1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Vad är en espresso flat white, latte, caffè macchiato och cappuccino?


  Om du någonsin har funderat att testa något nytt på kaffefronten kan det vara förvirrande att bestämma vilken kaffedryck du ska prova härnäst. Det finns så många alternativ. Vad är en cappuccino, egentligen? Vad är en espresso, flat white, eller en caffè latte? Hur skiljer sig en latte från en caffè macchiato? Och vad exakt betyder macchiato?


  Vi hjälper dig reda ut begreppen så att du vet precis vad du ska beställa nästa gång du besöker ditt lokala kafé. Om du är sugen på att lära dig mer har vi mer information om olika typer av kaffe. Och när du har en bättre förståelse kanske du rent av vill prova att göra dem hemma.

  Vad är en latte?


  Vi börjar med latte. Denna drink består av en enkel espresso blandad med ångad mjölk och toppad med skum. Men vad är då en caffè latte? Låt inte det lite annorlunda namnet förvirra dig. En caffè latte är samma sak som en vanlig latte; det är helt enkelt ett mer korrekt sätt att hänvisa till det.

   

  caffè latte kom ursprungligen från Italien men ökade snabbt i popularitet över hela världen. Det sägs att Italiens traditionella cappuccino var idén till den mer ”amerikaniserade” latten. Trots deras likheter är lattes och cappuccino helt olika espressodrycker…

  Vad är en cappuccino?

   

  Liksom en latte består en cappuccino av en enkel espresso, ångad mjölk och ett lager skum ovanpå. Skillnaden mellan de två är att cappuccino innehåller mer mjölkskum än latte. Den goda nyheten är att tillvägagångssättet för att göra båda är detsamma tills du måste skumma mjölken.

   

  För en äkta kafékänsla behöver du en espressomaskin till din första ingrediens: espresson. För mjölkdelen kan du antingen använda en maskin som gör allt jobb åt dig, eller så kan du ångvärma mjölken för hand:

   

  • För en latte: För ångstaven till mjölkens yta då och då för att skapa mer skum när du ångvärmer mjölken. Du kan sedan hälla den ångade mjölken i din kopp över espresson för en utsökt, skummande latte.
  • För en cappuccino: Ånga mjölken genom att föra staven till mjölkens yta oftare, samtidigt som du gör en cirkelrörelse för att skapa mer skum. Knacka sedan kannan försiktigt mot bänkskivan för att bli av med alla bubblor innan du häller den ångade mjölken över espresson. Du bör nu ha en perfekt skummande, fyllig cappuccino.

   

  Nu ska vi ta en titt på espresso- och mjölkdrycker: vad är en latte macchiato och hur skiljer den sig från en vanlig macchiato?

  Vad du behöver

  Vad är en macchiato?


  Om du har sett en macchiato undrar du förmodligen hur den får sitt ikoniska skiktade utseende. Men en sak i sänder: vad är en caffè macchiato? En macchiato är i princip en blandning mellan en latte och en ren espresso. Den har inte lika mycket mjölkinnehåll som en latte eller en cappuccino, men den är mildare än en espresso. Denna dryck härstammar också från Italien och blev populär eftersom den ger en lagom koffeinkick på eftermiddagen - den är inte är lika stark som en espresso men är starkare än en cappuccino, som man vanligtvis dricker på morgonen.

  Vad betyder macchiato? Och vad är en latte macchiato?

  Macchiato översätts som "märkt" eller "färgat" - vilket passar bra, eftersom konceptet bakom en espresso macchiato är att "fläcka" espresson med en skvätt mjölk. En latte macchiato är precis motsatsen till en espresso macchiato - i detta fall är det nämligen espresson som "fläckar" den ångade mjölken.

   

  I en latte hälls mjölken över espresson. Men för att skapa intrycket av flera skikt, vilket är typiskt för en latte macchiato, är knepet att hälla espresson mycket långsamt över den ångade mjölken. Vissa baristor använder till och med en sked för att kunna hälla ännu långsammare. Inspirerad? Du kan enkelt lära dig att göra en macchiato själv.

  Vad är en espresso flat white?

   

  Man kan säga att denna sista espresso- och mjölkdryck är som en mini-latte. En flat white är helt enkelt en espresso med mikroskummad mjölk, utan skum på toppen. Vad menas med detta? Mikroskum är en mer raffinerad typ av ångad mjölk som innehåller mindre bubblor.

   

  Mikroskum gör man genom att hålla ångstaven högt upp i kannan för att injicera varm luft i mjölken. Doppa sedan staven djupare i kannan för att skapa effekten av en bubbelpool. Denna metod gör att mjölken kan rinna genom espresson, till skillnad från latteskum som är tjockare och mindre flytande.

  Upptäck den perfekta espresso- och mjölkkombon


  Nu när du känner till de olika espresso- och mjölkdryckerna behöver du aldrig ställa frågan ”vad är en caffè latte?” igen. Du kan testa nya kaffedrycker och prova på att göra latte hemma, eller varför inte någon annan dryck? Kanske blir du din egen barista genom att investera i en espressomaskin.

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.