0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Lästid: 6 Min.

    Våra bästa tips för att rengöra kakelfogar i badrummet

     

    Det spelar ingen roll hur skinande rent ditt kakel i badrummet är – om kakelfogarna är smutsiga förstör det helhetsintrycket. I den följande guiden kommer du lära dig hur du kan göra rent kakelfogar och vilka verktyg du behöver. Vi ger dig tips på hur du kan förhindra beläggningen av smuts så att du inte behöver rengöra dina kakelfogar så ofta. Så om du har en kakelfog att rengöra är det bara att läsa vidare!

    Enkel rengöring av kakelfogar i badrummet

     

    Så länge du inte har envisa fläckar på badrumsgolvet och fogarna räcker det i många fall med en enkel rutinrengöring då kakel är ett enkelt material att hålla rent. Om du har ett badrumsgolv som består av något annat än keramikplattor kan du läsa hur du bäst gör rent det i den här artikeln.


    För ett vanligt keramikkakel kan du vanligtvis använda antingen ett universellt rengöringsmedel eller ett hemmagjort, såsom en blandning av ättika och vatten. Oavsett vilket får du inte glömma att sopa eller dammsuga badrumsgolvet innan du moppar det.


    Om du är den sortens person som föredrar att göra klart hushållsarbetet så effektivt och snabbt som möjligt så kan en våt- och torrdammsugare som Philips AquaTrio Wet & Dry Vacuum 9000 series vara något för dig. Den här kombinationsapparaten tar hand om dammsugningen och moppningen på samma gång så att du kan rengöra dina fogar och badrumsgolvet hur snabbt som helst.

    Att rengöra fogar: Så förhindrar du uppbyggnaden av smuts

    Att rengöra fogar: Så förhindrar du uppbyggnaden av smuts

     

    Det är svårt att förhindra kakelfogarna i badrummet från att bli lite smutsiga med tiden. Badrummet används trots allt varje dag, och efter ett tag kommer du behöva göra rent kakelfogar och kakelplattor. Det finns dock en rad tips som hjälper dig hålla smutsen i schack:

     

    • Ventilera: Du bör ventilera badrummet ordentligt efter varje dusch eller bad. På så sätt får du ut fukten ur badrummet, vilket minskar risken att smuts samlas på kakel och kakelfogar samt att mögel uppstår.
    • Torka av kaklet: Skölj av kaklet med rent vatten efter att du duschat och torka av det för att minska mängden smuts och kalkavlagringar på kaklet och i fogarna. Använd en fönsterskrapa eller trasa.
    • Rutinstädning: Om du gör rent dina kakelfogar under din regelbundna städning eller åtminstone under vårstädningen så slipper du ta till en mer intensiv fläckborttagning.

     

    Badrumsstädning är ett nödvändigt ont, men förhoppningsvis kan tipsen ovan gör rutinrengöringen lite enklare och hjälpa dig spara tid.

    Vad du behöver

    Att rengöra fogar i badrum: Vilken sorts smuts tampas du med?

     

    Om kakelfogarna har blivit väldigt mörka, kaklet är matt eller du har upptäckt fläckar i fogarna är det hög tid att lägga lite tid på att rengöra kakelfog i ditt badrum. Innan du börjar är det dock bra att veta vad du har att göra med. På så sätt kan du använda rätt rengöringsmedel och göra rent fogar i ditt badrum så optimalt som möjligt.

     

    • Matt kakel eller gula kakelkanter: Om ditt kakel inte längre glänser eller blivit lätt gulnat av smuts handlar det om kakelavlagringar.
    • Gråaktiga eller brunaktiga fogar: De vanligaste typerna av smuts, speciellt på fogarna i duschen, runt badkaret och i handfatet kommer från schampo och tvålrester, döda hudceller, ludd och damm.
    • Svarta prickar i fogarna: Om svarta fläckar uppstår i cement eller silikonfogar är de mest troligt mögelfläckar. Als er zwarte vlekken verschijnen in cement- of siliconenvoegen, zijn dit hoogstwaarschijnlijk schimmelvlekken.

     

    Nu när du vet vad för slags smuts du har i kakelfogarna är det dags att ta bort det.

    Så kan du göra rent fogar i badrum

    Så kan du göra rent fogar i badrum

     

    Nu vet du vad för sorts smuts du har att göra med, men frågan består: hur kan man bäst rengöra fogar? Här är svaren på hur du enkelt kan rengöra kakelfog i ett badrum:

     

    • Kalkavlagringar på kakel: Det enklaste sättet att rengöra kakel från kalkavlagringar är att använda lite ättika. Dock bör du undvika fogarna så mycket som möjligt, då ättikan kan göra fogar som innehåller cement porösa och därmed sårbara för mögel.
    • Allmän smuts: Brunaktig eller gråaktig smuts på keramikplattor eller kakelkanter kan tas bort ganska enkelt med ett universellt rengöringsmedel. Det går också bra att rengöra fogar i badrum med bikarbonat. Om smutsen är mer envist så kan du rengöra fogar i badrum genom att blanda till en massa med bikarbonat och vatten och borsta in det i fogarna med en gammal tandborste. Torka sedan av med en fuktig trasa. En ångtvättare är också effektiv för att ta bort envis smuts i kakelfogar.
    • Mögel i silikonfogar: I silikonfogar är ett klorrengöringsmedel ofta det enda sättet att ta bort mögel. Dock är detta inte bara problematiskt för din hälsa, utan också för miljön. Ytligt mögel kan tas bort med klor och ibland också med ättika. Om silikonet är allvarligt påverkat är ofta den enda lösningen att måla om.
    • Mögel i cementfogar: Du kan prova att blanda en bikarbonatslösning för att bli av med mögel i cementfogar. Lägg blandningen på fogarna och verka i 30 till 40 minuter. Tvätta därefter rent med en fuktig trasa och torka bort fläckarna. Ventilera också väl och håll badrummet så torrt som möjligt. I extrema fall kan du behöva lägga om kakelfogen.

     

    Regelbunden rengöring är väldigt viktigt i badrummet, och med förebyggande åtgärder kan du förhindra smutsbeläggningar vilket på lång sikt kommer spara dig tid.

    Upptäck mer

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev

    Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

    Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

    Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

    *

    Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.