1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Sverige

    Fransk äppeltårta

    Precis som grandmère brukade göra den

    Portioner 1 p, Förberedelse: 0 m, Tillagningstid 60 m

    Ingredienser

    • 26 cm rund kakform med löstagbar botten, smord
    • Till fyllningen:
    • 1 ägg
    • 150 g mandelmassa
    • 250 g mjöl
    • 125 g kallt smör, i bitar
    • Till smeten:
    • 3-4 matskedar flytande honung
    • juice från en halv citron
    • 1 kg äpplen (Elstar)
    • 2 matskedar crème fraîche

    Så här gör du:

    • 'Sätt i knådningstillbehöret i köksassistenten och lägg mjöl och smör i skålen. Tillsätt en nypa salt och ägget. Låt köksassistenten gå tills degen är ordentligt blandad. Tillsätt 1-2 matskedar kallt vatten om det behövs. Avsluta sedan med att knåda degen för hand på ett mjölat underlag i några minuter. Lägg in degen i plastfolie och låt stå i kylskåpet i 30 minuter.
    • Värm ugnen till 200°C. Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag tills den blir 30 cm i diameter. Täck botten och sidorna av pajformen med degen. Skär bort eventuell överflödig deg längst upp.
    • Blanda mandelmassan med crème fraîche och lägg i pajformen och bred ut över botten. Skala och dela äpplena i fyra delar och ta bort kärnorna. Sätt i skivningstillbehöret i köksassistenten. För in äppelbitarna genom inmatningstuben och skiva dem fint. Töm skålen när du är halvvägs, så att inte skivorna mosas. Häll på citronjuice över äppelskivorna och lägg dem överlappande i cirklar i på pajdegen.
    • Baka kakan strax under mitten i ugnen i 35-40 minuter tills den blir gyllenbrun. Ta ut kakan ur ugnen och pensla äppelskivorna generöst med honung. Låt svalna tolls den blir ljummen eller kall. Servera med en klick glass eller crème fraîche.
    • 1 timmas tillagningstid + 30 minuter i kylskåpet
    Fransk äppeltårta