0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 6 Min.

  Har katten kräkts? Så gör du för att få bort kräklukt och fläckar

   

  Om en av dina familjemedlemmar är en katt är du säkert väldigt bekant med situationer som innehåller spyor och hårbollar. Men har du någonsin tänkt på hur kattkräk påverkar ditt golv? Eller är du kanske redan irriterad på en fläck på trägolvet som orsakats av just kattkräk?


  Så hur får man bort spylukt och kräkfläckar? Här ger vi dig en överblick och några tips på hur du bäst kan ta bort kräkfläckar och få bort spylukt efter att din katt varit i farten.

  Tumregel för att ta bort kräkfläckar

   

  Om din katt har spytt så är det viktigaste av allt att agera fort. Förutom att oroa sig över kattens välmående gäller det att du, oavsett vilket sorts golv du har, ser till att avlägsna kattkräk så fort som möjligt.

   

  På detta sätt kan du undvika fläckar och missfärgning av golvet. Kattmagar, precis som människomagar, innehåller nämligen magsyra som kan skada golvet. Otätad parkett, marmor eller naturlig sten som terrakotta är extra känsliga, och här kan kattkräk lämna permanenta fläckar om du inte städar upp det direkt.

  Lämpliga rengöringsmedel för att ta bort kräkfläckar

  Lämpliga rengöringsmedel för att ta bort kräkfläckar

   

  Om du behöver ta bort kräkfläckar från parkettgolv kan du använda universella rengöringsmedel som är lämpliga för ditt golv. Du kan läsa mer om vilket rengöringsmedel som är rätt för ditt golv i den här artikeln. Alternativt så har du också möjligheten att använda ett hemmagjort rengöringsmedel (du kan läsa mer om det i vår artikel om hemmagjorda rengöringsmedel för golv).

   

  • Ättika: Om du har ett relativt okänsligt golv, som keramikplattor i köket eller laminatgolv i vardagsrummet, kan du rengöra dem ganska enkelt med en blandning av ättika och vatten om din katt har kräkts. Den här blandningen desinfekterar och hjälper dig också ta bort kräklukt.
  • Alkohol: Ett rengöringsmedel som innehåller alkohol är lämpligt om du har ett naturligt stengolv som marmor. Med alkohol kan du rengöra marmor, men också alla andra golvmaterial försiktigt, desinfektera dem och även få bort kräklukt.
  • Husdjurssäkert rengöringsmedel: I djuraffärer kan du hitta speciella rengöringsmedel som är speciellt framtagna för hushåll med husdjur. Tänk dock på att alltid läsa eventuella varningar för vissa golvtyper som kan finnas på förpackningen.
  • Enzymrengöringsmedel: Enzymrengöringsmedel är också ogiftiga och milda. Enzymer är proteiner som reagerar med kattkräk när de används som rengöringsmedel. Det här utlöser rengöring på molekylnivå, som också hjälper dig ta bort spylukt och ta bort kräkfläckar på samma gång.

   

  När du väljer ett rengöringsmedel för ditt golv efter att katten har kräkts så gäller det att se till att medlet inte är farligt för ditt husdjur. Fördelen med ett hemmagjort rengöringsmedel är att det inte bara rengör golvet och hjälper dig få bort spylukt, utan också ofta är harmlöst för ditt husdjur.

  Vad du behöver

  Steg för steg: Att ta bort kräkfläckar

  Steg för steg: Att ta bort kräkfläckar

   

  Det är ingen utmaning att städa upp vanlig smuts från golvet, men när det kommer till kattkräk eller hårbollar är det viktigt att ta några förebyggande åtgärder vare sig ditt golv är gjort av trä, kakel, marmor eller vinyl.


  För att undvika all kontakt med spyan så rekommenderar vi en våt- och torrdammsugare som Philips AquaTrio  Wet & Dry Vacuum 9000 series. Den här kombinationsapparaten gör nämligen hela jobbet; den dammsuger inte bara upp det illaluktande kattkräket, utan lämnar också golvet hygieniskt med hjälp av rent vatten. Efteråt kan du tömma ut det smutsiga vattnet hur enkelt som helst utan att röra spyan. På så sätt kan du enkelt avlägsna alla spår efter olyckan enkelt och effektivt.


  Här är våra fyra råd när din katt lämnat en ovälkommen present på golvet:

   

  1. Agera fort: Så fort du ser en hårboll eller kattkräk på golvet, eller misstänker att din katt håller på att spy, gäller det att så fort som möjligt städa upp röran. Det kommer förhindra magsyran från att orsaka frätskador. Genom att agera snabbt behöver du inte fråga dig ”Hur får man bort kräklukt?” i framtiden eftersom lukten aldrig får chansen att sätta sig.
  2. Torka av med vatten: Torka av området med rent vatten för att bli av med alla spår efter magsyran. Torka sedan golvet.
  3. Desinfektera golvet: Det är rekommenderat att direkt desinfektera det påverkade området. Beroende på golvet kan en alkoholbaserad rengöringsprodukt vara hjälpsam.
  4. Städa ytan ordentligt: Om din älskade katt spyr ofta är det värt att lägga extra energi på de olika ”brottsplatserna” runtom i hemmet var gång du städar golvet och gnugga lite extra på fläckarna. Als je geliefde viervoeter vaak braakt, is het een goed idee om de hele vloer grondig te dweilen.

   

  När det kommer till rengöring av golv gäller det att alltid komma ihåg att olika golv har olika behov och restriktioner. Det är alltid värt att i förhand ta reda på vilka rengöringsprodukter du kan använda för att bli av med kräklukt och ta bort kräkfläckar när din katt spyr i framtiden.

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.