fortfarande. Oavsett om dina kläder har en doft av svett eller luktar fuktigt kan det få dig att känna dig obekväm (och ingen vill sitta på kontoret eller äta på en restaurang när man tror att man luktar illa). Illaluktande kläder är frustrerande, men de kan vanligtvis fräschas upp utan alltför mycket krångel. Här är några råd om hur du får bort dåliga lukter ur kläder, inklusive huskurer, torktips och tips om hur du får bort lukter ur kläder utan att tvätta dem.

  Hur man blir av med svettlukt i kläder

  Hur man blir av med svettlukt i kläder


  Kanske undrar du hur du tar bort svettlukt från dina kläder? Svett, fukt, mögel, rök, matos: vilka lukter som än finns i dina kläder finns det huskurer som hjälper dig att snabbt bli av med dessa oönskade dofter. Vi hjälper dig att få bort svettlukt från kläderna och andra obehagliga lukter med vår guide. 


  Bikarbonat – denna kur är inte bara bra för att bli av med lukter, den ger även dina kläder en extra glow. Om några kläder luktar särskilt illa, lägg då i cirka 90 g bikarbonat tillsammans med dina kläder och tillsätt sedan tvättmedel som vanligt. Dina kläder kommer att lukta mycket fräschare. Om lukten är riktigt envis kan du blötlägga kläderna innan.


  Vinäger
  – du kan använda vinäger på ungefär samma sätt som bikarbonat. Häll den i tvättmaskinen med ditt tvättmedel, eller blöt dina kläder som luktar illa över natten i en blandning av tre delar vatten och en del vinäger innan du tvättar.


  Kom ihåg: blanda aldrig vinäger och blekmedel. Det kan då uppstå en kemisk reaktion och bildas giftig klorgas.

  Så får du dina kläder att lukta gott längre


  Du har äntligen fått bort lukten, men hur håller du dina kläder fräscha?

   

  • Att använda parfymerade tvättmedel i tvätten är ett sätt att fördröja uppkomsten av mindre välkommen lukt och förhindrar att tvätten luktar illa.
  • När dina kläder hänger på tork är det viktigt att du ger dem tillräckligt utrymme att torka. Undvik att placera en överfull torkställning i ett litet rum. Ju längre tid det tar att torka kläder, desto mer sannolikt är det att de får en fuktig lukt.
  • Dina kläder måste vara helt torra innan du lägger undan dem. Om du har fuktiga kläder i en låda eller garderob kommer de inte att torka vilket innebär att mögel kan uppstå vilket troligtvis kan leda till att dina kläder luktar mögel.
  • Prova att ha en undertröja eller en vanlig T-shirt under kläderna. Det kommer att absorbera det mesta av din svett, vilket innebär att kläderna du har på dig förblir fräscha.
  • Stryk alltid dina kläder innan du lägger undan dem. Värmen och ångan från strykjärnet kommer att döda bakterier och ta bort lukt, vilket gör att dina kläder håller sig fräschare längre.

  Vad du behöver

  Så får du bort lukter ur dina kläder utan att tvätta dem


  Ibland luktar dina kläder lite, men om det är det enda som är fel med dem kan det verka som ett slöseri med vatten att tvätta dem. Så här får du bort unken lukt ur dina kläder utan att använda tvättmaskinen. 

   

  • Häng dina kläder utomhus i några timmar. Att vädra ur dem kan få dem att lukta mycket bättre. Solljus kan också döda bakterier, så den här metoden är särskilt effektiv under de varmare månaderna. Om du har färgade kläder måste du dock komma ihåg att för mycket exponering för solljus kan blekna dem. Vita kläder kommer dock vanligtvis att se bättre ut efter en stund i solen.
  • Lägg kläderna i en plastpåse och stoppa in dem i frysen. Lukten orsakas av att bakterier bryter ner svetten. Den kalla temperaturen i din frys kommer att döda bakterierna som orsakar dålig lukt, vilket gör att dina kläder luktar bättre.
  • Om det är extra viktigt för dig att dina kläder ska lukta lite fräschare på sommaren kan du investera i tidsbesparande utrustning. Den handhållna steamern Philips StyleTouch Pure ger dig till exempel ett snabbt sätt att döda bakterier på samtidigt som du blir av med lukt i dina kläder, samtidigt som du enkelt tar bort veck och skrynklor.

   

  Oavsett om du letar efter ett sätt att ta bort svettlukt från kläder snabbt och lätt eller undrar hur du får bort unken lukt i kläder regelbundet kan dessa tips hjälpa dig att känna dig fräsch och ren oavsett tillfälle. Vi hoppas att dessa tips på hur du får bort dålig lukt från kläder har hjälpt dig att ta reda på hur man får bort svettlukt från kläder.

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.