1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Juice utgör ett snabbt och gott sätt för att få i sig vitaminer och näringsämnen.

    Hur mycket socker innehåller juice?

    Det finns en naturlig mängd socker i juice då fruktjuicer innehåller en viss halt naturliga sockerarter; glukos, fruktos och sackaros. Dessa sockerarter är naturliga och tillhandahåller energi i form av snabba kolhydrater. För att undvika för mycket snabba kolhydrater i juicen kan man tillsätta mer grönsaker i juicen. Grönsaker innehåller mycket mindre socker och genom att lägga till mer grönsaker när man gör juicer kommer andelen socker att minska på ett betydande sätt.

    Vad är fruktsocker?


    Fruktos, eller fruktsocker som vi vanligtvis kallar det är en energirik sockerart. Fruktsocker finns naturligt i frukt, bär, honung och grönsaker – men även i olika sötade livsmedel i form av sackaros. I färskpressade juicer finns det alltså naturligt förekommande fruktsocker i olika mängder beroende på vilken sorts frukt och grönsaker du använder dig av.

    Hur mycket socker är det i juice?

     

    Använder du frukt med lite socker kommer din juice ha en lägre sockerhalt. Tar man exempelvis en titt på socker i apelsinjuice kan man se att förhållandet mellan apelsin juice och socker ger 12 gram socker per glas, medan spenatjuice endast innehåller 0,5 gram socker.

     

    1 Glas (200ml) Apelsinjuice = 12 g socker = 48 kcal
    1 Glas (200ml) Morotsjuice = 5 g socker = 20 kcal
    1 Glas (200ml) Tomatjuice = 3 g socker = 12 kcal
    1 Glas (200ml) Spenatjuice = 0,5 g socker = 2 kcal

    Är fruktsocker nyttigt?


    Är fruktsocker dåligt eller är det nyttigt? Svaret är att det beror på mängden.
    För att undvika fetma, rekommenderar Världshälsoorganisationen att rena sockerarter i kosten aldrig bör överskrida 5 % av det dagliga rekommenderade energiintaget (genomsnitt DV = 1800-2300 kcal/7500-9500 kJoule för en vuxen person):

     

    • 1 g socker är ungefär 4 kcal.
    • 5 % av 1800 kcal = 90 kcal = 23 g socker
    • 5 % av 2300 kcal = 115 kcal = 28 g socker

    Är det för mycket socker i juice?

     

    Det beror helt och hållet på vilka ingredienser som finns i juicen och om du använder frukt med låg sockerhalt eller inte. Köpt juice har generellt en högre sockerhalt, men om du enbart juicar frukt så kan resultatet bli sockerrikt. Vindruvor, melon eller apelsin innehåller naturligt fruktsocker som när vi äter dem inte brukar överstiga det rekommenderade dagliga sockerintaget. Problemet är att när vi juicar så kan vi helt plötsligt få i oss mycket större mängd än om man skulle ha ätit frukten – ett glas apelsinjuice kan bestå av 5 apelsiner, vilket är mer än man kanske skulle ha ätit. Det handlar helt enkelt om vad du stoppar i juicen.

    Upptäck mer

    You are about to visit a Philips global content page

    You are about to visit the Philips USA website.

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.