0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Hur man dammar: bästa tipsen för hur man blir av med damm


  Damm är oundvikligt - det kommer från dina skor, pollen, döda hudceller, klädfibrer, mattor och djurhår. Och eftersom det kan utlösa allergier är det viktigt att hantera dammet på rätt sätt. Läs vidare för vår guide till ett dammfritt hem. Vi kommer att granska två aspekter: dels hur man dammar korrekt, dels hur man förhindrar att damm lägger sig över huvud taget.

  Hur man dammar: En enkel guide för hur man blir av med damm

  Hur man dammar: En enkel guide för hur man blir av med damm

   

  Vi börjar med att titta på hur man hanterar själva problemet, med våra tips om det bästa sättet att damma.

  Hur ofta ska du damma?

  Tyvärr kan vi aldrig bli av med damm permanent. Däremot kan vi få bort det mer effektivt genom att lära oss hur man dammar ordentligt, och det första steget är att damma regelbundet. 

   

  • Sikta på en gång i veckan. Men om du - eller någon i ditt hem - har en kvalsterallergi eller om det finns husdjur i ditt hem, kan du behöva damma oftare.
  • Som tumregel borde du faktiskt inte kunna se damm med blotta ögat på ytorna i ditt hem.


  Med tipsen nedan kommer du att kunna hålla dammet i ditt hem till ett minimum, vilket innebär att du endast behöver damma en gång i veckan.

  Damma uppifrån och ner


  Det bästa sättet att damma är att börja på rummets högsta punkt. Problemet med att dammsuga golvet först är att när du sedan dammar fönsterbrädorna och möblerna så kommer dammet att falla nedåt - vilket leder till att du måste dammsuga golvet igen. Börja längst upp - fönster/dörrkarmar och skåp - och arbeta dig ner.

  Hur man dammar möbler och föremål

   

  Att använda en handdammsugare gör det enkelt att rengöra löst damm från ett skåp eller en bokhylla. Du kan sedan använda en fuktig mikrofiberduk för att torka av ytan och ta bort envist damm som kan ha fastnat på klibbiga ställen, till exempel fläckar från kaffemuggar. Om du bara använder en torr trasa riskerar du att flytta runt dammet istället för att faktiskt ta bort det.

  Hur man dammar mjuka möbler

   

  Det är kanske inte är lika lätt att se, men damm kan sitta på mjuka möbler, stoppade möbler, mattor och till och med gardiner. För att avlägsna damm från textilytor, prova att dammsuga dem med ett lämpligt munstycke så som LED-munstycket på SpeedPro Max Aqua Plus. Vissa gardiner och möbelöverdrag kan även tvättas - kom bara ihåg att kolla tvättvårdsetiketten först.

  Vad du behöver

  Hur man städar bort damm ur mattan och under sängen

   

  Damm i hemmet finns överallt, men särskilt på platser med låg luftcirkulation, som under sängen och bakom bokhyllor. Undrar du hur du snabbt kan bli av med damm i mattan, även på svåråtkomliga ställen? Använd en dammsugare med ett LED-munstycke så som SpeedPro Max Aqua Plus.

  Hur du förhindrar damm i ditt hem

   

  Ju mindre damm du har i ditt hem, desto mindre behöver du anstränga dig för att ta bort det! Här är några tips på hur du kan motverka damm i hemmet:

   

  • Använd dörrmattor. En del av dammet i ditt hem kommer in i form av grus och annan smuts under dina skor. Dörrmattor fångar en del av detta. Du kan också undvika att ha skor inomhus.
  • Glöm inte att borsta dina husdjur. Husdjur är källan till mycket hår och damm. Borsta dina husdjur regelbundet (utomhus!), särskilt när de fäller. Borstning av husdjur hjälper dig också att få bort damm från kläder eftersom det leder till mindre mängder djurhår inomhus.
  • Begränsa antalet prydnadssaker som är framme. Dekorativa föremål kan få ditt hem att se mysigt ut, men de kan också samla mycket damm och vara svåra att rengöra. Förvara föremål i lådor och skåp, så blir de inte dammiga lika snabbt. Detta underlättar även din städning där hemma, eftersom det går snabbare och lättare att städa ett välorganiserat hem.
  • Öppna dina fönster. Öppna dina fönster i tio minuter morgon och kväll så att frisk luft kan cirkulera. Det är också en bra idé att öppna fönstrena medan du dammar, så att damm som virvlat upp under städningen kan åka ut med luftdraget.
  • Använd inomhusväxter och luftrenare. Vissa inomhusväxter, som aloe vera och murgröna, kan hjälpa till att rena inomhusluften. En bra luftrenare tar också bort ultrafina partiklar och reducerar allergener, bakterier och virus, för att hålla alla i hushållet friska.

   

  Med dessa tips om hur du dammar och förhindrar att damm byggs upp får du ett hygieniskt hem utan damm, städat och rent, som du kan njuta av utan att behöva lägga timmar på att damma varje vecka!

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.