1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 7 Min

  Tips för att göra egen barnmat: En enkel guide till att göra barnmat själv

   

  Vem har inte märkt hur otåliga barn kan vara när de är hungriga? Då kan det inte gå fort nog att servera eller mata dem. Med detta i åtanke är det inte så konstigt att färdiglagad barnmat är ett populärt och enkelt alternativ, och du väljer antagligen det oftare än du skulle vilja – men är det verkligen det bästa valet för barnmat?

   

  När den görs rätt innehåller hemlagad barnmat inte bara mycket kärlek, utan även färska ingredienser som erbjuder en välbalanserad kost, full av vitaminer och viktiga näringsämnen. Det fungerar till och med för kräsna barn: när du gör din egen barnmat kan du anpassa smaken perfekt till din lilla matkritiker för att säkerställa att de med glädje slukar sked efter sked.

   

  Vår guide ger dig allt från de rätta verktygen och förvaringsmetoderna till att visa dig de bästa grönsakerna för barnmat. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du gör barnmat och för att ta del av flera oilka bebismat recept.

  Är det svårt att göra egen barnmat?


  Du kanske blir förvånad över att upptäcka att det inte alls är svårt att förbereda barnmat själv. Med rätt utrustning, några enkla tips och tricks – och naturligtvis rätt ingredienser – kan du börja göra barnmat på bara några minuter med våra tips på bra barnmat recept.

  Att göra barnmat: Vad behöver man?

   

  För att göra din egen barnmat behöver du bara några enkla verktyg i ditt kök. Här är vår enkla guide till vilken köksutrustning som är bäst för barnmat.

   

  Mixer: Om du vill göra din egen barnmat är det bästa alternativet att använda en mixer av hög kvalitet. Dessa maskiner kan snabbt förvandla dina ingredienser till en slät, nyttig puré. Den högpresterande mixern Philips Avance tar vara på upp till 97% av näringsämnena från frukt och grönsaker tack vare sina 35 000 varv per minut. Med en soppfunktion bland sina fem förprogrammerade lägen kan du använda denna mixer för att tillaga både varm och kall mat mycket snabbt.

   

  Ångkorg: Om du vill behålla så många näringsämnen som möjligt i dina grönsaker är det bäst att tillaga dem försiktigt. Ett idealiskt alternativ för detta är att hänga upp en ångkorg i en kastrull över kokande vatten.

   

  Syltburkar: Burkar är perfekt förvaring när du har gjort din barnmat. Att förbereda barnmat i förväg, hälla upp den i burkar för kylning och sedan förvara den i kylskåpet kommer att spara dig mycket tid. När burkarna väl är färdigakan du snabbt värma upp dem när barnen är hungriga. Syltburkar är idealiska eftersom de inte innehåller någon skadlig plast, kan steriliseras och när de små har vuxit upp kan de användas för andra ändamål.

  Vilka är de bästa grönsakerna för barnmat?

   

  Det bästa med att göra barnmat själv är att du kan bestämma vilka ingredienser du vill använda! Du behöver bara låta din kreativitet flöda.

   

  Experttips: Det är viktigt att tänka på att använda lättsmälta grönsaker i din barnmat. Det är därför som morots- och palsternackpuréer är så vanliga: de är lättsmälta, goda, inte säsongsbetonade och ger en mjuk och smakrik puré. Om du vill laga en klassisk morotspuré är här ett superenkelt recept som du kan prova.

   

  Ingredienser:

   

  • 2-3 morötter
  • 30 ml vatten
  • Rapsolja

   

  Så här gör du:

   

  1. Skär morötterna i små bitar.
  2. Sjud dem tills de är mjuka (men inte överkokta!).
  3. Tillsätt vattnet och en klick rapsolja – det hjälper till med matsmältningen – i din mixer.
  4. Mixa blandningen tills den är jämn och slät.

