1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Sverige

    Söta och delikata munkar

    Polens stolthet

    Portioner 1 p, Förberedelse: 45 m

    Ingredienser

    • 125 ml standardmjölk
    • 10 g jäst
    • 50 g socker
    • 450 g vetemjöl
    • 75 g mjukt smör
    • 8 äggulor
    • 25 g skållad, skalad mandel
    • 100 g rosenmarmelad
    • ½ tsk salt
    • 3 liter vegetabilisk olja till fritering

    Så här gör du:

    • Häll fingervarm mjölk i en skål, tillsätt jäst, en sked socker och rör så att jästen löser sig. Tillsätt ¼ av mjölet och rör till en jämn deg. Strö över lite mjöl, täck med en kökshandduk och låt jäsa på varm plats i 45 minuter.
    • Förbered fyllningen: blanda rosenmarmelad och mandel. Lägg äggula, socker och vaniljsocker i en skål och ställ över en kastrull med varmt vatten. Rör långsamt tills sockret smälter (blandningen ska fortfarande vara ljummen, inte varm).
    • Häll äggblandningen i matberedarskålen med stålkniven, tillsätt jästblandningen, saltet och resten av mjölet. Blanda till en jämn och blank deg. Tillsätt smör och rör tills allt blandat sig ordentligt.
    • Täck med handduk och låt jäsa på varm plats till dubbel storlek (2 timmar). Knåda degen för att trycka ut luftbubblorna.
    • Forma munkar: kavla ut degen till 1 cm tjocklek, använd en kakform för att ta ut två rundlar cirka 6 cm i diameter till varje munk. Lägg en sked fyllning i mitten. Nyp ihop rundlarna noga och lägg på en bakplåt. Strö mjöl över. Täck och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats.
    • Häll under tiden olja i en kastrull och hetta upp. Kontrollera med en bit deg om oljan är tillräckligt varm och fritera munkarna. Låt rinna av på papper. Dekorera: spritsa eller täck med glasyr. Om du vill kan du dessutom dekorera med russin och rostade mandelspån.
    • 45 minuters tillagningstid + 2 timmar och 45 minuter för jäsning
    Söta och delikata munkar