1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    • Fördelar med Philips Shop

    • 30 dagars returgaranti

    • 2 års garanti

    • Fri frakt

    Produkter

    Visste du?  

    Röstade bönor – mörkare rostningar innehåller mindre koffein

    Mörkare rostningar innehåller mindre koffein

     

    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.

    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Det finns över 50 olika kaffearter

    Över 50 arter

     

    Även om det finns över 50 olika kaffearter, så används endast 2 – arabícakaffe och robustakaffe – i kommersiell kaffeproduktion. Arabicakaffe är mest populärt. 70 % föredrar det framför robusta.

    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Även om det finns över 50 olika kaffearter, så används endast 2 – arabícakaffe och robustakaffe – i kommersiell kaffeproduktion. Arabicakaffe är mest populärt. 70 % föredrar det framför robusta.
    Även om det finns över 50 olika kaffearter, så används endast 2 – arabícakaffe och robustakaffe – i kommersiell kaffeproduktion. Arabicakaffe är mest populärt. 70 % föredrar det framför robusta.
    Bönorna kommer från kaffeplantan

    Kaffe kommer från en böna

     

    Kaffebönor är i själva verket fröna inuti kaffeplantans bönor.

    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Kaffe upptäcktes av getter

    Kaffe upptäcktes av getter

     

    Enligt en afrikansk legend såg en etiopisk fårherde vid namn Kaldi under 800-talet sina getter ”dansa” efter att de hade smaskat på fröna på en kaffeplanta.

    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Kaffe kan användas som bilbränsle

    Kaffe kan användas som bilbränsle

     

    Återvunnen kaffesump kan omvandlas till rent och billigt biobränsle. Det är dock lite tidigt att börja samla kaffesumpen, men snart kanske det kan vara ett alternativ som ger avkastning!

    29 000 koppar dricks i sekunden runt om i världen

    900 miljarder koppar

     

    Ungefär hur många koppar kaffe dricks årligen runt om i världen? Det är 2,5 miljarder koppar per dag eller 29 000 koppar per sekund!

    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Kaffebönor har 800 olika smaker

    Fler smaker än vad vin har

     

    Kaffebönan har hela 800 olika smaker som våra sinnen kan uppfatta. Jämför detta med vin, som ”bara” har 400 smaker. Processen att få ut mest smak ur de råa, gröna kaffebönorna handlar i slutänden helt och hållet om rostningstekniker. Att hitta sitt favoritkaffe är lite som att provsmaka vin.

    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
    Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.

