1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 4 Min

  Vad är egentligen bäst –att äta innan eller efter träning?


  Nästan alla förstår vikten av att äta hälsosamt när man tränar, särskilt om man vill se resultat. De flesta vet dock inte om det är bättre att äta innan träning eller efter.

   

  Om du vill ta reda på svaret har du kommit till rätt ställe. Den här artikeln kommer inte bara att förklara om du ska äta före eller efter ditt träningspass, den kommer också att ge dig några recept på läckra smoothies som kommer att hjälpa både din träning och återhämtning.

  Ska du äta innan din träning?


  Det korta svaret är ja, du borde göra det. Din kropp behöver energi så att den kan klara ditt träningspass. Att äta en hälsosam, välbalanserad måltid innan du tränar hjälper din kropp att generera energi, så att du kan få maximal effekt varje gång.

   

  Det är bäst att träna cirka tre timmar efter att du ätit en större måltid för att ge din kropp tid att absorbera alla näringsämnen den behöver.

  Vad ska du äta innan du tränar?

   

  Men vad ska man äta innan träning? För att få bästa resultat bör du försöka äta en måltid med låg fetthalt som istället ät rik på proteiner och kolhydrater. Detta beror på att matsmältningen av fet mat kräver mycket energi, vilket ger din kropp mindre energi över för själva träningen. Däremot omvandlas proteiner och kolhydrater till energi, vilket ger dig den styrka du behöver för att träna. Kolhydrater är särskilt viktiga, eftersom de omvandlas till glykogen vilket är en av de viktigaste energikällorna som dina muskler använder.

   

  Naturligtvis är du inte begränsad till att bara träna tre timmar efter en av dina huvudmåltider. Du kan planera ditt träningspass när som helst på dagen och sedan ta ett litet mellanmål för att tanka upp med energi innan träningen. Prova något stärkelserikt som fullkornskex eller en banan upp till 30 minuter innan du tränar.

  Recept på en proteinrik smoothie att äta innan träning

  Recept på en proteinrik smoothie att äta innan träning

   

  En smoothie före träning är det perfekta sättet att få protein, vilket ger dig den kraft du behöver för dina träningspass. Vårt fruktiga receptförslag går snabbt och enkelt att förbereda med en mixer som Philips Avance ProBlend och bra mat innan träning. Dessutom är den riktigt god.

  Till banansmoothien behöver du:
   

  • 250 g grekisk yoghurt
  • 50 g havregryn
  • 1 banan
  • 600 ml mineralvatten med kolsyra

  Rör ihop yoghurten och havregryn och tillsätt din banan (efter skalning och skivning). Mixa sedan smoothien i din mixer, tillsätt mineralvattnet långsamt efter behov.

   

  Om du vill göra smoothien mer färgstark kan du lägga till mer frukt.

  Vad du behöver

  Vad ska man äta efter träning?


  Att äta efter träning är extremt viktigt för att fylla på dina glykogenlager med förlorade kolhydrater. Lättsmält mat som vitt bröd, ris eller ljus pasta är perfekt mat efter träning. Du kanske också vill äta lite protein för att underlätta muskelåterhämtningen.

  Smoothies är bra mat efter träning eftersom de innehåller båda dessa livsmedelsgrupper. Denna chokladsmoothie är speciellt framtagen för att tanka din kropp med alla viktiga näringsämnen du behöver efter ditt träningspass.
   
  Ingredienser:

   

  • 240 ml mjölk med låg fetthalt
  • 2 urkärnade dadlar
  • 1 liten (cirka 135 g) sötpotatis (ugnsbakad och tärnad)*
  • 80 g grönkål
  • 1 msk kakaopulver
  • 2 skedar chokladproteinpulver
  • ½ tsk kanel
  • ¼ tsk salt

  Lägg ingredienserna i en mixer som en Philips Avance Collection Blender. Mixa allt tills din smoothie är slät och krämig.
   
  *För att ugnsbaka sötpotatisen, förvärm ugnen till 200° C och baka i 30-40 minuter.

  När är det bäst att äta efter ett träningspass?


  Försök att äta inom de första två timmarna efter träningen. Under denna tid kan glykogen som förloras under träningen absorberas bäst av dina muskler.
   
  Det är viktigt att du försöker äta både före och efter ett träningspass. Du kan själv bestämma vad du vill äta, men det är en bra idé att hålla sig till livsmedel som du vet att din kropp tål. Det är också viktigt att dricka mycket vatten för att ersätta vätskor som har gått förlorade genom svettning.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.