0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Lästid: 5 Min

    Vad är skillnaden mellan mättat och omättat fett? Den ultimata guiden till olika typer av fett


    Man hör ofta folk prata om olika typer av fett, och bra fett kontra dåligt fett. Kanske har du frågat dig själv ”Är mättat fett bra?”. Det är inte konstigt om du, liksom många andra, tror att det finns en typ av fett du bör äta och en typ som du bör undvika helt och hållet. Men är detta verkligen sant? Vad handlar dessa påståenden egentligen om? Och är mättat fett farligt eller bra för oss?

     

    Vi har skapat en enkel guide för att förklara skillnaden mellan mättat fett och omättat fett och visa exempel på mättat fett och omättat fett genom att presentera några livsmedel för varje typ. Läs vidare för att upptäcka hur du kan se till att din kost innehåller rätt mängd av olika typer av fett.

    Vad är skillnaden mellan mättat och omättat fett?


    För att förstå skillnaden mellan mättat och omättat fett måste vi titta på kemin bakom typerna.

     

    • Mättade fettsyror har inte dubbelbindningar mellan kolatomerna.
    • Omättade fettsyror innehåller minst en (enkelomättad) eller flera (fleromättade) dubbelbindningar i kedjan av fettsyra.

    Vad är mättat fett? Definition och funktion
    Din kropp behöver fetter för energi och för att fungera bra. Som du nu vet har mättade fetter huvudsakligen enkelbindningar och anses mestadels vara den ohälsosamma formen av fett. Så är mättat fett dåligt? Eller kan mättat fett vara bra? Svaret är att mättat fett är dåligt i stora mängder. Men det betyder inte att du inte kan unna dig en friterad rätt eller utsökt efterrätt då och då. Allt handlar om balans.

     

    När det gäller mättade fetter uppgår det dagliga rekommenderade intaget till cirka 30 g för män, 20 g för kvinnor och mindre för barn, enligt NHS. I slutändan är det dock bäst att sikta på att minska ditt totala fettintag och byta mättat fett mot omättat fett. Om möjligt bör mättade fettsyror ersättas med fleromättade fettsyror eftersom detta bidrar till att minska risken för vissa sjukdomar, samt hjälper till att förhindra uppbyggnad av dåligt kolesterol.

     

    Vad är omättat fett? Definition och funktion

     

    Omättade fettsyror består av dubbelbindningar och kan ha en hälsosam inverkan på hjärtat. Fett är en viktig del av en balanserad, hälsosam kost eftersom din kropp använder det som en energikälla. Dessutom hjälper det din kropp att absorbera fettlösliga vitaminer. Så är omättat fett dåligt? Generellt sätt är svaret nej. Till exempel:

     

    • Fleromättade fetter - som omega 3 - förbättrar blodflödet och förhindrar kärlavlagringar och inflammation.
    • Fleromättade fettsyror håller artärerna elastiska och HDL-kolesterol vid konstanta nivåer plus förbättrar och stabiliserar nivåerna av blodlipider.

    Mättat fett och omättat fett: Vilka livsmedel innehåller de?

    Mättat fett och omättat fett: Vilka livsmedel innehåller de?

     

    Om du letar efter exempel på livsmedel som innehåller omättat fett och mättat fett har du kommit rätt.

    Mättade fettsyror

    Dessa förekommer främst i livsmedel av animaliskt ursprung, till exempel:

     

    • Kött
    • Kallskuret kött
    • Smör
    • Ost
    • Mejeriprodukter

    Bra att veta: Snabbmat och färdigmat innehåller mycket mättat fett, liksom kakor, chips och andra liknande snacks.

    Vad du behöver

    Omättade fettsyror

     

    Dessa kan vara antingen fleromättade eller enkelomättade. Enkelomättade fetter finns i:

     

    • Vissa nötter, till exempel mandel och jordnötter
    • Olivolja och rapsolja
    • Avokado

    Samtidigt finns fleromättade fetter omega-3 och omega-6 i:

     

    • Vegetabiliska oljor, såsom raps- och solrosolja
    • Majs
    • Makrill
    • Lax
    • Sill

    Bästa tipsen för att inkludera olika typer av fett i din kost i rätt mängder


    För att se till att du når ditt dagliga rekommenderade fettintag - som huvudsakligen består av omättade fetter - bör du ha dessa tips i åtanke:

     

    • Sikta på att äta mindre feta köttprodukter som bacon och välj istället magert kött som kalkon.
    • Öka ditt intag av växtbaserade livsmedel som nötter, spannmålsprodukter och vegetabiliska och växtoljor.
    • Se till att du äter mycket grönsaker, frukt och fullkornsprodukter.
    • Livsmedel som är rika på transfett, till exempel friterade produkter som stekt kyckling och pommes frites, färdigmat och bakverk med smördeg bör undvikas.*

    Men inte alla pommes är ohälsosamma och fulla av fett. Har du någonsin hört talas om en varmluftsfritös? Med en modern maskin, till exempel Philips Airfryer, kan du tillreda läckra pommes, snacks och andra rätter på ett hälsosamt sätt. På så sätt kan du minska mängden onyttigt fett utan att behöva kompromissa med smaken.

    Källor:

    NHS
    Heart UK
    * BHF

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.