Världens populäraste kaffeböna. Arabiskt kaffe, som odlas i hela Central- och Sydamerika, Afrikas östkust och vissa delar av Asien, kräver speciella markförhållanden, höga höjder (600-2 000 meter över havsnivå) och precis rätt balans mellan värme och fukt.
Termen för en person som är speciellt utbildade i att göra och servera olika typer av kaffe. Den kommer från det italienska ordet för ”bartender”.
En certifiering som garanterar att kaffet har odlats i skuggan av det naturliga, skyddande taket som bildas i en tät, tropisk regnskog.
Doften, aromen, lukten och eftersmaken av nybryggt kaffe.
Den mogna frukten från kaffeträdet. Dess frön blir gröna kaffebönor när de tas ur frukten.
Kaffe där minst 97 % av dess naturligt förekommande koffein har tagits bort klassificeras som koffeinfritt. Koffeinet tas ur kaffebönan när den är grön (orostad). Det finns flera olika metoder för att göra det, men alla använder vatten.
Droppbryggning, som även kallas för bryggkaffe eller pour-over, är en metod i vilken hett vatten hälls över kaffepulver i ett filter. Kaffet droppar sedan långsamt genom filtret ner i kannan eller koppen.
Metoden som används för att torka kaffebär, antingen med solljus eller i en mekanisk tork. Det hårda och skrumpna skalet tas därefter bort från bönan för hand eller med en maskin.
Så här mycket av kaffet följer med vattnet under bryggning. Hur mycket som extraheras beror på en mängd faktorer, såsom bryggtid, temperatur och kornstorlek. Underextraherat kaffe smakar surt, vilket är motsatsen till överextraherat kaffe som kan smaka bittert.
Fair Trade-certifierat kaffe innebär att man i produktionen värnat om att högre inkomster och bättre levnadsstandard för de småjordbrukare världen över, som arbetat med kaffet. Detta är särskilt aktuellt i utvecklingsländer. Fair Trade främjar även hållbarhet och skyddar miljön.
Mocha är en högkvalitativ böna från växten coffea arabica (arabiskt kaffe) från Jemen. Dess namn kommer från hamnstaden Mocha, som en gång var en blomstrande exportör av kaffe under 1400- till 1800-talet. Ej att förväxla med kaffe smaksatt med choklad, även känt som moka.
En ekologisk certifiering som garanterar att kaffet inte har utsatts för herbicider, bekämpningsmedel, insektsmedel eller kommersiellt producerade gödselmedel.
Ett ångrör som används för att skumma mjölk.
Kaffebär innehåller vanligtvis två bönor. Ibland växer ett bär med endast en böna. Dessa kallas för caracoli. De är kända för sin utsökta och starka smak, och de skiljs ofta från resten av skörden varefter de säljs till ett högre pris.
En del i en espressomaskin med en filterkorg som håller kaffepulver under bryggning.
Fruktköttet och ytterskalet tas bort för att blotta kaffebönan under blötläggningen – direkt efter att kaffebären har skördats.
En ideell organisation med internationell profil som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och säkerställa hållbar försörjning. Kaffe med sigillet kommer från – eller innehåller råvaror från – gårdar eller skogar som är certifierade av Rainforest Alliance. Det här kallas även för skuggodlat kaffe, som till skillnad från solodlat kaffe inte är skadligt mot djurlivet, eller innebär skogsavverkning.
En kaffeart från växten coffea canephora (robustakaffe). Växten odlas främst i tropiska områden i Afrika och Sydostasien och blomstrar på cirka 650 meters höjd vid temperaturer på mellan 24ºC till 29ºC.
Ett litet och mortelliknande tillbehör som används för att pressa kaffepulvret i portafiltret för en espressomaskin. Detta ser till att varmvatten sprids jämt ut genom kaffet för optimal extraktion.
En bryggmetod för framställning av ofiltrerat kaffe med en stark och aromrik smak. Finmalet kaffe kokas i en ”cezve” (panna) som är fylld med vatten, och man tillsätter vanligtvis socker. Det slås sedan över i små koppar och man låter sumpen sedimentera innan kaffet dricks.
Metoden där skalmaskiner separerar fröna från kaffebönans fruktkött. Man underlättar extraktion genom att först låta kaffebönorna dra i vatten. Därefter låter man bönorna torka i solen eller i mekaniska torkmaskiner.
You are about to visit a Philips global content page
Continue