0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 6 Min.

  Städtips: Städa lägenhet och hus snabbt och effektivt

   

  Det finns oftare roligare saker att ägna sig åt än städning av lägenhet och hus. Som tur är finns det många tips och tricks som hjälper dig att städa snabbt och effektivt utan att kompromissa med resultatet. Så hur städar man effektivt? Fortsätt läsa för att upptäcka hur du kan städa effektivt hemma.

  Att städa snabbt och effektivt hemma

   

  När du väl tagit dig över det första hindret, det vill säga att hitta motivationen för hus- eller lägenhetsstädning, så har du redan kommit halvvägs. Att ta till en snabb städning av lägenhet eller hus är en helt annan sak än en grundlig vårstädning eller annan storstädning av lägenhet. Målet med en snabbstädning är i stället att få din regelbundna städning överstökad så fort och effektivt som möjligt.

   

  För en mer orgawniserad städning kan ett veckovist städningsschema hjälpa dig att göra snabba framsteg. Du kan läsa mer om hur du skapar ett perfekt städningsschema i vår guide. Har du dessutom en ljudbok eller en härlig spellista i lurarna går arbetet extra fort.

  Städa din lägenhet snabbt

  Städa din lägenhet snabbt

   

  En snabb lägenhetsstädning kräver inga magiska trick – du kan göra det helt på egen hand. I stället för att ta dig från rum till rum rekommenderar vi att du börjar med den del av städningen som du kan göra i hela lägenheten, som att dammsuga. På så sätt kan du städa effektivt och snabbt och se dina framsteg i hela lägenheten.

   

  • Dammsug, sopa och moppa: Om du först rengör golvet har du direkt arbetat dig igenom en stor yta. Med rätt apparat vid din sida går det dessutom ännu enklare att få rent. Med en kombinationsapparat som både torrengör (dammsuger) och våtrengör (moppar) på samma gång, som till exempel Philips AquaTrio Wet & Dry Vacuum 9000 series, kan du spara tid samtidigt som du får ett fläckfritt resultat
  • Ta ut soporna: Töm alla soptunnor och plocka upp skräp i lägenheten.
  • Rengör speglarna: Rengör dina speglar med glasrengöringsmedel och en mikrofiberduk. Detta öppnar dessutom upp rummen och ger intrycket av större ytor.
  • Städa ditt badrum effektivt och snabbt: I badrummet har golvet torkat vid det här laget, så du kan göra rent handfatet, duschen eller badkaret och toaletten. Att städa badrum effektivt kräver att du använder rätt rengöringsmedel speciellt avsedda för dessa ytor.
  • Städa köket: Om det behövs, fyll upp diskmaskinen eller diska all smutsig disk för hand. Torka sedan av köksbänken och spisen med en fuktig trasa.
  • Städa sovrummet: Lufta eller byt ut dina sängkläder, bädda sängen och dammsug golvet.

   

  Ju oftare du följer samma mönster, desto bättre kommer du bli på att städa snabbt.

  Vad du behöver

  Städa snabbt: Tips för att städa hus

  Städa snabbt: Tips för att städa hus

   

  Det tar självklart längre tid att städa ett helt hus än en lägenhet, och ett av knepen för att städa en större boyta snabbt är att gå från rum till rum.

   

  • Rengöringsmaterial: Ta först fram dina rengöringsmaterial som trasor, sopkvast, dammsugare, mopp, hink och allt annat du behöver. På så sätt behöver du inte gå tillbaka till städskåpet efter varje steg.
  • Plocka upp: Börja med att plocka upp och lägga undan saker på rätt plats. Detta kan exempelvis innefatta att lägga kläder antingen i garderoben eller tvättkorgen, att tömma alla soptunnor och att sätta in all smutsig disk i diskmaskinen eller vid vasken och diska den för hand senare.
  • Alternativ till att plocka upp separat: Du kan också gå igenom huset med en korg och plocka upp allt, som till exempel tvätt, post och barnleksaker för att sedan lägga undan allt i rätt rum medan du städar.
  • Vardagsrummet: Damma av alla ytor. Dammsug eller sopa och moppa med rätt metod och rengöringsmedel för ditt golv, om du inte har heltäckningsmatta förstås.
  • Köket: Om det behövs, ta hand om disken som du ställde undan tidigare. Torka av alla köksbänkar och spisen. Sopa eller dammsug och moppa.
  • Badrummet: Dammsug eller sopa golvet i badrummet först för att bli av med damm och hår. Gör sedan rent spegeln, handfatet, duschen eller badkaret och toaletten med rätt rengöringsmedel, till exempel alltiallo rengöringsmedel eller ättika. Kom ihåg att använda olika trasor eller svampar för toaletten.
  • Barnens rum: Om dina barn är gamla nog att ta hand om sina egna rum kan du överlåta städningen till dem. Det handlar mest om att lägga undan leksaker, lägga smutsig tvätt i tvättkorgen och bädda sängen.
  • Sovrummet: Dammsug först. Skaka och lufta dina sängkläder eller byt ut dem om det behövs. Mycket mer än så behöver du oftast inte göra i sovrummet.
  • Korridorer, hallen och matsalen: Dammsug eller sopa alla andra utrymmen ett efter ett och avsluta med att moppa om du inte har heltäckningsmatta.

   

  Då ett hus kräver mer jobb än en lägenhet är det en god idé att engagera alla familjemedlemmar i projektet och städa mer effektivt hemma tillsammans.

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.