0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Lästid: 7 Min

    Grönsakslasagne: 3 enkla köttfria lasagnerecept att prova hemma


    Fler och fler människor försöker skära ned på sin köttkonsumtion nuförtiden, och det finns många bra skäl till att göra det. Två av de främsta orsakerna är att tänka på miljön och förbättra hälsan. Konsten att anpassa sig till denna nya livsstil är att göra hållbara förändringar. För att äta mindre kött på lång sikt är det viktigt att hitta växtbaserade måltider som du verkligen tycker om.

     

    För att hjälpa dig göra just det har vi satt ihop tre olika grönsaksvarianter för en av de mest älskade kötträtterna: lasagne. Vi delar också med oss av våra bästa recept på vegetarisk lasagne. Om du vill skapa läckra måltider och förbättra din hälsa är grönsakslasagne rätt väg att gå. Läs vidare för att upptäcka hur man gör en enkel lasagne som smakar lika bra som originalet.

    Att göra färsk pasta för ett vegetariskt lasagne recept


    När det kommer till utsökt, köttfri lasagne är det alltid värt att göra färsk pasta. Vet du hur du gör? Detta behöver inte vara så tidskrävande som det låter! Det finns några moderna kökslösningar som gör processen otroligt enkel, till exempel Philips pasta- och nudelmaskin, som är utrustad med en speciell skiva som till och med gör perfekta hemlagade lasagneplattor på så lite som tio minuter.

     

    Hur man gör hemlagade lasagneplattor med en maskin:

     

    1. Efter att degen har vilat så delar du den i tre lika stora delar. Behåll två delar och täckt dem med en handduk medan du plattar ut en del deg till en rektangel.
    2. Kom ihåg att mjöla degen innan du pressar den genom pastamaskinens bredaste inställning.
    3. När den kommer ut, forma tillbaka degen till en rektangel innan du mjölar igen, viker på mitten och låter den passera genom maskinen igen.
    4. Upprepa denna process tills degen är slät och inte längre klibbig. Ha alltid extra mjöl nära till hands så att du frikostigt kan pudra dina lasagneplattor innan du för dem genom maskinen. Glöm inte att vika degen på mitten varje gång.
    5. Ställ nu in pastamaskinen till mittinställningen, eller minska manuellt mellanrummet mellan valsarna innan du åter för din deg genom maskinen. Den här gången behöver du inte vika degen efter att den kommit ut ur maskinen.
    6. Upprepa detta steg för alla tre degbitar och justera sedan maskinen till den tunnaste inställningen eller tills dina pastaplattor är ungefär 7 cm breda och 1 mm tjocka.

    Hur man gör hemlagade lasagneplattor med en kavel:

     

    1. Dela degen i tre lika stora delar. Ta en del och rulla den grovt platt innan du vrider den 90 grader och rullar ut den igen. Upprepa denna process för att uppnå en jämn tjocklek.
    2. Skär ditt pastaark för att passa storleken och designen av din lasagneform.

    Experttips: Oavsett om du använder en kavel eller en pastamaskin kan du låta dina lasagneplattor lufttorka på en mjölad bakduk i cirka en halvtimme.

    Nu är du redo för fyllningen!

    Recept på lasagne med butternutsquash

     

    Om du letar efter ett enkelt recept utan kött behöver du inte leta längre tack vare detta recept med butternut squash. Lasagne med denna läckra grönsak är en bra köttersättning, och dess härliga färg ger din maträtt en visuell wow-faktor.


    Ingredienser:

     

    • En stor butternutsquash (hackad i kuber)
    • 1 lök
    • 2 vitlöksklyftor
    • 75 g svamp
    • 2 burkar krossade tomater
    • 1 msk färsk timjan (hackad)
    • 23 g smör
    • 3 msk mjöl (mer om det behövs)
    • 1,1 liter mjölk
    • 90 g parmesanost (riven)
    • 500 g lasagneplattor

    Byt smör och parmesan mot ett veganskt eller mjölkfritt alternativ och använd mandelmjölk för att göra din pumpalasagne vegansk.