    Kaffe –

    termer och speciella ord

    Arabica
    Arabicabönor
    Världens populäraste kaffeböna. Arabiskt kaffe, som odlas i hela Central- och Sydamerika, Afrikas östkust och vissa delar av Asien, kräver speciella markförhållanden, höga höjder (600-2 000 meter över havsnivå) och precis rätt balans mellan värme och fukt.
    Barista
    Barista gör kaffe
    Termen för en person som är speciellt utbildade i att göra och servera olika typer av kaffe. Den kommer från det italienska ordet för ”bartender”.
    Bird-Friendly
    En certifiering som garanterar att kaffet har odlats i skuggan av det naturliga, skyddande taket som bildas i en tät, tropisk regnskog.
    Bouguet
    Bukett
    Doften, aromen, lukten och eftersmaken av nybryggt kaffe.
    Cherry
    Cherry
    Den mogna frukten från kaffeträdet. Dess frön blir gröna kaffebönor när de tas ur frukten.
    Koffeinfritt
    Koffeinfritt
    Kaffe där minst 97 % av dess naturligt förekommande koffein har tagits bort klassificeras som koffeinfritt. Koffeinet tas ur kaffebönan när den är grön (orostad). Det finns flera olika metoder för att göra det, men alla använder vatten.
    Droppbryggning
    Droppbryggning
    Droppbryggning, som även kallas för bryggkaffe eller pour-over, är en metod i vilken hett vatten hälls över kaffepulver i ett filter. Kaffet droppar sedan långsamt genom filtret ner i kannan eller koppen.
    Torkningsprocess
    Kaffets torkningsprocess
    Metoden som används för att torka kaffebär, antingen med solljus eller i en mekanisk tork. Det hårda och skrumpna skalet tas därefter bort från bönan för hand eller med en maskin.
    Extrahering
    Extraktion av kaffe
    Så här mycket av kaffet följer med vattnet under bryggning. Hur mycket som extraheras beror på en mängd faktorer, såsom bryggtid, temperatur och kornstorlek. Underextraherat kaffe smakar surt, vilket är motsatsen till överextraherat kaffe som kan smaka bittert.
    Fair Trade
    Fair Trade-certifierat kaffe innebär att man i produktionen värnat om att högre inkomster och bättre levnadsstandard för de småjordbrukare världen över, som arbetat med kaffet. Detta är särskilt aktuellt i utvecklingsländer. Fair Trade främjar även hållbarhet och skyddar miljön.
    Mocha
    Mochabönor
    Mocha är en högkvalitativ böna från växten coffea arabica (arabiskt kaffe) från Jemen. Dess namn kommer från hamnstaden Mocha, som en gång var en blomstrande exportör av kaffe under 1400- till 1800-talet. Ej att förväxla med kaffe smaksatt med choklad, även känt som moka.
    Ekologisk
    Organiska kaffebönor
    En ekologisk certifiering som garanterar att kaffet inte har utsatts för herbicider, bekämpningsmedel, insektsmedel eller kommersiellt producerade gödselmedel.
    Pannarello
    Panarello
    Ett ångrör som används för att skumma mjölk.
    Peaberry
    Caracoli
    Kaffebär innehåller vanligtvis två bönor. Ibland växer ett bär med endast en böna. Dessa kallas för caracoli. De är kända för sin utsökta och starka smak, och de skiljs ofta från resten av skörden varefter de säljs till ett högre pris.
    Portafilter
    Portafilter för kaffe
    En del i en espressomaskin med en filterkorg som håller kaffepulver under bryggning.
    Skalning
    Skalning
    Fruktköttet och ytterskalet tas bort för att blotta kaffebönan under blötläggningen – direkt efter att kaffebären har skördats.
    Rainforest Alliance
    En ideell organisation med internationell profil som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och säkerställa hållbar försörjning. Kaffe med sigillet kommer från – eller innehåller råvaror från – gårdar eller skogar som är certifierade av Rainforest Alliance. Det här kallas även för skuggodlat kaffe, som till skillnad från solodlat kaffe inte är skadligt mot djurlivet, eller innebär skogsavverkning.
    Robusta
    Robustabönor
    En kaffeart från växten coffea canephora (robustakaffe). Växten odlas främst i tropiska områden i Afrika och Sydostasien och blomstrar på cirka 650 meters höjd vid temperaturer på mellan 24ºC till 29ºC.
    Tamper
    Kaffetamper
    Ett litet och mortelliknande tillbehör som används för att pressa kaffepulvret i portafiltret för en espressomaskin. Detta ser till att varmvatten sprids jämt ut genom kaffet för optimal extraktion.
    Turkiskt kaffe
    Turkiskt kaffe
    En bryggmetod för framställning av ofiltrerat kaffe med en stark och aromrik smak. Finmalet kaffe kokas i en ”cezve” (panna) som är fylld med vatten, och man tillsätter vanligtvis socker. Det slås sedan över i små koppar och man låter sumpen sedimentera innan kaffet dricks.
    Blötläggning
    Blötläggning av kaffebönor
    Metoden där skalmaskiner separerar fröna från kaffebönans fruktkött. Man underlättar extraktion genom att först låta kaffebönorna dra i vatten. Därefter låter man bönorna torka i solen eller i mekaniska torkmaskiner.