Consumer
Produkter

Visste du?  

Röstade bönor – mörkare rostningar innehåller mindre koffein

Mörkare rostningar innehåller mindre koffein

 

Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.

Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Det finns över 50 olika kaffearter

Över 50 arter

 

Även om det finns över 50 olika kaffearter, så används endast 2 – arabícakaffe och robustakaffe – i kommersiell kaffeproduktion. Arabicakaffe är mest populärt. 70 % föredrar det framför robusta.

Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Även om det finns över 50 olika kaffearter, så används endast 2 – arabícakaffe och robustakaffe – i kommersiell kaffeproduktion. Arabicakaffe är mest populärt. 70 % föredrar det framför robusta.
Även om det finns över 50 olika kaffearter, så används endast 2 – arabícakaffe och robustakaffe – i kommersiell kaffeproduktion. Arabicakaffe är mest populärt. 70 % föredrar det framför robusta.
Bönorna kommer från kaffeplantan

Kaffe kommer från en böna

 

Kaffebönor är i själva verket fröna inuti kaffeplantans bönor.

Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Kaffe upptäcktes av getter

Kaffe upptäcktes av getter

 

Enligt en afrikansk legend såg en etiopisk fårherde vid namn Kaldi under 800-talet sina getter ”dansa” efter att de hade smaskat på fröna på en kaffeplanta.

Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Kaffe kan användas som bilbränsle

Kaffe kan användas som bilbränsle

 

Återvunnen kaffesump kan omvandlas till rent och billigt biobränsle. Det är dock lite tidigt att börja samla kaffesumpen, men snart kanske det kan vara ett alternativ som ger avkastning!

29 000 koppar dricks i sekunden runt om i världen

900 miljarder koppar

 

Ungefär hur många koppar kaffe dricks årligen runt om i världen? Det är 2,5 miljarder koppar per dag eller 29 000 koppar per sekund!

Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Kaffebönor har 800 olika smaker

Fler smaker än vad vin har

 

Kaffebönan har hela 800 olika smaker som våra sinnen kan uppfatta. Jämför detta med vin, som ”bara” har 400 smaker. Processen att få ut mest smak ur de råa, gröna kaffebönorna handlar i slutänden helt och hållet om rostningstekniker. Att hitta sitt favoritkaffe är lite som att provsmaka vin.

Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.
Ju längre en böna rostas – och ju mörkare den blir – desto mer koffein försvinner.

Kaffe –

termer och speciella ord

Arabica
Arabicabönor
Världens populäraste kaffeböna. Arabiskt kaffe, som odlas i hela Central- och Sydamerika, Afrikas östkust och vissa delar av Asien, kräver speciella markförhållanden, höga höjder (600-2 000 meter över havsnivå) och precis rätt balans mellan värme och fukt.
Barista
Barista gör kaffe
Termen för en person som är speciellt utbildade i att göra och servera olika typer av kaffe. Den kommer från det italienska ordet för ”bartender”.
Bird-Friendly
En certifiering som garanterar att kaffet har odlats i skuggan av det naturliga, skyddande taket som bildas i en tät, tropisk regnskog.
Bouguet
Bukett
Doften, aromen, lukten och eftersmaken av nybryggt kaffe.
Cherry
Cherry
Den mogna frukten från kaffeträdet. Dess frön blir gröna kaffebönor när de tas ur frukten.
Koffeinfritt
Koffeinfritt
Kaffe där minst 97 % av dess naturligt förekommande koffein har tagits bort klassificeras som koffeinfritt. Koffeinet tas ur kaffebönan när den är grön (orostad). Det finns flera olika metoder för att göra det, men alla använder vatten.
Droppbryggning
Droppbryggning
Droppbryggning, som även kallas för bryggkaffe eller pour-over, är en metod i vilken hett vatten hälls över kaffepulver i ett filter. Kaffet droppar sedan långsamt genom filtret ner i kannan eller koppen.
Torkningsprocess
Kaffets torkningsprocess
Metoden som används för att torka kaffebär, antingen med solljus eller i en mekanisk tork. Det hårda och skrumpna skalet tas därefter bort från bönan för hand eller med en maskin.
Extrahering
Extraktion av kaffe
Så här mycket av kaffet följer med vattnet under bryggning. Hur mycket som extraheras beror på en mängd faktorer, såsom bryggtid, temperatur och kornstorlek. Underextraherat kaffe smakar surt, vilket är motsatsen till överextraherat kaffe som kan smaka bittert.
Fair Trade
Fair Trade-certifierat kaffe innebär att man i produktionen värnat om att högre inkomster och bättre levnadsstandard för de småjordbrukare världen över, som arbetat med kaffet. Detta är särskilt aktuellt i utvecklingsländer. Fair Trade främjar även hållbarhet och skyddar miljön.
Mocha
Mochabönor
Mocha är en högkvalitativ böna från växten coffea arabica (arabiskt kaffe) från Jemen. Dess namn kommer från hamnstaden Mocha, som en gång var en blomstrande exportör av kaffe under 1400- till 1800-talet. Ej att förväxla med kaffe smaksatt med choklad, även känt som moka.
Ekologisk
Organiska kaffebönor
En ekologisk certifiering som garanterar att kaffet inte har utsatts för herbicider, bekämpningsmedel, insektsmedel eller kommersiellt producerade gödselmedel.
Pannarello
Panarello
Ett ångrör som används för att skumma mjölk.
Peaberry
Caracoli
Kaffebär innehåller vanligtvis två bönor. Ibland växer ett bär med endast en böna. Dessa kallas för caracoli. De är kända för sin utsökta och starka smak, och de skiljs ofta från resten av skörden varefter de säljs till ett högre pris.
Portafilter
Portafilter för kaffe
En del i en espressomaskin med en filterkorg som håller kaffepulver under bryggning.
Skalning
Skalning
Fruktköttet och ytterskalet tas bort för att blotta kaffebönan under blötläggningen – direkt efter att kaffebären har skördats.
Rainforest Alliance
En ideell organisation med internationell profil som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och säkerställa hållbar försörjning. Kaffe med sigillet kommer från – eller innehåller råvaror från – gårdar eller skogar som är certifierade av Rainforest Alliance. Det här kallas även för skuggodlat kaffe, som till skillnad från solodlat kaffe inte är skadligt mot djurlivet, eller innebär skogsavverkning.
Robusta
Robustabönor
En kaffeart från växten coffea canephora (robustakaffe). Växten odlas främst i tropiska områden i Afrika och Sydostasien och blomstrar på cirka 650 meters höjd vid temperaturer på mellan 24ºC till 29ºC.
Tamper
Kaffetamper
Ett litet och mortelliknande tillbehör som används för att pressa kaffepulvret i portafiltret för en espressomaskin. Detta ser till att varmvatten sprids jämt ut genom kaffet för optimal extraktion.
Turkiskt kaffe
Turkiskt kaffe
En bryggmetod för framställning av ofiltrerat kaffe med en stark och aromrik smak. Finmalet kaffe kokas i en ”cezve” (panna) som är fylld med vatten, och man tillsätter vanligtvis socker. Det slås sedan över i små koppar och man låter sumpen sedimentera innan kaffet dricks.
Blötläggning
Blötläggning av kaffebönor
Metoden där skalmaskiner separerar fröna från kaffebönans fruktkött. Man underlättar extraktion genom att först låta kaffebönorna dra i vatten. Därefter låter man bönorna torka i solen eller i mekaniska torkmaskiner.