0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 4 Min

  Hur man tar hand om siden: Att stryka och tvätta siden hemma

   

  Det är ingen hemlighet att siden (även kallat silke) är ett av de vackraste, mest eleganta men även ömtåligaste tygerna som finns. Så när det gäller en snygg blus eller en snygg slips i detta material är det inte konstigt att vi kan vara lite tveksamma då det kommer till att tvätta och stryka detta speciella tyg. Oavsett om du har stora tyger som en sidenklänning eller mindre plagg som en halsduk eller ett örngott, finns det specifika tvätt- och strykmetoder för att hålla dina plagg i toppform. Gör dig redo att läsa om de bästa teknikerna för att tvätta siden och hur du stryker siden så att du inte behöver oroa dig för brända eller skrynkliga plagg.

  Så gör du för att tvätta silke


  Först och främst: Kan man egentligen tvätta siden? Kanske behöver du svar på frågan ”hur tvättar man siden?” Svaret på detta är att även om tvätt av siden kräver lite mer omsorg än andra plagg, kan du med några enkla steg se till att ditt sidenplagg att se bra ut efter varje tvätt.
  Det första steget när du lär dig att tvätta silke är att använda ett tvättmedel som är speciellt framtaget för ömtåliga plagg. Undvik också att torktumla ditt plagg och låt det aldrig torka i direkt solljus.

  Tvätta siden i maskin


  Här är stegen för att tvätta siden i en tvättmaskin:

   

  • Använd en nätpåse för att skydda plagget.
  • Lägg plagget i maskinen, tillsätt sidentvättmedel eller tvättmedel för ömtåliga plagg och välj det ömtåliga programmet.
  • När din tvätt är klar tar du ut dina plagg från maskinen och använd en handduk för att absorbera eventuell överflödig fukt.
  • Du kan sedan hänga upp dina plagg eller lägga dem platt för att torka.

  Kan du handtvätta siden?

  Kan du handtvätta siden?


  Du kan även tvätta dina sidenplagg för hand. Handtvätt är faktiskt det säkraste sättet att tvätta detta ömtåliga tyg, siden går faktiskt att tvätta hemma i en balja eller i vasken. Så här handtvättar du siden:

   

  • Lägg ditt plagg i en balja eller ett handfat fyllt med kallt vatten.
  • Tillsätt några droppar tvättmedel för ömtåliga platt och låt plagget dra i cirka tre minuter.
  • Du kan sedan föra plagget runt i vattnet för att få bort eventuell smuts.
  • Ta bort plagget från baljan eller vasken och skölj det i kallt vatten tills allt tvättmedel är borta.
  • Du kan sedan absorbera överflödigt vatten med en handduk och låta plagget ligga platt för att torka.


  Så enkelt är det, och nu vet du hur man tvättar siden både för hand och i maskin.

   

  Nästa gång du undrar hur man tvättar ett kuddfodral i siden eller hur man tvättar en sidenscarf, kom bara ihåg att använda dessa tips. Ömtåliga tyger, som siden eller ull – ett material som också kan vara lite svårt att tvätta – behöver helt enkelt lite extra uppmärksamhet.

  Vad du behöver

  Hur man stryker tyg i siden


  Vissa människor är rädda för att använda ett varmt strykjärn på ett så ömtåligt tyg för att de är oroliga att de kommer att bränna det, så om du någonsin ställt dig frågan "kan man stryka siden?" är det bara att fortsätta läsa. Den goda nyheten är nämligen att det är fullt möjligt att stryka siden utan att skada det. Tricket är att förstå hur man stryker siden försiktigt för att undvika skador. 

   

  Stryk ditt plagg medan det fortfarande är fuktigt efter tvätt och kom ihåg att vända plagget ut och in först. Eftersom det här tyget är särskilt ömtåligt och en hög temperatur kan leda till brännmärken, prova att ånga ditt plagg istället. Philips handhållna steamer från 3000-serien är till exempel säker att använda på alla ömtåliga plagg och dess kraftfulla ånga slätar ut skrynklor och veck. Den tar också bort lukter och bakterier, så det finns ingen anledning att tvätta dina plagg för ofta.

  Hur man stryker siden: att använda en steamer


  Frågan ”hur stryker man siden?” har fler än ett svar. Exempelvis kan du använda en steamer. Placera ditt plagg vertikalt – du kan hänga det på en galge på en dörr – och kör steamern över plagget tills vecken försvinner. Så enkelt är det! När ditt plagg är kallt från ångandet eller strykningen kan du sedan bära det eller hänga in det i garderoben.

   

  Nu när du vet hur man tvättar och stryker siden kan du njuta av fräscha, snygga sidenplagg när som helst. Med vår guide kan du enkelt tvätta sidenlakan eller din klänning. Säg adjö till skrynkliga, brända sidenplagg och hej till sidenkläder som ser ut som nya med våra siden tvättråd. 

  Hur man stryker siden: att använda en steamer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.