2-3 msk Limoncello (italiensk citronlikör) eller vodka
200 g körsbär eller hallon
- plåt täckt med bakplåtspapper
- matberedare med visp
Så här gör du:
Tvätta citronen och finriv sedan hälften av skalet. Värm ugnen till 125 ºC.
Sätt i vispen i matberedaren och vispa äggvitorna med ½ tsk salt tills äggvitorna är nästan helt fasta. Tillsätt florsocker i tre omgångar och fortsätt vispa tills äggvitesmeten är fast och blank.
Fördela äggvitesmeten i fyra rundlar, ca 2 cm höga, på en bakplåt. Med hjälp av baksidan på en sked gör du en liten fördjupning i mitten av varje rundel och bakar sedan marängerna i cirka 1 timme, tills utsidan är torr och hård.
Stäng av ugnen och låt dörren vara lite öppen, låt marängerna svalna helt. Ta försiktigt bort marängerna från bakplåten och förvara i en lufttät behållare.
Vispa mascarponen tills den är krämig, tillsätt likör och citronskal. Fyll marängerna precis före serveringen med citronmascarpone och garnera med bären.
Tips! 1) Du kan säkerställa att det absolut inte finns något fett i skålen eller på vispen genom att gnida med lite salt eller citronsaft. 2) Använd en spritspåse med ett stort, jämnt munstycke och spritsa marängerna på bakplåten. 3) Använd ricottaost i stället för mascarpone om du vill ha mindre fett. 4) Du kan förvara marängerna i upp till en vecka, om de förvaras i en lufttät behållare.