0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min.

  Hemmagjorda golvrengöringsmedel: Städa med ättika och bikarbonat

   

  Du behöver inte nödvändigtvis använda dyra rengöringsprodukter för att rengöra och underhålla golvet i din lägenhet eller ditt hus. För vissa typer av golv kan du också använda ett hemmagjort rengöringsmedel. Visste du att du kan städa med bikarbonat och ättika, bland andra ingredienser man ofta har hemma? I vår guide kommer du få reda på vilka dessa golv är och vilka rengöringsprodukter du kan göra själv. För alla andra alternativ för golvrengöring, läs vår artikel ”Att rengöra golv: Vilket rengöringsmedel för golv ska man använda?”

  Hemmagjort rengöringsmedel för alla ändmål

   

  Om du vill göra naturliga rengöringsmedel för okänsliga golvmaterial så kan du göra det fort, snabbt och billigt. Att städa med ättika och diskmedel är både skonsamt och enkelt, och här är ett recept som använder en av huvudingredienserna. Du behöver följande:

   

  • 500 ml ljummet vatten
  • 50 g flytande citronsyra
  • 10 ml diskmedel
  • 5-10 droppar eterisk olja, till exempel tea tree oil eller lavendelolja (valfritt)

   

  Blanda ihop ingredienserna i en stor behållare:

   

  1. Häll det ljumna vattnet i behållaren.
  2. Tillsätt citronsyran och diskmedlet.
  3. Blanda vätskorna försiktigt så att diskmedlet inte blir för bubbligt.
  4. Tillsätt din eteriska olja på slutet om du vill.

   

  Efter detta kan du tillsätta din färdiga blandning till ditt moppvatten. Att städa med citronsyra och diskmedel går utmärkt på kakel i köket och badrummet, på vinylgolv och laminatgolv, men också på andra ytor som handfat och badkar i badrummet.

  Hemmagjort rengöringsmedel för parkett

  Hemmagjort rengöringsmedel för parkett

   

  När du rengör och underhåller trägolv är det viktigt att skilja på tätad och otätad parkett. Med en kombinationsapparat som fungerar både som våt- och torrdammsugare samtidigt kan du vara säker på att rengöringen är skonsam, oavsett golvtyp. Med Philips AquaTrio Wet & Dry Vacuum 9000 series når bara det vatten som behövs för rengöringen ditt känsliga parkettgolv. Då det kommer till själva rengöringsmedlet blandar du snabbt och enkelt ihop det med produkter du ofta har hemma:

   

  • Svart te: Brygg en liter av svart te och låt det stå i cirka 20 minuter. Blanda därefter det kalla teet med fyra liter kallt vatten innan du använder det. Den här lösningen löser upp både fett och smuts och kan användas direkt men sparsamt med en mopp på tätad parkett, utan att du behöver torka golvet efteråt. På otätad parkett kan svart te användas utan restriktioner. Var dock medveten om att det kan göra golvet mörkare, så testa blandningen på en provyta innan du använder den. Om det finns kvar något av te-blandningen efter moppningen kan du också använda den på dina trämöbler.

  • Utspädd vinäger: Du kan även städa med vinäger. Om du har ett tätat parkettgolv av ett hårt träslag som ek kan du städa det med vinäger eller ättika. Rengöringsrecept som använder de här ingredienserna kräver inte mycket, du behöver bara vanlig vit vinäger eller ättika och tillräcklig utspädning. Blanda två liter vatten med en kopp vinäger eller ättika. Städa med en fuktig mopp för att undvika vattenskador på parketten.

  • Flytande tvål: Det är inte mycket DIY som sker med det här alternativet, men det är ett bra alternativ för otätade parkettgolv. Blanda två till tre teskedar av flytande tvål med en liter ljummet vatten. Den här blandningen, och blandningar med olika andelar tvål till vatten, kan också användas som badrumsrengöringsmedel eller för att diska för hand.

   

  Torka nu golvet tills det är fuktigt, det vill säga vrid ur moppen eller duken noggrant och dra sen över golvet igen. Det är sen bäst att lämna nymoppade ytor att torka i upp till 30 minuter utan att gå på dem för att undvika fläckar.

   

  Om du gör ett eget hemmagjort rengöringsmedel för att moppa parkettgolv så behöver du inte någon speciell utrustning. Var dock försiktig och prova din hemmagjorda golvrengöring på en yta som inte vanligtvis syns innan du använder den för att undvika otrevliga överraskningar.

  Vad du behöver

  Naturlig sten och marmor – passar ett hemmagjort rengöringsmedel?

  Naturlig sten och marmor – passar ett hemmagjort rengöringsmedel?

   

  Om du tycker att en dörrmatta, en kvast och lite ljummet vatten räknas som en DIY-golvrengöring kan vi erbjuda den metoden för marmor. Förutom det så bör du som mest lägga till lite alkoholbaserat rengöringsmedel till moppvattnet. Eftersom det finns olika sorters marmor med olika behov så rekommenderar vi inte att du gör ett eget rengöringsmedel.

   

  Vad du än bestämmer dig för bör du aldrig använda sura eller alkaliska ingredienser på marmor. Undvik med andra ord att städa med ättika eller städa med citronsyra på ditt marmorgolv. Det här kan skada marmorn och bryta ner det långsiktigt. Ingredienser som innehåller tensider och olja är också olämpliga, eftersom marmor absorberar dem och blir missfärgat med tiden.

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.