1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 6 Min

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Vad kan man tillaga i en airfryer? Enkel guide för att jämföra airfryer vs ugn samt fritös


  Om du älskar att laga mat hemma har du förmodligen letat efter de bästa produkterna för att göra ditt liv enklare och tips för att skapa hälsosamma – men supergoda – måltider. Vissa favoriträtter hos familjen är ofta stekta eller tillagade i ugnen, men visste du att det fanns ett enkelt sätt att göra dessa recept ännu hälsosammare?

   

  Vi har alla hört talas om ugnar, fritöser och varmluftsfritöser men vilka är de största skillnaderna mellan dem? Vi finns här för att lära dig mer om dessa produkter och för att klargöra de avgörande skillnaderna i diskussionen om att använda en varmluftsfritös, även kallad airfryer, eller fritös och vad det är för skillnad mellan airfryer vs ugn när man lagar mat.

  Grunderna: Din guide till skillnaden mellan airfryer vs ugn och fritös


  Först och främst, hur olika är dessa tre köksmaskiner när det gäller deras funktionalitet? Vi har skapat en guide för att jämföra dessa tre vanliga köksmaskiner. Låt oss börja med grunderna:

  Vad är en traditionell fritös?
  En fritös låter dig sänka ner maten i olja för att skapa utsökta stekta maträtter, från hemlagade pommes och friterade kycklingvingar till färska, hemlagade munkar. Oljan värms vanligtvis upp elektriskt eller med elpatroner till höga temperaturer, vanligtvis mellan 175°C och 190°C.

  Vad är en ugn?
  I en ugn tillagas maten genom uppvärmningsspiraler på flera nivåer med olika inställningar. Inställningarna är lokalt koncentrerade (över- och/eller undervärme) eller kan fördelas jämnt av en fläkt i varmluftsläget. Många ugnar har en integrerad grillfunktion.

   

  Vad är en varmluftsfritös?
  Det var grunderna hos ugnar och fritöser – men det visste du säkert redan, eller hur? Men vad kan man fritera i en airfryer?

   

  • En airfryer cirkulerar het luft med hög hastighet.
  • Trots namnet ”steker” den inte bara mat, den kan steka, ugnsrosta och mer.
  • Du kan enkelt laga olika sorters mat, även från frysen, precis som i ugnen.
  • Tack vare varmluftsfritösens kompakta storlek är tillagningen ännu snabbare än med andra metoder.

   

  En högpresterande köksmaskin som en av Philips varmluftsfritöser uppfyller mer än bara funktionen av en airfryer: tack vare den innovativa varmluftstekniken kan du steka, grilla, ugnsrosta och baka med den här apparaten.

  Jämförelse mellan kapacitet, prestanda och energiförbrukning

  Jämförelse mellan kapacitet, prestanda och energiförbrukning

  Nu vet du grunderna i vad de gör, men en airfryer, hur fungerar det egentligen? Och hur fungerar en ugn och en fritös? Låt oss undersöka dessa apparater närmre.


  Att använda en fritös

   

  • Kapacitet: Behållaren för vanliga elektriska fritöser har en kapacitet mellan 800 g till 2 kg. I vissa fall kan de rymma upp till 3 kg.
  • Prestanda: Fritösens prestanda varierar mellan 1 400-2 100 watt. I undantagsfall kan de nå upp till 3 000 watt.
  • Energiförbrukning: Som tumregel kräver en fritös med en effekt på 2 000 cirka 2 kWh per timme.

  Att använda en ugn

   

  • Kapacitet: Ugnar har den största kapaciteten, med 54 liter för standardmodellen, som kan variera upp till 76 liter med större modeller.
  • Prestanda: För ugnar är det viktigt att uppmärksamma apparatens energiklass, eftersom bakning alltid kräver mycket energi.
  • Energiförbrukning: Vid en hög temperatur, till exempel 200°C grader, förbrukar en ugn cirka 1 500 till 2 000 watt per timme †.

  Att använda en airfryer

   

  • Prestanda: En av fördelarna med varmluftsfritöser är den jämna värmefördelningen i behållaren, vilket innebär att maten tillagas särskilt jämnt och effektivt. Dessutom, när man tittar på varmluftsfritöser och fritöser, är den första snällare mot miljön: den kräver mindre olja och lämnar mindre spill.
  • Energiförbrukning: Vanliga varmluftsfritöser har vanligtvis en effekt på mellan 1 400-2 100 watt.

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Vad du behöver

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Tillagningstid: Airfryer vs varmluftsugn vs fritös


  När det gäller tiden det tar för din köksapparat att få jobbet gjort är det enkelt.

   

  • Att använda en vanlig fritös: I allmänhet tar detta bara några minuter. Tyvärr betyder det ofta att du får stå ut med andra saker. Det du sparar i tid när du använder den traditionella fritösen får du tillbaka i form av dålig lukt och hantering av olja.
  • Användning av en ugn: Detta tar längre tid än att använda en vanlig fritös, och har en längre tillagningstid totalt sett, jämfört med en airfryer.
  • Att använda en airfryer: Stekning i en varmluftsfritös – precis som när du använder ugnen – tar helt enkelt lite längre tid. En varmluftsfritös behöver dock ingen uppvärmning och processen är mindre kladdig och luktar mindre än med en vanlig fritös.

