1
Sverige

Smakrik tårta med rödbetor och getost

Smakrik tårta med rödbetor och getost

En aromatisk rätt som verkligen tillfredsställer

Portioner 4 p, Tillagningstid 50 m

Ingredienser

  • 250 g mjöl
  • 125 g kallt smör, i kuber
  • 5 ägg
  • 15 g persilja, slätbladig
  • 100 ml grekisk yoghurt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 tsk malen kummin
  • 2 kokade rödbetor
  • 200 g mjuk getost
  • 15 g färsk basilika
  • 10 g färsk gräslök
  • - 1 låg pajform, 26 cm, smord
  • - matberedare med knådningsverktyg

Så här gör du:

  • Sätt i knådningsverktyget i skålen och tillsätt sedan mjöl, ½ tsk salt, smör och 1 ägg. Kör tills degen är väl genomarbetad.
  • Tillsätt 1-2 msk kallt vatten om degen är för smulig. Forma degen till en boll och täck med plastfolie. Lägg degen 30 minuter i kylskåpet
  • Hacka ¾ av persiljan. Vispa 4 ägg tillsammans med yoghurt, krydda med salt och rikligt med svartpeppar och kummin. Rör i den hackade persiljan. Dra skinnet av rödbetorna och skär i 6 bitar.
  • Värm ugnen till 200 ºC. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en tunn rundel på 30 cm. Placera degen i pajformen och tryck ned längs kanterna. Skär bort överflödig deg. Häll äggblandningen över botten och lägg ned rödbetsbitarna i en cirkel. Smula getosten ovanpå och krydda med lite extra svartpeppar.
  • Placera pajformen en rad under mitten av ugnen och grädda 40-45 minuter, tills pajen är gyllenbrun. Grovhacka resten av örterna och blanda. Ta ut pajen och låt stå i 5 minuter.
  • Lägg en stor näve örter i mitten av pajen eller skär pajen i bitar och servera varje bit med en egen örtsallad.
  • Tillagningstid: 50 minuter + 30 minuters jäsning
Smakrik tårta med rödbetor och getost