Använder du frukt med lite socker kommer din juice ha en lägre sockerhalt. Tar man exempelvis en titt på socker i apelsinjuice kan man se att förhållandet mellan apelsin juice och socker ger 12 gram socker per glas, medan spenatjuice endast innehåller 0,5 gram socker.
1 Glas (200ml) Apelsinjuice = 12 g socker = 48 kcal
1 Glas (200ml) Morotsjuice = 5 g socker = 20 kcal
1 Glas (200ml) Tomatjuice = 3 g socker = 12 kcal
1 Glas (200ml) Spenatjuice = 0,5 g socker = 2 kcal
Är fruktsocker dåligt eller är det nyttigt? Svaret är att det beror på mängden.
För att undvika fetma, rekommenderar Världshälsoorganisationen att rena sockerarter i kosten aldrig bör överskrida 5 % av det dagliga rekommenderade energiintaget (genomsnitt DV = 1800-2300 kcal/7500-9500 kJoule för en vuxen person):
Det beror helt och hållet på vilka ingredienser som finns i juicen och om du använder frukt med låg sockerhalt eller inte. Köpt juice har generellt en högre sockerhalt, men om du enbart juicar frukt så kan resultatet bli sockerrikt. Vindruvor, melon eller apelsin innehåller naturligt fruktsocker som när vi äter dem inte brukar överstiga det rekommenderade dagliga sockerintaget. Problemet är att när vi juicar så kan vi helt plötsligt få i oss mycket större mängd än om man skulle ha ätit frukten – ett glas apelsinjuice kan bestå av 5 apelsiner, vilket är mer än man kanske skulle ha ätit. Det handlar helt enkelt om vad du stoppar i juicen.
You are about to visit a Philips global content page
You are about to visit the Philips USA website.