0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Hur rengör man mattor? Den ultimata guiden till att tvätta din matta hemma

   

  En ren, mysig matta förhöjer trevnaden i varje hem. Men ofta är det på de ställen där vi kopplar av som mest som fläckar tenderar att dyka upp. Ärligt talat, damm, spill och annan smuts efter takeaway eller filmkvällar är oundvikliga - och lite svårare att få bort från heltäckningsmattor och vanliga mattor än från kakel eller laminatgolv.

   

  När man väl vet hur man gör så är det inte svårt att rengöra mattor, och detta gäller både heltäcknings- och vanliga mattor. Vi hjälper dig med vår guide till mattrengöring hemma. Läs mer för att ta reda på hur enkelt dammsugning av mattor egentligen är, och hur du djuprengör mattan själv - utan att det blir  ansträngande eller krångligt. Här är våra tips på hur du kan rengöra din matta hemma med dammsugare, och tvätta dina mattor på ett enkelt sätt.

  Rengöring av mattor: Experttips för att rengöra heltäckningsmattan regelbundet


  I ett aktivt hushåll samlas smulor, smuts, lukter och - naturligtvis damm - i heltäckningsmattan regelbundet, för att inte tala om de oundvikliga fläckar som uppstår. En regelbunden, stadig rengöringsrutin är därför A och O för att hålla din heltäckningsmatta fräsch. Ta kontrollen över städningen i ditt hem och rengör din matta själv med den här enkla guiden som visar hur du dammsuger heltäckningsmattor med mera.

   
  1. Dammsug heltäckningsmattan. Ta bort smuts och damm med en kraftfull dammsugare. Vi rekommenderar den sladdlösa Philips SpeedPro Max. Dess 360° sugmunstycke har en sugförmåga utöver det vanliga och suger kraftfullt i alla riktningar. LED-belysningen på munstycket upptäcker till och med dolt damm. När du rengör mattan, kom ihåg att ställa in munstycket på mattläget för att ta bort smuts på bästa sätt.
    
  2. Hur ofta ska du dammsuga mattan? Se till att områden där man ofta går på heltäckningsmattan - till exempel nära ytterdörren - dammsugs två gånger i veckan och resten av ditt hem minst en gång i veckan
    
  3. Djuprengör heltäckningsmattan minst en gång om året. Självklart kan det göras oftare om den börjar se särskilt smutsig ut.

  4. Hur djuprengör du en heltäckningsmatta? Det bästa sättet att djuprengöra mattan är att schamponera den. Så här schamponerar du heltäckningsmattan i några enkla steg.

   • Flytta så mycket möbler som möjligt från heltäckningsmattan. Om du har möbler som inte kan flyttas, se till att du skyddar alla ben och underlag från rengöringsmedlet.
   • Dammsug mattan innan du djuprengör, så att du inte trycker in smuts och damm i mattfibrerna när du schamponerar den.
   • Har du hittat en fläck? Följ guiden nedan för att behandla eventuella fläckar före djuprengöring.
   • Nu är det dags att schamponera. För bäst resultat, använd en mattvårdsmaskin. Läs alltid tvättrådsetiketten innan du tvättar mattan hemma och följ tillverkarens instruktioner noggrant. Testa nya schampon på en liten del av din matta först.
   • Har du någonsin klippt en gräsmatta? Detta är en bra liknelse för hur man rengör heltäckningsmattor på djupet. Börja i ett hörn så nära väggen som möjligt och gå från ena änden av rummet till den andra, gå sedan tillbaka i motsatt riktning. Låt det ta tid - du måste låta tvålvattnet sjunka in i mattan innan det sugs upp igen, och detta tar tid.
   • Töm det smutsiga vattnet efter hand.
   • Upprepa ovanstående steg tills hela mattan är ren. För att säkerställa att din matta är fri från alla schamporester, fyll på mattvårdsmaskinen med nytt, kallt vatten och upprepa ovanstående steg.
   • Låt mattan lufttorka. Se till att den är helt torr innan du ställer tillbaka möblerna.