  Den korta tillagningstiden för en maskin av hög kvalitet som Philips airfryer och dess speciella luftcirkulationssystem är precis det som gör maten krispig på utsidan och mjuk på insidan –vilket förhindrar att maten torkar ut, något som ibland händer i en traditionell ugn. Exempelvis tar det mellan 30-40 minuter att tillaga en helstekt kyckling på 800 gram, jämfört med 60-80 minuter i en varmluftsugn.  Den är även mycket enkel att rengöra och hålla fräsch, och tar förvånansvärt lite plats. Kort och gott är resultatet både bättre och snabbare med en Airfryer jämfört med en varmluftsugn.

  Fördelar med en airfryer jämfört med en fritös


  Det finns många andra fördelar med en airfryer jämfört med en vanlig fritös. Här listar vi några skillnader mellan de båda:

   

  • Mindre olja. Medan en traditionell fritös använder massvis av olja, använder airfryern på sin höjd en matsked olja och i många recept behöver du inte tillsätta någon olja alls. Är du hälsomedveten och vill uppnå liknande resultat utan att ge upp den distinkta krispiga stekytan och texturen, är en airfryer det bästa valet. Även om man upplever maten som stekt eller friterad är den faktiskt luftfriterad, vilket otroligt nog ger samma krispiga yta på maten fast med inget eller mycket mindre tillsatt fett.
  • Lättare att rengöra. Olja är en envis ingrediens när det kommer till rengöring, och eftersom grillkorgen går att diska i diskmaskin är det endast den yttre korgen kvar att diska. Denna rengör du enkelt med en vanlig diskborste och diskmedel på någon minut! Du behöver heller inte tänka på vad du ska göra av den överblivna oljan från en fritös.
  • En airfryer är oftast mindre än en fritös. De flesta airfryers är betydligt mindre än fritöser, eftersom de inte behöver innehålla samma mängd olja. Philips airfryers finns både som små, kompakta samt för familjehushåll, så att alla kan hitta den modell som fyller just deras behov.
  • Snabbcirkulerande, het luft skapar stekyta. Luften inne i en airfryer cirkulerar betydligt snabbare än i de flesta varmluftsugnar, vilket innebär att tillagningstiden oftast är kortare. En annan, mer markant skillnad, är att den snabbcirkulerande varmluften gör att ingredienserna får en krispig stekyta samtidigt som insidan förblir härligt saftig. Det är just detta som är airfryerns främsta och mest unika egenskap – att kunna ”steka” eller ”fritera” maten utan vare sig stekpanna eller att använda överdrivet mycket fett.
  • Mindre fett i maten. Du kommer även undan med mindre tillsatt fett i maten. Även om man upplever maten som stekt eller friterad är den luftfriterad, vilket otroligt nog ger samma krispiga yta på maten men med mindre tillsatt fett. På grund av den heta, snabbcirkulerande luften blir ingredienserna tillagade ordentligt utan att förlora sin saftighet, vilket resulterar i att råvarorna blir krispiga på utsidan, men förblir saftiga på insidan.

  Vad kan man laga i en airfryer?


  Sammanfattningsvis är det ett bra alternativ att använda en airfryer – och ett mycket hälsosammare val för att tillaga dina favoritlivsmedel än en vanlig fritös! Nu när du vet hur en airfryer fungerar och har jämfört prestanda och nackdelar med att använda en airfryer istället för en fritös eller ugn är det dags att laga mat. Varför inte prova några av våra favoritrecept i din airfryer, så som:

   

   

  När du väl har gjort din huvudrätt har vi också recept på hemlagade pommes frites eller potatisgratäng som kan göras i din airfryer som det perfekta tillbehöret.

   

  Det är superenkelt! I den här guiden har vi gett dig svar på frågor som ”vad kan man laga i airfryers" och hjälpt dig att förstå skillnaden mellan en airfryer vs ugn och fritös. Nu kan du vara säker på att göra ett genomtänkt val när du lagar dina favoriträtter i köket och välja den bästa varmluftsfritösen för ditt behov.


  † EU:s energimärkning 2015 anger märkning av apparater. De sträcker sig från A +++ (0.4 kwH för en elektrisk ugn och 0.8 kwH för gasugn) till den högsta energiklassen D.

  Användning av en ugn: Detta tar längre tid än att använda en vanlig fritös, och har en längre tillagningstid totalt sett, jämfört med en airfryer.

  Vad är skillnaden mellan en Airfryer och en varmluftsugn?

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Spara genom att välja ett paket Skapa ett paket och få 1 artikel kostnadsfritt

  Allt du behöver i ett köp

  Paketpris

  Hoppa över det här

  Välj en av följande: Välj en av följande produkter:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Lägg till tillbehör

  - {discount-value}

  Totalt:

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.