    Tillagning:

     

    1. Tillsätt olja, lök, vitlök, champinjoner, hackade tomater, timjan och pumpa i en kastrull och krydda efter smak.
    2. Låt sjuda på svag värme i 20-30 minuter tills grönsakerna är mjuka.
    3. Gör nu såsen. Smält först smöret långsamt och tillsätt mjölet skedvis tills en deg bildats. Koka i ca 2 minuter på låg värme och tillsätt sedan gradvis mjölken under försiktig vispning.
    4. När detta har kokat ihop varvar du grönsaksblandningen, béchamelsåsen och lasagneplattorna i din lasagneform tills du når toppen.
    5. Strö över parmesan och grädda i 200 grader i 45 minuter eller tills rätten är gyllenbrun.

    Recept på vegetarisk lasagne med aubergine

     

    Letar du efter en god vegetarisk lasagne? Aubergine är huvudingrediensen i ett av våra bästa recept på lasagne:

    Ingredienser:

     

    • 5 vitlöksklyftor
    • 2 stora auberginer
    • Olivolja
    • 1 stor lök
    • 75 g svamp
    • 1 msk timjan
    • 90 g parmesanost
    • 1 dl färska basilikablad
    • Béchamelsås
    • Färska lasagneplattor

    Byt ut parmesanen mot ett veganskt eller mjölkfritt alternativ för att göra din lasagne vegansk.

    Tillagning:

     

    1. Skiva auberginen, håll på olivolja, krydda och stek tills den är mjuk.
    2. Stek under tiden lök, vitlök, svamp och örter i en kastrull tills de är mjuka.
    3. Följ receptet ovan för béchamelsåsen.
    4. Använd löken och svampblandningen som ditt första lager, tillsätt sedan den rostade auberginen, béchamelsåsen och pastan.
    5. Fortsätt varva fyllningarna tills du når toppen av formen och strö sedan över parmesan.
    6. Grädda i cirka 30 minuter vid 200°C eller tills din auberginelasagne är genomstekt.

    Vad du behöver

    Recept på vegolasagne med rödbetor


    Även om rödbetor kan verka som ett ovanligt val för en grönsakslasagne, är det lika näringsrikt som det är gott och nyttigt för hela familjen. Gör rätten med det här receptet:

    Ingredienser:

     

    • 6 medelstora rödbetor
    • Olivolja
    • Kryddor
    • En nypa muskotnöt
    • ½ tsk kummin
    • ½ tsk rökt paprika
    • ½ tsk cayennepeppar
    • 20 g färska örter
    • Béchamelsås
    • Färska lasagneplattor

    Alla typer av örter du har hemma brukar fungerar, men persilja, koriander och gräslök passar särskilt bra.

    Tillagning:

     

    1. Rosta rödbetorna med olivolja och kryddor i 40 till 45 minuter, låt svalna, ta bort skalen och skiva.
    2. Gör béchamelsåsen enligt ovan.
    3. Varva såsen, rödbetskivorna, en handfull parmesan och pasta tills du når toppen av formen.
    4. Täck med mer sås och parmesan och grädda i 40 minuter tills pastan är mjuk.

    Köttfria tillbehör till lasagne


    Vill du äta en mer balanserad och hälsosam kost? Om du letar efter växtbaserade tillbehör till din vegetariska lasagne kan du prova att laga något med en annan konsistens för att variera din maträtt. Knapriga grönsaker är idealiska, men för att se till att de förblir krispiga och fria från överflödigt fett kan du använda en airfryer, så som Philips Airfryer XXL som skapar en krispig konsistens utan överflödigt fett. Detta är den enda airfryern med fettreducerande teknik som tar bort och fångar upp onödigt fett. Vet du inte var du ska börja? Prova då dessa snabba vegetariska recept, så som pommes eller detta recept på vitlöksbröd.
     
    Nu när du har tre snabba recept för en enkel och nyttig lasagne, kan du vara säker på att du kan laga hälsosamma, köttfria favoriter för din familj på nolltid.

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.