1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Allergener hemma – luftrenare
  Artiklar om luftkvalitet ›› Luftrenare kan bidra till att minska aerosolnivån 

  Philips luftrenare i ett klassrum: minska risken för luftburen smitta av SARS-CoV-2

  3 min. läsning

  En oberoende studie från Goethe-universitetet i Frankfurt, Tyskland, visade att användning av Philips bärbara luftrenare kan bidra till att minska aerosolnivåerna i dåligt ventilerade utrymmen där många människor rör sig.

   

  Tillsammans med sitt team testade Joachim Curtius, professor i experimentell atmosfärforskning, fyra Philips AC2887-luftrenare i ett klassrum med 27 elever och deras lärare under en veckas tid. Philips-renarna har ett förfilter för större dammpartiklar och ludd samt Philips NanoProtect HEPA- och aktivt kol-filter. Utöver koncentrationen av aerosoler mätte forskarna också volymen av fina dammpartiklar och CO2-koncentrationen, samt analyserade bullernivåerna som enheten orsakade.

   

  Resultatet? En halvtimme efter att de slogs på hade luftrenarna tagit bort 90 % av aerosolerna från luften[1].

   

  Baserat på resultaten i experimenten säger utredarna att "luftrenare är en viktig ytterligare försiktighetsåtgärd, särskilt i de fall då inga fasta ventilationssystem är installerade och när fönster inte kan öppnas".

   

  WHO rekommenderar att ventilationsåtgärder ska byta ut inomhusluften minst sex gånger i timmen med utomhusluft eller ordentligt filtrerad återcirkulerad luft. Om detta inte är möjligt på grund av otillräckliga ventilationssystem eller om naturlig ventilation är begränsad på grund av kallt väder eller kraftigt förorenad utomhusluft föreslår WHO att luftrenare används som en extra skyddsåtgärd mot virusaerosoler. En publikation som delades av REHVA (samfundet för HVAC-tillverkare) anger också att ordentlig inomhusventilation är ett sätt att minska risken för smitta med SARS-CoV-2.

   

  Ventilation och andra åtgärder som främjar luftrening räcker dock inte för att skydda dig mot att exponeras för covid-19. När de används tillsammans med övriga bästa metoder (som social distansering, regelbunden handtvätt och ytdesinfektion) kan de dock vara en del av en plan för att skydda dig och din familj.

   

  [1] Testing mobile air purifiers in a school classroom: Reducing the airborne transmission risk for SARS-CoV-2   Kort version | Full version

  Skiss över klassrum, Philips luftrenare i ett klassrum
  Bild 1: Skiss över klassrummet som visar luftrenarnas position (nr 1 till 4) och mätinstrumenten på två platser, A och B. 
  Skiss över klassrum, Philips luftrenare i ett klassrum
  Bild 2: Övre panel: Representativ mätning av den totala aerosolkoncentrationen i klassrummet med luftrenare (röd och svart linje) och i rummet utan luftrenare under en lektion (blå linje). Fyra luftrenare kördes i steg 3 under en lektion med fönster och dörrar stängda. Ett fönster öppnades kort i rummet utan renare 12:06 i ~1 minut, då ytterligare partiklar flödade in utifrån. Ett medelvärde beräknas för partikelkoncentrationen med 1 minuts intervall. Mittenpanel: Antal större partiklar (0,3 till 10 µm, OPS-mätning) i klassrummen med (röd) och utan (blå) luftrenare. Bottenpanel: Partikelmasskoncentrationen PM10 i rummen med och utan luftrenare. Värdena är mer spridda på grund av låg beräkningsstatistik för de största partiklarna som bidrar mest till den härledda masskoncentrationen
  Mer om artiklar om luftkvalitet

  Exklusiva kampanjer och kuponger

  Produktlanseringar

  Tips

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  * Detta fält är obligatoriskt

  En välkomstgåva på 100 kr rabatt*

  Exklusiva erbjudanden och tidig tillgång till reor

  Uppdateringar om Philips innovationer och tips för en hälsosam livsstil

  *
  Ja, jag vill prenumerera på Philips nyhetsbrev. Jag godkänner att Philips använder mina personuppgifter i syfte att kunna skicka mig nyhetsbrev och specifika erbjudanden

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.