0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 4 Min

  Hur gör man rent madrassen? Vi ger dig våra fem bästa tips

   

  Om du har tur spenderar du minst åtta timmar på din madrass varje natt. Detta ger svett, damm och döda hudceller gott om tid att tränga in i dina lakan och madrass. Sängkläderna är enkla att tvätta, men hur går man tillväga för att rengöra madrassen på egen hand? Det är inte så svårt som du kanske tror; speciellt om du använder våra råd för att få en hygienisk sömn. Undrar du hur man rengör en madrass själv? Följ dessa tips för att avlägsna kvalster i sängen och få madrassen att kännas som ny.

   

  Obs! Dessa tips passar madrasser med en tygyta som en resårmadrass, men är kanske inte lämpliga för madrasser med latex- eller memoryskum. Om du är osäker, fråga tillverkaren eller kontrollera tillverkarens skötselråd.

  Hur man rengör en madrass: En enkel steg för steg-guide

  Hur man rengör en madrass: En enkel steg för steg-guide

   

  Att lära sig hur man rengör en madrass är enkelt med följande steg:

  Steg 1: Vädra din madrass

   

  Det bästa sättet att rengöra en madrass börjar med vädring: något du kan göra regelbundet. Istället för att bädda din säng så fort du stiger upp på morgonen, vik tillbaka påslakanet och lägg madrassen på sidan. Detta minskar risken för att dammkvalster ligger kvar i din madrass och gör det lättare för fukt att avdunsta. Det förhindrar även mögel och dålig lukt.

  Steg 2: Rengör sängkläderna

   

  När du har luftat madrassen, tvätta bäddmadrass (om möjligt), lakan och madrassöverdrag. Detta bidrar inte bara till att ta bort dammkvalster från madrassen genom att störa deras häckningsområde, det håller också lakanen hygieniska och mjuka.

   

  För bästa resultat, tvätta sängkläderna en gång i veckan och madrasskydden varannan månad.

   

  Följande steg lär dig hur du rengör en madrass på djupet.

  Steg 3: Bli av med dammkvalster i madrassen med dammsugning

  Dammsug madrassen varje vecka för att ta bort dammkvalster, samt mjäll och hår. Detta är särskilt viktigt om dina hundar eller katter sover i din säng och lämnar husdjurshår i din säng eller om någon i ditt hushåll har en kvalsterallergi. Med en kraftfull sladdlös dammsugare som SpeedPro Max kan du rengöra din madrass snabbt och noggrant. Förutom hög sugkraft gör dess platta munstycke och LED-lampor att du också kan rengöra under sängen.

  Steg 4: Rengör din madrass med bakpulver för att avlägsna fläckar och lukt

  Naturligtvis kan du inte tvätta en madrass i tvättmaskinen, men du kan ta bort fläckar och odörer med bakpulver - en utmärkt madrass-rengörare. Så här rengör du din madrass på djupet med hjälp av denna ingrediens som de flesta har i köket därhemma.

   

  • Ta bort fläckar med en tjock blandning av bakpulver och vatten. Bred ett tjockt lager över fläcken och låt det torka i ungefär en timme så att det kan dra ut fläcken ur madrassen. Ta bort den intorkade blandningen med din dammsugare.
  • Svårare fläckar kan tas bort med bakpulver och ättika. Strö ett lager bakpulver på fläcken. Spreja på ättika med en sprej-flaska. Den kemiska reaktionen, som märks av när blandningen börjar bubbla, visar att fläckarna håller på att försvinna. Låt torka och ta sedan bort resten av blandningen med din dammsugare.
  • För att ta bort dåliga lukter, strö ett lager bakpulver över hela madrassen. Låt dra i några timmar och sug sedan upp det med dammsugare.

  Vad du behöver

  Hur man gör för att bli av med kvalster i sängen

  Hur man gör för att bli av med kvalster i sängen

   

  Kvalster älskar en fuktig och varm madrass, rengöring av sängen förhindrar dem att trivas. Hur får man då bort kvalster i sängen? Säg hejdå till skadedjuren med dessa tre tips för att ta bort dammkvalster från madrassen.

   

  1. Bädda inte din säng på morgonen. Det låter galet, men det är sant. Om du bäddar din säng ordentligt varje dag, viker täcket och rättar till kuddarna, ger det kvalstret den perfekta miljön att utvecklas.
  2. Byt sängkläder regelbundet. En gång i veckan eller varannan vecka är helt ok. På sommaren är det dock en bra idé att byta lakan och örngott oftare, eftersom vi svettas mer.
  3. Håll rumsfuktighet och temperatur låg. Båda dessa faktorer spelar en viktig roll för att bekämpa kvalster. Försök att hålla luftfuktigheten i ditt sovrum under 60 % - cirka 50 % är perfekt. Sovrumstemperaturen borde inte heller vara för hög. Den hälsosammaste temperaturen för en god natts sömn är cirka 18°C.


  Som du kan se är det inte så svårt att hålla din madrass hygienisk. Nu vet du det bästa sättet att rengöra en madrass och undvika kvalster hemma. Allt du behöver är en bra dammsugare, goda rutiner och några enkla ingredienser, som bakpulver och ättika.

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.