Häll fingervarm mjölk i en skål, tillsätt jäst, en sked socker och rör så att jästen löser sig. Tillsätt ¼ av mjölet och rör till en jämn deg. Strö över lite mjöl, täck med en kökshandduk och låt jäsa på varm plats i 45 minuter.
Förbered fyllningen: blanda rosenmarmelad och mandel. Lägg äggula, socker och vaniljsocker i en skål och ställ över en kastrull med varmt vatten. Rör långsamt tills sockret smälter (blandningen ska fortfarande vara ljummen, inte varm).
Häll äggblandningen i matberedarskålen med stålkniven, tillsätt jästblandningen, saltet och resten av mjölet. Blanda till en jämn och blank deg. Tillsätt smör och rör tills allt blandat sig ordentligt.
Täck med handduk och låt jäsa på varm plats till dubbel storlek (2 timmar). Knåda degen för att trycka ut luftbubblorna.
Forma munkar: kavla ut degen till 1 cm tjocklek, använd en kakform för att ta ut två rundlar cirka 6 cm i diameter till varje munk. Lägg en sked fyllning i mitten. Nyp ihop rundlarna noga och lägg på en bakplåt. Strö mjöl över. Täck och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats.
Häll under tiden olja i en kastrull och hetta upp. Kontrollera med en bit deg om oljan är tillräckligt varm och fritera munkarna. Låt rinna av på papper. Dekorera: spritsa eller täck med glasyr. Om du vill kan du dessutom dekorera med russin och rostade mandelspån.
45 minuters tillagningstid + 2 timmar och 45 minuter för jäsning
Genom att klicka på länken kommer du att lämna den officiella Philips Electronics Ltd. ("Philips") webbplats. Alla länkar till tredje parts webbplatser som kan visas på denna webbplats tillhandahålls endast för din bekvämlighet och representerar inte på något sätt någon anknytning till eller stöd för informationen som tillhandahålls på dessa länkade webbplatser. Philips lämnar inga utfästelser eller garantier av något slag med avseende på tredje parts webbplatser eller informationen däri.