0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Tips om dammallergi: Så kan du lindra kvalsterallergi


  Det är svårt att slappna av när du känner att du är allergisk mot ditt eget hem, men å andra sidan är det faktiskt så att när du väl vet orsaken till dina reaktioner kan du lindra både nysningar och snörvel. Låt oss lära dig mer om dammallergi, symtom och hur de kan lindras på olika sätt. Hur du kan motverka allergi i hemmet genom att förbättra luftkvaliteten.

  Vad orsakar dammallergi?

   

  Den bakomliggande orsaken till dammallergi är densamma som andra allergier. Det beror på att ett allergen har kommit in i näsan och orsakat inflammation - detta kallas för "allergisk rinit"¹.  Vanliga allergier som:

   

  • Dammallergi (eller kvalsterallergi som det egentligen heter): orsakad av husdammskvalster (små insekter som äter flingor av mänsklig hud). Mer specifikt är det en kemikalie de producerar som orsakar reaktionen.
  • Hösnuva: i detta fall är pollen allergenet som får din kropp att reagera.
  • Husdjursallergier: reaktioner på husdjur kan orsakas av mjäll (döda hudceller från djurhud eller hår) och saliv- eller urindroppar.


  När du lider av en allergi reagerar ditt immunsystem på det ofarliga allergenet som om det vore skadligt. Immunsvaret svarar då genom att producera antikroppar vilka i sin tur får celler att utlösa histamin, vilket leder till för mycket slem och inflammation på insidan av näsan.2

  Dust allergy treatment

  Behandling av dammallergi

   

  Eftersom huvudorsaken är densamma liknar även många behandlingar av dammallergi varandra. Det handlar helt enkelt om att minska din exponering för allergenet. Den goda nyheten är att precis som att du kan lindra husdjursallergier hemma och få hjälp mot hösnuva hemma, kan du också lätt lindra kvalsterallergi.


  Det finns speciella läkemedel mot dammallergi och tillvägagångssätt som verkligen kan hjälpa till att hantera problem som framförallt orsakas av dammkvalster. Men låt oss först titta på de vanligaste tecknen på dammallergi.

  Dammallergi – ont i halsen och andra symtom


  Symtomen från dammkvalster liknar de som pollen- och djurallergiker lider av. Men genom att kunna identifiera symtomen blir det lättare att motverka allergi hemma. Här är de tydligaste tecknen på att du har dammallergi:

   

  • Nysningar
  • Rinnande eller täppt näsa
  • Rinnande, röda eller kliande ögon
  • Klåda i halsen eller munnen
  • Hosta
  • Ont i bihålorna

  Vad du behöver

  Motverka dammallergi


  För att lindra dammallergi måste du försöka minska mängden dammkvalster i ditt hem. Eftersom de trivs i fuktiga, varma miljöer som mjuka möbler, mattor, kuddar, sängkläder och madrasser är de här platserna du vill fokusera din uppmärksamhet på. Speciellt på vintern, när antalet ökar. Genom att följa dessa kan du motverka allergi hemma och du blir kvitt dammkvalster:

   

  • Damma regelbundet. Eftersom dammkvalster lever i damm, bör du absolut hålla ditt hem dammfritt. Damma av gör du mest effektivt en dammsugare. Damma uppifrån och ner med en fuktig pappershandduk för att fånga upp dammet utan att skicka ut det i luften (vilket händer om man dammar torrt).
  • Byta sängkläder varje vecka. Varmtvätta och torktumla lakan, madrasser, filtar, örngott och kuddfodral varje vecka för att döda alla kvalster. Överväg om du även vill klä dina sängkläder med kvalsterskydd.
  • Rengöra mattor, soffor och madrasser regelbundet. Använd en dammsugare med HEPA-filter för att hålla dina golv och stoppade möbler så dammfria som möjligt. Överväg att ha hårda golv istället för heltäckningsmattor och ej tvättbara mattor.
  • Dammallergi och städning. Bär en filtermask över näsan och munnen när du rengör. När du har dammsugit eller dammat av är det dessutom en bra idé att vänta i minst ett par timmar innan du går tillbaka i rummet.
  • Ta bort överflödiga saker: Ju färre ytor som damm samlas på desto bättre.
  • Använda en luftrenare. Du vill givetvis inte heller ha damm i luften. Därför kan det vara bra att ha en luftrenare i hemma.


  Tips: Air Purifier Series 3000i tar bort upp till 99,97% av allergener, föroreningar och virus på mindre än åtta minuter vilket gör luften i ditt hem renare.

  Huskurer mot dammallergi

   

  Nu har du några bra sätt att minska förekomsten av dammkvalster i ditt hem. Men finns det huskurer som hjälper mot symtomen?

  Försök att rengöra näsgångarna med en saltlösning. Du kan hitta utrustning hos ditt lokala apotek. Använd dem alltid enligt instruktionerna på förpackningen. Kom ihåg att om du har svåra symtom är det viktigt att du tar kontakt med en läkare för att få hjälp.


  Nu när du vet vilka behandlingar mot dammallergier du kan använda dig av kan du se framemot att andas lättare i ditt eget hem.

   

  Källor:

  1 Astma- och Allergiförbundet
  2 Doktor.se

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.