   

  Om du använder Philips Avance kan du lägga råa morötter direkt i mixern och helt enkelt välja soppläget för att maskinen ska göra jobbet åt dig. Du kan även använda detta grundrecept med andra grönsaker.

  Hemmagjord barnmat: Så mycket mer än bara morötter

  Hemmagjord barnmat: Så mycket mer än bara morötter

   

  När du lagar barnmat finns det andra grönsaker förutom morötter som är lätt att mixa. Så, vilka är då de bästa grönsakerna för barnmat? Detta beror på säsongen, eftersom färska grönsaker tenderar att innehålla lägre nitratnivåer. Varför inte prova att laga barnmat med några av följande ingredienser?

   

  • När du börjar avvänja: Börja med potatis, pumpa, gurka eller zucchini.
  • Från 6 månader: Introducera spenat, rödbetor, ärtor eller kålrabbi.
  • Från 8 månader: Nu kan du lägga till broccoli, fänkål eller gurka.
  • Från 12 månader: Äntligen är det dags för lite mer svårsmälta grönsaker som tomat och paprika.

   

  Om du gör din egen barnmat är det viktigt att du använder grönsaker som innehåller så lite nitrat som möjligt, till exempel blomkål, courgette och naturligtvis morötter. Använd ekologiska grönsaker eftersom de överlag tenderar att ha mindre nitrat. Nitrater bör endast konsumeras i små mängder av spädbarn då det annars kan vara skadligt.1

  Vad du behöver

  Att göra barnmat hemma: Rätt konsistens och smak

   

  Hemligheten bakom uppskattad barnmat är variation. Om du verkligen vill väcka ditt barns smaklökar, försök då att variera grönsakspurérecepten du använder när du lagar barnmat. Om du introducerar ditt barn för en mängd olika grönsaker tidigt kommer det att bidra till att skapa hälsosamma matvanor  för resten livet. Om du behöver några tips för att göra barnmat kommer här några nybörjarrecept att prova:

   

  • Pumpapuré. Detta passar bra med courgette, gröna bönor eller morot.
  • Blomkålspuré. Detta passar bra med sötpotatis.
  • Bananpuré. Detta passar bra med yoghurt, spenat eller avokado.
  • Pasternackpuré. Detta passar bra med päron.
  • Grön ärtpuré. Detta passar bra med äpplen.

   

  Broccoli, blomkål och spenat är bra smaker att introducera under de två första veckorna då de ibland kan ha en bitter smak. När ditt barn är tillräckligt gammalt kan du börja krydda eller välja smakrika ingredienser.

  Att göra egen barnmat: Vilket kött och vilken fisk är bäst?

   

  Du kanske frågar dig själv ”Hur gör man barnmat med kött”? Från sex månader är det nämligen dags att börja introducera kött eller fisk i din barnmat – antingen mosad eller som puré – så som nötfärs, lamm, fläsk och fågel samt mosad eller kokt fisk. Från nio månader kan du ge ditt barn större köttbitar. Du kan också introducera bakad eller panerad fisk. Det viktigaste att komma ihåg är att välja magra bitar och se till att de tillagas helt innan du serverar dem till dina barn och utifall att ditt barn har några matallergier, hitta säkra alternativ.

   

  Vad ska du då göra om ditt barn fortfarande inte gillar dessa spännande recept? Du kan då prova olika färger och smaker när du gör din barnmat. Den största fördelen med hemmagjord barnmat är att du själv kan bestämma konsistens, textur och ingredienser beroende på ditt barns ålder och skräddarsy och anpassa dina recept efter deras individuella smak.

   

  Nu när vi har gett dig en mängd tips för att göra barnmat och till och med några enkla recept på bebismat att prova hemma kan du börja göra din egen hemlagade barnmat på nolltid. Glöm bara inte att göra den i förväg så att du har några färdiga burkar redo för när deras magar börjar kurra.


  Sources:
  1 Livsmedelsverket

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.