0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 4 Min

  Hur fungerar en luftfuktare?


  En välbalanserad luftfuktighetsnivå spelar en stor roll för att få ett hälsosamt hem. En behaglig nivå ligger mellan 30% och 60%.¹ Om luftfuktigheten stiger över 70% under en längre tid kan olika problem uppstå som uppkomsten av olika mögel, bakterier och dammlöss. Om fuktighetsnivån å andra sidan går under 30% blir luften för torr och du riskerar att få torr hud, fnasiga läppar, allergier, huvudvärk, hosta och ögonirritation. Lösningen? Att en luftfuktare flyttar in. I denna guide tittar vi på vad en luftfuktare gör, hur den används och vilka fördelar luftfuktare har.

  Vad är en luftfuktare?


  Vi börjar med att titta på meningen med luftfuktare. Vad gör en luftfuktare? Luftfuktarens funktion är helt enkelt att återfukta luften. När luftfuktighetsnivån är låg blir luften torr vilket kan resultera i att hud och ögon blir torra och irriterade. Luften skapar mindre obehag när luftfuktighetsnivån stiger till en mer hälsosam procentandel.


  När du vet hur du skall mäta och kontrollera luftfuktighetsnivån kommer du hitta den perfekta balansen och justera därefter.

  Hur fungerar en luftfuktare?

  Hur fungerar en luftfuktare?


  Ni när vi vet att meningen med en luftfuktare är att höja luftfuktighetsnivån är nästa fråga logisk: Hur fungerar en luftfuktare? Konceptet för hur en luftfuktare fungerar är ganska enkelt, men det ligger mycket teknisk sakkunnighet och en stor del ingenjörskonst bakom.


  Huvudsakligen så sprejar en luftfuktare ut vattenånga i luften för att öka luftfuktigheten. Vattnet kommer från en förångningsprocess.


  I apparater av hög kvalitet som Air Combi Serie 3000i skapar det en hygienisk dimma som snabbt blir osynlig. Denna dimma hjälper inte bara till att öka luftfuktighetsnivån utan gör det även svårare för bakterier att komma ut i luften. Med en kombiapparat som denna kan du använda både luftfuktighetsfunktionen och luftreningsfunktionen till att skapa en hälsosam miljö.


  Kom ihåg att följa dessa steg när du använder en luftfuktare:

   

  • Läs och följ alltid bruksanvisningen.
  • Ställ den på en platt yta, med avstånd från väggen.
  • Håll vattenbehållaren ren.
  • Var noga med att inte ha något ovanför där luftfuktaren står.
  • Håll luftfuktaren ren.

  Vad du behöver

  Luftfuktare: Fördelar och exempel


  En effektivt funktionerande luftfuktare har många olika fördelar, både för ditt hem och personerna som bor där och deras hälsa. Nedan ges svar på frågan ”varför ska man ha en luftfukare?”:

   

  • Fuktigare luft kan få din bostad att kännas varmare. 
  • Ökad luftfuktighet kan förhindra torr hy och hår.
  • Eftersom virus kan överleva lättare i torr luft kan det också förhindra luftburna virus och lindra symptom som t ex torrhosta.²
  • En mer fuktig miljö kan minska statisk elektricitet.
  • En luftfuktare kan förebygga skador i ditt hem, t ex hindra gips från att torka ut och spricka.
  • Det kan också motarbeta skador på trägolv och möbler som sprickor och hål som kan uppstå när luften är för torr.
  • Ökad luftfuktighet kan även minska snarkningar (ökad fuktighet hjälper att lena torr hals, perfekt för de som sover med öppen mun).


  Nu vet du allt som man behöver att veta om vad en luftfuktare är samt fördelarna med en luftfuktare. 

   

  Källor: 

  1 Oxford City Council: Damp and mould prevention
  2 NCBI: Impact of Home Humidification on Virus Survival

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.