1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 7 Min

  Förvara färsk juice: Gör färsk juice som ett proffs

   

  Färskpressad fruktjuice är himmelskt gott. Den är inte bara full av smak, utan också viktiga vitaminer och näringsämnen. Oavsett om du väljer ett glas med juice från äpple, apelsin, vindruvor eller spännande blandningar med avokado och rädisor, är en utsökt juice ett perfekt komplement för en balanserad kost. Med rätt juicepress är det lätt att få ut den bästa smaken, konsistensen och kvaliteten för din juice.

   

  Men hur står det egentligen till med hållbarhet hos juice? Färsk juice har tyvärr kort hållbarhet, eftersom vitamininnehållet minskar strax efter beredningen. Därför behöver man planera lite efter att ha pressat färsk juice hemma. Du måste veta hur länge du kan hålla den sval och hur du fryser in färsk juice. Vår praktiska guide nedan hjälper dig att göra den perfekta juicen samtidigt som du får tips på hur du bäst lagrar färsk juice för att bevara den för en enkel, fräsch vitaminkick!

  Att förvara färsk juice: börja med den perfekta pressen

   

  Innan vi visar hur du förvarar färsk juice måste du pressa lite! Det finns en mängd olika produkter på marknaden som är perfekta för att skapa ett glas färskpressad juice. Om du vill veta mer om hur du väljer den perfekta juicepressen hjälper vi dig i den här enkla guiden.

  Hur gör man juice? Olika metoder för att få färsk juice

   

  Det finns två huvudtyper av saftning.

   

  • Ångad juice: Denna metod använder ånga, som värmer frukten, tar bort enzymer och koncentrerar din juice.
  • Kallpressad saftning: Denna metod använder en hydraulisk press för att extrahera juice från frukt och grönsaker.

   

  Kallpressad saftning har en klar fördel. När frukt värms upp förlorar den enzymer och vitaminer, men när det gäller att pressa ur saften kan det inte gå fel: lägg bara frukten i juicepressen, sätt på den och njut av din färskpressade juice.

  Färsk juice

  Välj din juicemaskin

  När det är dags att välja juicemaskin är det värt att ta lite tid för att undersöka skillnaderna mellan de olika modellerna som finns. Var och en kommer att påverka smaken, konsistensen och näringsinnehållet i din vitaminrika dryck. Dessutom kan maskinerna också påverka hållbarheten för den färska juicen som de hjälper dig att göra. Här är vår enkla guide till de två vanligaste juicemaskinerna.

   

  • Råsaftcentrifug: Naturligtvis kan du även använda en stavmixer för att göra juice. Detta tar dock inte bara kraft och tid, utan det kompromissar även gällande vitaminerna du får ut. En fördel med Philips Avance Collection råsaftcentrifug är att den har ett slutet system där saften hälls direkt i glaset eller en kanna som du kan använda för att förvara färsk juice i kylen. Detta minskar oxidation och vitaminförlust. Tack vare att Avance låter dig välja mellan två olika juicenivåer kan du få antingen en tunnare eller tjockare konsistens på din juice.
  • Slow juicers: Som namnet säger sker juiceprocessen långsamt och är därför varsammare, men låt inte namnet förvirra dig. Även om de flesta slow juicers har lägre varvtal, ger de dig fortfarande ett glas färsk juice på nolltid. Långsam? Knappast. Varsam? Verkligen! Detta innebär också mer smak. Philips Viva Collection slow juicer, har en unik design utan sil som gör att du kan rengöra den på under en minut. Den breda öppningen gör att du kan pressa hela, skalade och urkärnade frukter vid behov. En annan viktig fördel med Philips Viva Collection slow juicer är att den levererar upp till 90% av näringsämnena från frukt och grönsaker tack vare den innovativa Micro Masticating-tekniken med lågt varvtal.

  Färskpressad juice och hållbarhet: Hur man lagrar färsk juice utan att förlora näringsämnen

   

  Om du undrar hur du förvarar färsk juice ger vi dig svar på dina frågor! Här är några av de vanligaste metoderna för att förvara färsk juice så att du kan njuta av din hälsosamma och hemmagjorda juice så länge som möjligt.

  Hur länge håller färskpressad juice?

   

  Om du vill bevara din färskpressade juice utan att frysa den kan du förvara den i kylskåpet i tre dagar. Om du fryser in din juice kan den hålla mellan 12 och 16 månader.

  Vilket är det bästa sättet att lagra färsk juice på?


  Detta beror på hur länge du vill behålla den och om du vill att den ska bevara sina vitaminer och näringsämnen. Att förvara din juice i kylen säkerställer att den förlorar färre vitaminer än om den skulle förvaras vid rumstemperatur. Att förvara färsk juice i frysen gör att du kan lagra den längre samtidigt som relativt få näringsämnen går förlorade.

  Hur kan jag få så många näringsämnen som möjligt i min färska juice?


  När du använder frukt med ätbart skal – som till exempel äpplen – bör du inte skala frukten. Skalet är fullt av vitaminer och näringsämnen, vilket är perfekt för färskpressad juice. Att inkludera skalet i din juice kan hjälpa till att förlänga vitaminernas hållbarhet, samt öka dryckens näringsinnehåll redan från början.

  Vad du behöver

  Är frysning av färsk juice det enda sättet att lagra den längre?

   

  Om din frys redan är full finns det ett annat alternativ för förvaring av färsk juice, nämligen pastörisering. Denna metod dödar mikroorganismer som får juice att bli gammal, vilket gör att pastörisering är ett enkelt och snabbt sätt att bevara din hemlagade juice på.

   

  Tips: Med den här metoden kan du förlänga juice hållbarhet i upp till ett år. Det är dock värt att komma ihåg att denna process kommer att göra så att din färska juice förlorar fler vitaminer under uppvärmningsprocessen.

  Hur pastöriserar jag min färska juice?

   

  För att pastörisera din fruktjuice följer du dessa enkla steg:

   

  • Häll din juice i sterila glasflaskor omedelbart efter pressningen.
  • Lägg glasflaskorna i en behållare. Om du inte har en pastöriseringsform kan du använda en kastrull i rostfritt stål istället. Rostfritt stål fungerar bäst eftersom det gör att innehållet kan tillagas snabbt. Undvik aluminiumpannor eftersom det kan göra att frukten blir sur.
  • Fyll pannan med varmt vatten tills bottenhalvorna på flaskorna är täckta.
  • Se till att ditt vatten är minst 72° C.
  • Ta bort flaskorna efter 20 minuter och skruva på locken innan du förvarar dem.

   

  Med den här enkla guiden för att göra och lagra färsk juice har du nu alla tips och tricks du behöver för det bästa sättet att lagra färsk juice.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.