0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min.

  Kakelrengöring: De bästa metoderna för att rengöra kakel i köket

   

  Golvet i köket behöver rengöras lite oftare än golvet i andra rum. Då köksgolv ofta består av de tåliga materialen kakel eller klinker är det därför viktigt att veta hur man bäst gör för att rengöra just kakel i kök. Fortsätt läsa för att ta del av våra tips på hur du får ett skinande rent kök.

  Tvätta kakel: Så gör du

   

  Kakel är både robust och motståndskraftigt och även stora mängder vätska, som en lite för våt mopp, kan knappast skada den här sortens golv.

   

  För att göra rent kakel på golvet behöver du därför inte använda speciella rengöringsmedel eller dyra moppar. Allmänt tillgängliga rengöringsmedel för alla ändamål, eller till och med hemmagjorda golvrengöringsmedel, räcker bra för att tvätta kakel skinande rent. Du kan läsa mer om olika rengöringsmedel för olika sorters golv här.

  Att tvätta köksgolvet

  Att tvätta köksgolvet

   

  Det blir ofta stökigt i köket men som tur är har kökskaklet tagits fram för att hantera stekfett, vatten, olja och annat spill. Detta gör dock att kaklet ofta kan bli rejält smutsigt, och ibland kan det vara svårt att bli av med alla envisa fläckar. Den goda nyheten ör att du kan rengöra kakelgolv med några enkla och billiga verktyg och produkter.

   

  • Sopa eller dammsug: I vardagen kan det ofta vara tillräckligt att sopa eller dammsuga lite snabbt, speciellt om du nyligen moppat golvet.
  • Moppa med rengöringsmedel: Du kan göra rent kakel från grövre smuts med varmt vatten och rengöringsmedel. Innan du gör det här bör du dock sopa eller dammsuga för att bli av med damm, smulor och smuts. Ett universellt rengöringsmedel duger bra för kakel och klinkerrengöring, men använd inte för mycket om du vill undvika fläckar. Du kan också avsluta med att svabba över med rent vatten.
  • Moppa med ett hemmagjort rengöringsmedel: Du kan också använda ett hemmagjort rengöringsmedel för kakelrengöring, till exempel en utspädd blandning av ättika eller alkohol.
  • Envisa fläckar: Fläckar som inte enkelt torkas bort kan avlägsnas genom att skrubba lite extra med en handduk eller en kökssvamp.

   

  Det enklaste och mest effektiva sättet för att få ett rent köksgolv är att använda en kombinationsapparat som enkelt gör jobbet åt dig. Philips AquaTrio Wet & Dry Vacuum 9000 series dammsuger och moppar på samma gång och ger dig ett renare golv än vad du får efter en vanlig svabbning. AquaTrios roterande mikrofiberborstar får nämligen kontinuerligt fräscht vatten för våtrengöring, vilket gör den perfekt för kakelrengöring.
  Med ett verktyg som detta går det lekande lätt att göra rent kakel i kök. Du kan läsa mer tips för att rengöra golv här

  Vad du behöver

  Att rengöra kakelfogar i kök

  Att rengöra kakelfogar i kök

   

  Det går snabbt att dammsuga, sopa och moppa köket minst en gång i veckan. Det är däremot en helt annan sak när det kommer till att rengöra kakelfogar i köket då dessa ofta blir mörka och smutsiga i takt med att tiden går. Så vad kan du göra för att göra rent kakelfogar i köket? Ta fram en gammal tandborste och ta till ett av dessa knep:

   

  • Bakpulver: Blanda bakpulver med vatten. Gnugga in blandningen i kakelfogarna med en tandborste och torka sedan av med rent vatten.
  • Bikarbonat: En annan hemmagjord lösning är bikarbonat. Blanda bikarbonat med vatten för att göra ett klister som du gnuggar in i kakelfogarna med tandborsten. Torka bort bikarbonatet med en fuktig duk.
  • Tandkräm: Du kan också använda tandkräm för att rengöra kakelfogar i kök. Sätt lite tandkräm på den smutsiga kakelfogen och låt verka i upp till en timme. Torka av med en fuktig handduk.

   

  Eftersom kakelfogar ofta är putsade med cement eller har puts som innehåller cement så bör du aldrig använda sura rengöringsmedel som ättika eller vinäger. Kakelfogarna må bli rena, men med tiden kommer de lösas upp av syran, vilket orsakar hål och ojämnheter som kan leda till mögel. Att torka rent köksgolvet med en blandning av ättika och vatten är dock fortfarande möjligt, eftersom du då blandar upp ättikan i vatten och inte använder den direkt på kakelfogen. 
  Köket är ett av de rum vi använder mest, vilket gör att golvet ofta kan bli rejält smutsigt. Med tipsen och tricksen i denna artikel kan du få ett skinande rent köksgolv på bara några minuter – med hjälp av produkter och verktyg som du dessutom ofta har hemma.

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.