0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min.

  Att rengöra golv: Vilket rengöringsmedel för golv ska man använda?

   

  Alla golv tolererar inte samma rengöringsmetoder eller rengöringsmedel. Så hur rengör man kakel, vinyl, laminat, parkett och marmor ordentligt? Vi har satt ihop en guide för att ge dig tips på hur du kan rengöra trägolv, betong, laminatgolv och andra sorters golv för att göra det skinande rent.

  Grundläggande tips för golvrengöring

  Grundläggande tips för golvrengöring

   

  Genom att vara ordentligt förberedd har du gjort halva jobbet. Sopa eller dammsug i förväg för att bli av med smuts, damm och sand. Du bör rengöra laminatgolv, parkett och marmorgolv genom att sopa och inte genom att dammsuga, då dammsugarborsten kan repa golvet. Tänk även på att inte moppa din parkett för ofta då det kan slita på träet.

   

  Förutom att ta hänsyn till vilken typ av golv du har gäller det att fundera över familjemedlemmarna. Om du har husdjur är det särskilt viktigt att välja rätt rengöringsmedel för golv. Hundar och katter kan till exempel absorbera kemikalierna genom huden på sina tassar eller genom att slicka på dem eller direkt på golvet. 

   

  Eventuella allergier bland dina familjemedlemmar kan också innebära att vissa vanliga rengöringsmedel inte är passande. I såna fall, beroende på golvmaterialet, kan du använda naturliga lösningar som vinäger, äpplecidervinäger eller lätt citronsyra. Du kan också enkelt rengöra parkettgolv med såpa. Du kan hitta mer information om hur du gör ditt eget rengöringsmedel här.

  Vad du behöver

  Att moppa golvet ordentligt – Så fungerar det för olika golv

  Att moppa golvet ordentligt – Så fungerar det för olika golv

   

  Vilket rengöringsmedel ska man använda när man moppar golvet? Det beror först och främst på vilket material golvet är gjort av. Det finns ofta speciella rengöringsmedel för golv av alla material i affären, men enkla hemmalösningar kan också fungera. Här nedan hittar du information om vad du kan använda för att rengöra betonggolv, vinyl, laminat, parkett och marmor.

   

  • Vilket rengöringsmedel ska man använda för kakel?
   Kakel är oftast det enklaste materialet att rengöra vilket är en av anledningarna till att det ofta används i kök. (Läs mer tips om att rengöra köksgolv här.) Tänk dock på att inte använda tvålprodukter då de visserligen inte skadar kaklet men kan lämna efter en ful, flottig hinna. Däremot fungerar en blandning med lätt ättika eller citronsyra ofta bra. Om du vill rengöra putsen specifikt så kan du använda en gammal tandborste med bikarbonat. Det må låta underligt men denna metod avlägsnar försiktigt kalkavlagringar och smuts.
   
  • Vilket rengöringsmedel ska man använda för vinyl?
   Vinyl är ett annat tåligt material. Här fungerar rengöringsmedel för alla ändamål lika bra som speciella vinylrengöringsmedel när du ska rengöra plastgolv som dessa. Du kan också använda en enkel blandning av äppelvinäger och vatten. Vilket du än väljer gäller det att inte använda för mycket rengöringsmedel. Golvet ska vara fuktigt, inte blött. För mycket vätska kan göra att vinylplattorna bli övertvättade och att kanterna lossnar. Du kan hitta mer detaljerad information i vår artikel om att rengöra plastgolv som linoleum och vinyl.
   
  • Vilket rengöringsmedel för ska man använda för laminatgolv?
   Laminat är ett annat golvmaterial som är ganska okänsligt. Generella rengöringsmedel eller en lätt vinägerblandning är bra lämpade för att rengöra ett laminatgolv. Dock är det också viktigt att inte lämna vatten stående på laminat då det kan penetrera de små mellanrummen mellan de individuella brickorna och göra att de börjar svälla. Du kan hitta mer detaljerad information i vår laminatguide.
   
  • Vilket rengöringsmedel ska man använda för parkett? 
   Trägolv är mer komplicerade, speciellt när man ska rengöra gammalt trägolv. Ska du rengöra parkett behöver du ställa dig samma frågor som alltid när du ska rengöra trägolv: är träet tätat, oljat eller vaxat? Om ditt parkettgolv är lackat, det vill säga tätat, så är ett lätt rengöringsmedel med neutralt pH-värde lämpligt. Det är också möjligt att moppa golvet med bara vatten. Otätad parkett moppas dock bäst med ett speciellt medel gjort för att rengöra trägolv eller parkettvål. För otätade golv rekommenderar vi eftervård och att du med jämna mellanrum bättrar på golvet med parkettolja eller vax. Generellt bör du inte använda mikrofiberdukar på parkettgolv, då de kan repa träet och göra det matt. Läs ännu mer om att rengöra parkettgolv här.
   
  • Vilket rengöringsmedel ska man använda för marmor?
   Marmor är en naturlig sten, så du bör inte använda några starka rengöringsmedel för att rengöra marmorgolv. Detta betyder att du inte bör använda skurmedel, vinäger, bikarbonat, kalkrenare eller liknande. Rengöringsmedel med neutrala pH-värden, alkoholbaserade rengöringsmedel, speciella rengöringsmedel för marmor och ljummet vatten är lämpliga för att rengöra marmorgolv. Efteråt bör du skölja ur moppen eller duken ordentligt och sedan moppa över golvet igen med kallt, rent vatten. Om du vill vara extra noggrann så kan du avsluta genom att torka marmorgolvet med en mikrofiberduk.

   

  Det är med andra ord inte särskilt svårt att rengöra olika sorters golv – så länge du använder rätt produkter och verktyg. En kombinationsapparat som Philips AquaTrio Wet & Dry Vacuum 9000 series, som fungerar som en våt och torr dammsugare på samma gång, ser till att rengöringen blir extra effektiv. Med ett tillbehör som detta skipper du både den förberedande dammsugningen och kan moppa och göra rent med bara en apparat. 

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.