  Fläckborttagning: Hur man får bort lukt och envisa fläckar från heltäckningsmattan


  Är dina barn begåvade små konstnärer - inte bara på ritpapper, utan också på heltäckningsmattan? Rengöring av mattor och fläckborttagning är inte så svårt, förutsatt att du följer dessa tips:

   
  • Behandla alltid fläckar omedelbart och låt dem inte torka in i mattan.
  • Arbeta alltid från fläckens kant till mitten istället för att gnugga mitt på fläcken.
  • Behandla fläckar med olika huskurer, till exempel:
  • Kolsyrat mineralvatten.
  • Bakpulver - bakpulver är inte bara fantastiskt för att baka kakor, det är också bra för att ta bort odörer från mattor. Blanda helt enkelt bakpulver med varmt vatten, låt dra i några timmar och dammsug mattan därefter.
  • Citronsaft.


  Varning: Citronsaft har en blekande verkan, använd det därför endast för att behandla ljusa mattor.

  • Glasrengöring.
  • Special-mattskum. Testa alltid rengöringsmedlet på ett litet område först.

  Vad du behöver

  Rengöring av ryamatta: En enkel guide


  Nu har du fått våra bästa tips och tricks för att rengöra mattor hemma och ta bort fläckar, men hur är det då med dina andra mattor? Om ditt husdjurs nya favoritställe att ligga på råkar vara en av dina mysiga ryamattor - oroa dig inte. Dessa fluffiga mattor är lite svårare att rengöra än de med kort lugg, precis som med dina fyrbenta vänner! Här är svaren på några vanliga frågor om rengöring av mattor med lång lugg.

  Kan jag dammsuga min matta?


  Självklart! Det är viktigt att dammsuga ingående - och regelbundet - för att hålla den i bra skick. Se till att du dammar av möbler och andra föremål i närheten innan du börjar dammsuga.

  Hur ofta ska jag dammsuga min matta?

   

  Du bör dammsuga din matta minst en gång i veckan för att förhindra att smuts och damm lägger sig permanent och tränger in i fibrerna. Om du vill dammsuga en ryamatta (lång lugg) eller en matta med hög lugg, använd alltid ett platt mattmunstycke för att undvika att dra ut enskilda fibrer. 

  Hur tar jag bort fläckar på min matta?

   

  Samma regler gäller här som för heltäckningsmattor: Ta bort fläckar omedelbart, om möjligt. Här är några bra tips för att ta bort fläckar från ryamattor:
   

  • Var försiktig och gnugga eller borsta aldrig hårt.
  • Om fläckarna inte går bort med vatten kan du använda skonsamt mattskum eller schampo.
  • Undvik starka rengöringsmedel och fläckborttagningsmedel, eftersom de kan missfärga eller skada din matta.

  Kan jag tvätta min matta i badkaret?

   

  Om du har en mysig matta som är liten och lätt att flytta, kan du lägga den i badkaret med vanligt schampo.

   

  • Låt mattan dra i ljummet vatten med schampo i cirka en timme.
  • Använd ulltvättmedel när du tvättar ullmattor.
  • Gnid försiktigt två delar mot varandra tills du har arbetat igenom hela mattan.
  • Skölj noggrant med rent vatten.
  • Låt lufttorka. För att påskynda processen, lägg mattan på en varm plats men häng den aldrig på ett element eftersom detta kan skada materialet.

   

  Tips: Tänk på att ryamattor och mattor med hög lugg är känsliga, trots att de ser ganska robusta ut och är så inbjudande för husdjuren att ligga på. Om du dammsuger dem varsamt och tar bort fläckar med omsorg kan de förgylla ditt hem mycket längre.
   

  Tack vare den här enkla guiden känner du nu till allt som är värt att veta om rengöring av mattor hemma, schamponering av heltäckningsmattor, dammsugning av heltäckningsmattor och till och med tips för att ta bort fläckar från heltäckningsmattor och vanliga mattor.

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.